Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Samotni maln | Falajfl na obisku

Samotni maln oz. Debevčev mlin
Debevčev mlin je nekoč prebivalcem okoliških naselij omogočal mletje žita (Foto: Falajfl)

Kraji

Samotni maln | Falajfl na obisku

V toplejših pomladnih in vročih poletnih dneh je v okolici Kamnika mnogo kotičkov v naravi, kjer se lahko osvežimo in ohladimo. Eden takšnih krajev je Samotni maln, ki leži na koncu doline potoka Oševek, kjer je tudi njegov izvir.

Samotni maln nekoč

Mlin, ki mu ljudje rečejo Samotni maln, se pravzaprav imenuje Debevčev mlin po svojih prvih lastnikih. Za razliko od današnje podobe, ko je mlin nenaseljen, je nekoč videl svetlejše dni. Debevčeva družina iz bližnjih Vodic pri Mekinjah ga je postavila ob izviru Oševka, uporabljal pa se je za mletje žita iz okoliških naselij.

Jurij Humar in čudodelen potok

Jurij Humar, ki naj bi bil rojen pri Debevčevih, se je izšolal za duhovnika in bil na splošno razgledan človek. Obvladal je mnogo jezikov in je na podlagi tega znanja sestavil prvi evropski mednarodni jezik. Uporabljali naj bi ga predvsem misijonarji. Njegova velika strast pa je bilo zdravilstvo. Verjel je, da ima tudi sam moči, s katerimi lahko zdravi. Zaradi tega je njegov glas segel v deveto vas in ljudje od blizu in od daleč so prihajali k njemu v upanju, da bi jim lahko pomagal. S temi svojimi močmi naj bi blagoslovil tudi studenec. Od tedaj ljudje vodo potoka Oševek poznajo kot “Debevčov žegnan studenc”.

Falajfl na obisku

Svoj pot do Samotnega malna smo pričeli v Nevljah, blizu mostu, kjer so našli mamuta in peš nadaljevali skozi vas Oševek. Kmalu za vasjo, kjer se na levo odcepi gozna cesta, smo se podali v gozd. Sprehod do mlina je prijeten, lahkoten in slikovit. V pomladnih mesecih najdemo polno zvončkov in kronic, v poletnih mesecih pa iščemo predvsem prijeten hlad, ki ga potok ponuja. Ob poti se lahko večkrat ustavimo in počivamo ob vodi. Hoje do mlina je za približno pol ure, primerno tudi za družine z majhnimi otroki. Srečujemo tako sprehajalce, pohodnike kot rekreativne tekače, ki jim je to idealna trasa za vadbo. Mlin sicer ne deluje več, tudi mlinskega kolesa že dolgo ni več, vsekakor pa tu na koncu doline ob izviru Oševka najdemo mir in vsaj navidezen vstop v nek drug, starejši in preprostejši svet.

Lokacija Samotnega malna na zemljevidu

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh