Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Ribniki pri opekarni | ujeto v objektiv

Ribniki pri opekarni so nastali na zapuščenem glinokopu opekarne na Verdu (Foto: Falajfl)

Kraji

Ribniki pri opekarni | ujeto v objektiv

Nekaj dreves loči strnjene kolone vozil od idiličnih ribnikov v bližini Ljubljane. Nedaleč od primorske avtoceste, tik ob izvozu za Vrhniko, se skrivajo idilični Ribniki pri opekarni. Pet različno velikih ribnikov je nastalo iz glinokopa sredi prejšnjega stoletja zapuščene opekarne. Danes z njimi upravlja ribiška družina, v globinah pa po pričevanju ribičev živijo orjaški somi, ki predstavljajo izziv tudi najbolj izkušenim ribičem.

ribniki-pri-opekarni-divjak-foto03

V najmanjšem ribniku ribolov ni dovoljen, kar s pridom izkoriščajo race. (Foto: Falajfl)

Parna opekarna pri Verdu

Opekarna v Verdu je zrasla sredi devetnajstega stoletja. Postavil jo je inženir in posestnik Franc Kotnik na ilovnatih tleh ob zgornjem toku Ljubljanice. Franc je pomembno doprinesel k razvoju svojega rodnega kraja v predmestju Vrhnike. Poleg parne opekarne je imel v lasti še tovarno parketa, udejstvoval pa se je tudi v politiki. Po njegovi smrti je posestvo prevzel njegov sin, Franc mlajši.

Opekarna je stala na bregu Ljubljanice, ki je služila tudi za prevoz opeke v prestolnico. Material za svojo dejavnost so v opekarni pridobivali v bližnjih glinokopih. Opekarna je delovala vse do konca druge svetovne vojne, ko so dejavnost opustili. Zapuščene glinokope je kmalu zalila voda in nastalo je pet ribnikov.

ribniki-pri-opekarni-divjak-foto02

Ribniki nudijo odlično okolje za obiske vodnih ptic, v bližini pa pod okriljem Prirodoslovnega muzeja Slovenije deluje tudi ornitološka postaja Vrhnika. (Foto: Falajfl)

Verdski ribniki

Po opustitvi opekarske dejavnosti je voda zalila jame glinokopa. Zaradi neprepustne glinene podlage je voda obstala in kmalu se je v novonastale ribnike naselilo življenje. Od petih ribnikov je prvi namenjen razmnoževanju rib, ostali pa so namenjeni ribolovu. Ribniki se po zahtevnosti razlikujejo in nudijo izzive tako začetnikom kot prekaljenim ribiškim mačkom. Po težavnosti še posebej slovi največji ribnik Divjak, ki zaradi potopljenih dreves predstavlja poseben izziv.

Ribniki so tako nad kot pod gladino polni življenja. Na ribnikih se tako zadržujejo vodne ptice, kot so labodi in race. Slednje v pričakovanju pekovskih dobrot radovedno pozdravijo obiskovalce. Če jih ne hranite, si ne obetajte njihove pozornosti in kaj kmalu se bodo vrnile k svojim račjim opravilom. Pod gladino živijo razne vrste sladkovodnih rib. S primerno dovolilnico je med drugim moč loviti amurja, krapa, rdečeperko, soma, ščuko in še kaj.

ribniki-pri-opekarni-divjak-foto08

Nekdanji pomol je postal žrtev časa, a vseeno je ob ribnikih dovolj prostora za priveze ribiških čolničev (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Čeprav so skriti, je dostop do ribnikov enostaven in skoraj v celoti asfaltiran. Če prihajate po avtocesti, se usmerite na izvoz Vrhnika. Pri semaforju zavijte levo proti središču Vrhnike. Pred Cankarjevim spomenikom zavijte na cesto proti Borovnici. Ko zapeljete pod avtocestni viadukt pri Verdu, zavijte na prvo cesto na levi in ji sledite do konca. Lučaj od poslopij nekdanje opekarne je veliko parkirišče, na katerem je tudi v poletni vročini dovolj sence.

Ribnike smo obiskali na vrhuncu poletja. Parkirišče ni bilo polno, a hkrati tudi ni bilo prazno. Ob ribnikih smo opazili peščico ribičev, ki so se s svojo potrpežljivostjo spopadli s skominami rib v globinah ribnikov. Vsake toliko časa smo v daljavi slišali večji pljusk, ko so redki kopalci v večjem ribniku iskali zatočišče pred avgustovsko soparo.

ribniki-pri-opekarni-divjak-foto17

Ribnike povezujejo poti, ki se vijejo po nasipih med njimi in po katerih je moč obiskati vsak njihov skrit kotiček (Foto: Falajfl)

Ribniki pri opekarni

Ribniki pri opekarni so dobro opremljeni z informativnimi tablami, ki na kratko predstavijo ta kotiček narave. Opozorilne table jasno sporočajo, kaj je dovoljeno in kaj ne. Del ribnikov sodi pod varovano območje Natura 2000, kar gre upoštevati tudi pri obisku. Ribnike ločujejo nasipi, po katerih potekajo sprehajalne poti. Ribniki so ločeni na dve skupini, na levi in desni strani večjega nasipa. Na levi strani najdemo tri manjše in manj zahtevne, medtem ko sta večja ribnika na desni strani nasipa.

Okolico ribnikov obdajajo visoka drevesa, ki vsaj nekoliko blažijo hrup bližnje avtoceste. Na zahodni strani ribnike omejuje počasen tok reke Ljubljanice, ki iz kraškega podzemlja pokuka nekaj kilometrov južneje. Narava idilične ribnike dodobra brani pred škodljivimi vplivi industrije. Čeprav se nahajajo blizu industrijskega predmestja in v neposredni bližini zloglasnega Kemisa, bi skoraj lahko verjeli, da se sprehajamo po skriti dolinici.

Če vas pot zanese na Vrhniko, se ob ribnikih splača ustaviti, tudi če s seboj ne nosite ribiške palice. V zimskih mesecih je moč na ribnikih drsati, seveda na lastno odgovornost. Bregovi ribnikov so odlični za posedanje in uživanje v opazovanju ptic in drugačnem doživljanju časa, ki okoli Ribnikov pri opekarni teče znatno počasneje kot v mestih.

Lokacija Ribnikov pri opekarni na zemljevidu

Galerija fotografij Ribnikov pri opekarni

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh