Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Situla iz vasi Vače | Falajfl na obisku

Situla z Vač pri Litiji
Kopija vaške situle se nahaja v vasi Klenik, original pa hrani Narodni muzej v Ljubljani (Slika: Falajfl)

Kraji

Situla iz vasi Vače | Falajfl na obisku

Situla iz Vač je nedvomno ena najbolj pomembnih arheoloških najdb na območju Slovenije. Skoraj 24 centimetrov visoko posodo je v začetku petega stoletja pred našim štetjem iz bronaste pločevine izdelal neznani rokodelec. Vedrce je nastalo v času, ko so ljudje še odkrivali skrivnosti izdelave železa. Že v času nastanka je bila izdelek velikega prestiža, danes pa njene vrednosti ni moč izraziti v denarju.

Ne povsem naključno odkritje

Arheološka odkritja kažejo, da je bila okolica Vač poseljena že v mlajši kameni dobi. Iz tistega časa sta dve kamniti sekiri, izkopani v bližini. Večja poselitev se je pričela v času starejše železne dobe, osem stoletij pred našim štetjem. Območje slovi po bogatih arheoloških najdbah iz tega območja, vključno z grobom veljaka, iz katerega so dvignili tudi situlo.

Znamenita situla, ki je nastala v času železne dobe

Arheološka izkopavanja so se v okolici Vač pričela po letu 1878, ko je nek pastirček na grobišču Laz našel vojaško čelado. Izkopavanja so se pričela naslednje leto, arheologi pa so imeli veliko težav z domačini, ki so v njihovi odsotnosti pridno plenili najdišča. Ker amaterskega izkopavanja niso mogli preprečiti, so najdbe preprosto odkupili za potrebe muzeja. Tako je v bližini groba vojščaka, iz katerega je bila čelada, domačin Janez Grilc leta 1882 našel situlo.

Danes se zgodovinarji ne zmorejo zediniti ne kdaj in ne kje je bila situla odkrita. Skoraj zagotovo ni bila izkopana blizu mesta v vasi Klenik, kjer danes stoji kopija. Po zapisih iz časa najdbe je bila situla najdena severozahodno od vasi, na območju, imenovanem Ronkarjeve drage. V železni dobi so se naselbine pogosto nahajale na vrhovih gričev, ki jih je bilo enostavneje braniti kot pobočja in doline. Družina Grilčevih se ne strinja niti o letu najdbe. Če je bil Janezov sin prepričan, da je oče situlo našel 17. januarja 1882, pa je njegov vnuk kasneje zatrdil, da je bila situla odkrita že leta 1878.

V vsakem primeru je situlo leta 1882 odkupil Kranjski deželni muzej za 18 goldinarjev in 20 vinarjev, čeprav je Grilc za situlo hotel okroglih dvajset goldinarjev. Vsekakor je bila že ob odkritju situla vredna vsaj stokrat več, česar so se v muzeju zavedali. Veliko srečo imamo, da je situla sploh ostala v Sloveniji, saj bi kaj lahko končala v katerem od avstrijskih muzejev. K sreči je učitelj na Vačah, Franc Peruzi, situlo za dunajski muzej želel odkupiti za 12 goldinarjev, česar Grilc ni sprejel.

Situle naj bi uporabljali pri obrednih slavjih

Na kratko o vaški situli

Situlska umetnost je vrhunec ustvarjanja železnodobnega človeka. Izhaja iz najmlajše od železnih dob, ki se je v naših krajih končala s prihodom Rimljanov. Vedro je imelo najverjetneje obredno funkcijo, dejstvo, da je bila najdena v grobu, pa priča o velikem prestižu pokojnika.

Situla je bila izdelana v tehniki, ki se imenuje torevtika. Motivi imajo obliko reliefa, to pomeni, da so deloma vtisnjeni v podlago, deloma pa iz nje izstopajo. Takšno obliko so dosegli s kombinacijo vrezovanja z ene strani in tolčenja z druge strani pločevine. Pri delu so si pomagali s šili, dleti in kladivci. Vaška situla je visoke kakovosti, kar je razvidno iz postavitve likov v tri pasove. Mojster je moral načrt postavitve posameznih prizorov pripraviti vnaprej, danes pa so bogat vir informacij o življenju v tistih časih.

Situla je nastala v času železne dobe

Falajfl na obisku

Kar smo vedeli o situli z Vač, smo se naučili v šoli. Tako smo vedeli, da iščemo veliko kopijo in da jo iščemo v vasi Vače. Zapeljali smo se v Vače, a situle nismo našli. Nekdaj središče obrti in industrije je danes nekoliko odmaknjeno od sodobnih komunikacijskih poti, zato smo obupali, da bomo lokacijo našli na spletu. K sreči so vsa najdišča in zanimivosti v okolici odlično označeni na mnogih tablah, posejanih po okolici, in hitro smo našli, kar smo iskali. Spomenik stoji v vasici Klenik, nedaleč od središča Vač.

Domačini so v okolici označili vsaj dve krožni poti, ki zainteresiranega popotnika popeljejo po znamenitostih okolja. Krožna pot GEOSS se prične v središču Slovenije in se ustavi tudi ob povečani poustvaritvi situle iz Vač. Arheološka pot Vače pa nas vodi po najdiščih na pobočjih Slemška in Špičastega hriba nad vasico Klenik. Upamo, da bomo kakšen konec tedna lahko namenili tudi pohajkovanju po spokojnih hribih tega dela Osrednje Slovenije.

Lokacija kopije situle na zemljevidu

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Smučišče Kandrše Vidrga je idealno za smučarske začetnike

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh