Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Rabeljsko jezero | Falajfl na obisku

Mirne in hladne vode Rabeljskega jezera pod strmimi pobočji Jerebice (Foto: Falajfl)

Kraji

Rabeljsko jezero | Falajfl na obisku

Na vzhodu Italije, tik ob meji s Slovenijo, leži v globoki alpski dolini idilično Rabeljsko jezero. V stoletjih, ki so prešla, so si v ledeniškem jezeru utrujene noge hladili vojaki mnogih vojska. Od rimskih legionarjev in vojščakov Napoleonove Grande Armée do avstrijskih alpincev in partizanov. Danes privlači obiskovalce, ki v mirni alpski dolini iščejo mir in beg pred vročino v mestih.

Rabeljsko jezero

Jezero leži na severno-vzhodnem delu Jezerske doline, tik preden se ta zoži pred naseljem Rabelj (Cave del Predil). Vzhodno neposredno nad jezerom leži nekoč strateški prelaz Predel, za katerim je danes meja s Slovenijo. Jezero leži na nadmorski višini 939 metrov, obdajajo pa ga visoke gore Julijskih Alp. Z obal jezera se ponujajo lepi razgledi na meje gore, kot sta mogočna Velika Črnelska špica (2.332 m) in Jerebica (2.125 m).

Domiselno poimenovana Jezerska dolina se imenuje po potoku Jezernica, ki napaja jezero. Jezernica izvira pod Neveljskim prelazom, ki leži leži na stiku gorskih skupin Kanina in Viša. Kot se za alpski potoček spodobi, je temperatura vode vse leto nizka, zaradi česar je kopanje v Rabeljskem jezeru rezervirano za najbolj pogumne. Tudi najbolj odporni v hladnih vodah ne zdržijo dolgo, večina obiskovalcev pa v plitvo jezero zabrede le do kolen.

Ob jezeru je urejenih nekaj kopališč, avtomobile pa je mogoče parkirati na urejenih parkiriščih. Največje je pri restavraciji Chalet Al Lago na severni strani jezera. Nekoliko južneje je še ‘Beach bar’ in šola deskanja, izposoditi pa si je moč tudi kanuje. Seveda pa so sprehodi v idilični naravi vedno brezplačni in pogosto najboljša ideja.

O nastanku Rabeljskega jezera

Dolina Jezernice se severno priključi Kanalski dolini, ki so jo naši predniki naselili že za časa Karantanije. Od konca prve svetovne vojne je to območje v lasti Italije, prej pa je dolga stoletja pripadalo Koroški. Zato ne preseneča, da je med tradicionalnimi slovenskimi pripovedkami najti tudi zgodbo o nastanku Rabeljskega jezera.

Poučna povest pripoveduje, da je bila na mestu jezera nekoč lepa gorska kotanja. Pokrita je bila s polji in travniki, v sredini pa je stala vas s premožnimi prebivalci. Kot velja za ljudi, ki se jim dobro godi, so vaščani izgubili dar sočutja. Siromaki so zastonj trkali na njihova vrata. Namesto daru jih je pogosto pričakala le kletvica.

Zgodilo se je nekega večera, da je v vas prišla tuja žena z detetom. Ker se je večerilo, je žena iskala prenočišče, a vaščani so ji povsod zapirali vrata. Že ko je mislila, da bo morala z otrokom prenočiti na cesti, je na koncu vasi zagledala kočo in potrkala na vrata. V hiši je živel starec, ki je dekle takoj povabil v hišo, ji ponudil večerjo in prenočišče. Ponoči se je nad vasjo znesel silovit vihar, med gromom in strelo pa se je ulila divja ploha, ki ni pojenjala do jutra.

Starec se je zjutraj zdramil iz sna, a ženske z otrokom ni bilo nikjer. Stopil je pred hišo, da bi jo poiskal, a je videl, da je vas izginila. Okrog in okrog njegove koče se je širila vodna gladina jezera. Še dolgo je na majhnem otoku sredi Rabeljskega jezera stala koča, kjer je bival starček. Vse ostale je doletela kazen, ker niso premogli usmiljenja do skrivnostnega dekleta.

Falajfl na obisku

Do Rabeljskega jezera smo se pripeljali iz smeri Trbiža. Ker smo bili namenjeni v Posočje, je bilo Rabeljsko jezero naša prva postojanka, ko smo pri Jesenicah zapustili avtocesto. V jezeru smo izkusili hlad alpskih voda, čeprav je bil vrhunec poletja. Dasiravno sonce še ni bilo na najvišji točki svoje poti, so se na obalah njegovim žarkom že nastavljali dopustniki iz bližnjih in daljnih dežel. Uživali smo v razgledu, plavanju in počitku, potem pa nas je klic dogodivščin zvabil nazaj na cesto in ubrali smo jo proti Predelu.

Lokacija Rabeljskega jezera na zemljevidu

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

4 komentarji

4 Comments

  1. Pingback: Ostanki topniške enote na prelazu Predel iz obdobja prve svetovne vojne

  2. Pingback: Trdnjava Predel sodi med najbolje ohranjene utrdbe iz napoleonskih vojn

  3. Pingback: Trdnjava Bovške Kluže je najbolje ohranjena utrdba soške fronte

  4. Pingback: Slap Boka je 106 metrov visok slap na zahodnem pobočju Kanina

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh