Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Praznična mesta 2019: Ljubljana | ujeto v objektiv

praznična Ljubljana 2019
Središče okrasitve mesta Ljubljane je na Prešernovem trgu, ki privabi največ obiskovalcev (Foto: Falajfl)

Kraji

Praznična mesta 2019: Ljubljana | ujeto v objektiv

Novoletni čas mestom in vasem ponuja priložnost, da s praznično okrasitvijo privabijo obiskovalce od blizu in od daleč. Če se nekateri kraji zadovoljijo z okrašeno smreko, nekaj stojnicami in svetlobnimi trakovi po ulicah, je okrasitev glavnega mesta zasnovana tematsko. Namesto poimenovanja ‘Praznična Ljubljana 2019’ prestolnica že dolga leta vabi s postavitvami pod imeni, kot so ‘Pot življenja’, ‘Rojstvo oblik’, ‘Kozmična smreka’, ‘Prinašalci luči’ in ‘Praznik obstoja’.

Okrasitev je bila dolga leta plod avtorskega dela mestnega umetnika Zmaga Modica, ki je s svojo ekipo skrbel za svež in edinstven pristop k okrasitvi mesta. Lanska okrasitev pod naslovom ‘Zbliževanja‘ je bila njegova zadnja, saj je avgusta sklenil svojo življenjsko pot. Letošnja okrasitev mesta pod imenom ‘Ciklus’ je poklon prestolnice umetniškem pečatu, ki ga je Zmago Modic pustil na našem pojmovanju praznične okrasitve.

Praznična Ljubljana 2019

Kot največje slovensko mesto je v Ljubljani skoraj preveč primernih lokacij za praznično okrasitev. Z osrednjega Prešernovega trga, na katerem stoji največja od devetih novoletnih smrek, se je moč odpraviti skoraj v katerokoli smer in na nebu občudovati Modicevo delo. Z vrha stopnic Frančiškanske cerkve zremo na jedro velike galaksije, katere žarki segajo v vsak kotiček starega mesta. Skoraj 50 kilometrov dolga veriga prazničnih lučk nas najprej popelje proti Slovenski cesti. Od tam, v soju tisočerih kometov, zavijemo proti Kongresnem trgu. Ta je okrašen umirjeno, osrednja zanimivost pa je 48 lampijonov, ki so jih izdelali dijaki ljubljanskih osnovnih šol. Beli grad nad mestom spreminja barve, grajski hrib pa je posejan z zvezdami, kar daje vtis gradu, ki lebdi nad mestom.

Ustavimo se na brvi čez Ljubljanico, ki nam ponuja najboljši pogled na Prešernov trg. Cankarjevo nabrežje je prepolno obiskovalcev, ki toploto iščejo v skodelici kuhanega gina. Vzdušje je praznično in domačno. Pri Šuštarskem mostu zavijemo proti Mestnemu trgu, kjer nas Pod Trančo pozdravi druga mestna smreka. Ozremo se proti Levstikovem trgu, kjer stoji tretja novoletna smreka, a zavijemo levo, proti Mestni hiši. Na Mestnem trgu odkljukamo še četrto smreko, peta pa se skriva v atriju sedeža mestne oblasti.

Pri Robbovem vodnjaku se po Stritarjevi vrnemo do središča vesolja. Šesta smreka je na gradu, a jo bomo obiskali kdaj drugič. Po Miklošičevi se povzpnemo še do sedme smreke, ki stoji pred mestnim igriščem na Mali ulici. Čeprav sta smreki na Figovcu in na Slovenski blizu, se vseeno poslovimo od mesta, utrujeni, a polni luči.

Galerija fotografij letošnje okrasitve Ljubljane

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh