Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Radensko polje | ujeto v objektiv

Radensko polje
Kraško Radensko polje je podvrženo muham podzemnih voda (Foto: Falajfl)

Kraji

Radensko polje | ujeto v objektiv

Radensko polje je eno manjših kraških polij pri nas. Čeprav sodi med manjša kraška polja, je zanimivo iz mnogih vidikov. Ker meri le štiri kilometre v dolžino in kilometer v širino, je območje polja idealno za sprehode, izlete in odkrivanje naravnih znamenitosti naše dežele. Polje na severnem delu omejuje grad Boštanj, polje pa premore celo osamelec, ki je bil naseljen že v prazgodovini.

radensko-polje-foto04

Radensko polje je tipično kraško polje z vsemi težavami, ki jih prinaša bogastvo podzemnih voda (Foto: Falajfl)

Kraško polje

Kraško polje je, kot pove ime, kraški pojav. Za kras so značilna porozna apnenčasta tla, ki omogočajo podzemeljsko pretakanje vode in raztapljanje kamnin. Za razliko od uval, ki nastanejo z združitvijo več vrtač, kraška polja izhajajo iz udornic. Kraško polje ima vsaj pol kilometra široko dno in nekaj metrov visok nepretrgan rob in sodi med večje kraške pojave.

Kraška polja prekrivajo razvejan podzemni svet, ki je očem skrit in v katerega se zlivajo vode s površja. Zaradi poroznosti tal so kraška polja zelo podvržena muham voda, ki se pretakajo po podzemlju. Kraška polja so lahko povsem suha, občasno poplavljena ali pa jezerska. A višina vode nikoli ni stalna, kar je dobro poznano vsakomur, ki je v poletnih mesecih iskal mogočno Cerkniško jezero.

radensko-polje-foto03

Ko se podzemne jame, ki napajajo reko Krko, napolnijo z vodo, ta ne more drugam kot na površje (Foto: Falajfl)

Radensko polje 

Štiri kvadratne metre majhno Radensko polje premore več kot svojo mero zanimivosti in posebnosti. Čeprav ni veliko, premore kar tri samostojne vodotoke. Po polju žuborijo rečica Dobravka, potok Zelenko in rečica Šica, česar ne premore nobeno drugo kraško polje pri nas. Poleg tega je posuto s kraškimi pojavi, kot so izvirne in ponorne jame, požiralniki ter mnogi drugi kraški pojavi. Vode z Radenskega polja napajajo vodotok reke Krke, ki na dan priteče v Krški jami le pet kilometrov vzhodneje, in njenega prvega pritoka, reke Poltarice.

Dno polja je prekrito z glinenimi naplavinami, ki so jih odložile vode dolgo pred prihodom človeka. Porozni apnenec je pokrit s pet do deset metrov debelimi glinenimi usedlinami, ki ponujajo edinstveno okolje mnogim živalskim vrstam. Glinena tla so na spodnjih delih polja pogosto močvirna, saj se na njih zadržuje voda. Po drugi strani so višje ležeča tla sušna, saj se glina hitro osuši. Zato se Radensko polje ponaša z bogatim rastlinskim in živalskim svetom. Mnoge žuželke, ki se zadržujejo na vlažnih tleh, privlačijo ptičje vrste, kot so kosec, prepelica in škrjanec.

Radensko polje je bilo leta 2012 razglašeno za krajinski park, uvrščeno pa je tudi v evropsko ekološko omrežje Natura 2000. Ko nivo voda to dopušča, je po polju urejenih več poti. Izhodišče ogleda severnega dela polja je grad Boštanj. Na oglede južnega dela polja se odpravimo iz vasi Mala Račna. Za posamezen ogled boste potrebovali po dve uri in pol, pogumni pa lahko sprejmejo izziv in opravijo krožni pohod po celem polju, ki traja kar šest ur.

radensko-polje-foto09

Narava kraških tal je bila včasih za prebivalce nerazrešljiva uganka, zato so muhavost narave pripisovali višjim silam (Foto: Falajfl)

Osamelec Kopanj

V Krajinski park Radensko Polje sta vključeni tudi dve vzpetini. Na severni strani polja je to grič, na katerem stoji grad Boštanj. Sredi južnega dela polja pa stoji zanimivi osamelec Kopanj. Hribček se strmo dviga sedemdeset metrov nad poljem. Poseljen je bil že v starejši železni dobi, ko je bilo na vrhu utrjeno gradišče. Pripadajoče grobišče leži na vaških njivah. V srednjem veku so na vrhu zgradili cerkev, ki je do štirinajstega stoletja sodila pod Stiški samostan. Današnja cerkev je bila v devetnajstem stoletju temeljito prezidana.

Kopanj je tesno povezan z otroštvom našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Na Kopanju je kot duhovnik služboval njegov stari stric Jožef Prešeren. Ta je mladega Franceta vzel k sebi leta 1808 in ga pripravljal na šolanje v Ribnici, kjer je bil zapisan v zlato knjigo. V stavbi župnišča je v spomin na pesnikov čas na Kopanju vzidana spominska plošča. Poleg cerkve je pod vrhom griča tudi podružnična osnovna šola, postavljena leta 1865. Med drugo svetovno vojno je bila skupaj s cerkvijo požgana. Šolo obiskujejo učenci s Kopanja in okolice in sicer le do petega razreda.

radensko-polje-foto13

Del svojega otroštva je na Kopanju preživel tudi naš največji pesnik (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Radensko polje je čudovit kotiček narave, skrit na planem. Pogosto smo se vozili po cesti od Grosupljega proti Dobrepoljski dolini in niti pomislili, da tako majhna dolinica skriva toliko skrivnosti. Na Radenskem polju smo se ustavili v pozni jeseni, po obilnih deževjih, ko požiralniki niso bili kos obilnim padavinam. Tako je bil dokajšnji del polja pod vodo, vključno z nekaterimi odseki učne poti. Zato si žal nismo uspeli ogledati retij, ki vodijo v skrivnostni podzemni svet, saj so bile globoko pod vodo.

Hladno sonce se je zadrževalo nizko nad obzorjem in napovedovalo zimo, ter se lesketalo na vodi, ki je na prvi pogled segala od vznožja grajskega hriba daleč po polju. Hlad in voda sta mnoge živali pregnala v toplejše kraje ali pa so se skrivale na suhem, zato smo sklenili, da se splača vrniti na vrhuncu poletja, ko je polje suho in polno življenja.

Lokacija Radenskega polja na zemljevidu

Galerija fotografij Radenskega polja

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh