Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Praznična mesta 2019: Beljak | ujeto v objektiv

Po prazničnem Beljaku je vozi tudi Božičkov vlakec, s katerega si je moč ogledati najlepše, kar ima mesto lučk ponuditi (Foto: Falajfl)

Kraji

Praznična mesta 2019: Beljak | ujeto v objektiv

Beljak je mesto na avstrijskem Koroškem, ki straži vzhodni del Ziljske doline. Območje je bilo naseljeno že v neolitiku, Slovanska plemena pa so se na območje priselila v začetku sedmega stoletja. Do sredine osmega stoletja je bilo naselje na sotočju rek Drave in Zilje del Karantanije. Po nadvladi Frankov je bil tu postavljen grad, ki je kmalu prerasel v dvor. Ugodna lega na križišču trgovskih cest, ki so iz podonavskih pokrajin in zahodne Nemčije vodile skozi kanalsko dolino v Italijo, je mestu zagotovila hitro rast. Že leta 1060 je cesar Henrik IV. Beljaku podelil tržne pravice, sodno oblast, samoupravo, pravico kovati denar in pobirati mitnino. S tem so bili postavljeni temelji kasnejšega razvoja Beljaka. V srednjem veku je tako postal najpomembnejše trgovsko mesto na Koroškem. Danes je Beljak sodobno alpsko mesto, ki obiskovalce pozdravlja z bogato zgodovino in mnogimi priložnostmi za sprostitev in rekreacijo. K temu sodi tudi adventna okrasitev mesta. Praznični Beljak 2019 je okrašen pod skupno temo Beljak – mesto v lučkah!

Praznični Beljak 2019

Beljak je v adventnem času mesto v lučkah – polno čarobnosti, družabnosti in presenečenj! S temi besedami svoje mesto predstavlja mestna turistična organizacija in težko bi jim bilo oporekati. Osrednje mestno jedro kar žari od luči, s katerimi so okrašene skoraj vse stavbe osrednjega Beljaka. Naš sprehod smo pričeli kar pred mestno hišo, pred katero so postavili mestno drsališče. To je prekrito z baldahinom lučk, ki nebo tudi sredi noči spremenijo v dan. Pot nadaljujemo proti Glavnemu trgu mimo farne cerkve sv. Jakoba, katere zvonik je prav tako odet v svetlobni šal. Sprehajalno območje mesta je posejano z lično oblikovanimi in urejenimi stojnicami adventnega sejma, na katerih se je moč okrepčati s toplimi pijačami. 

Nekaj ulic dalje visoka jelka krasi trg Hans Gasser Platz. Sredi trga je postavljen kotiček za sebke pod stilizirano belo omelo. Ta je povezana z zahodno tradicijo, ki veleva, da se mora par, ki se sreča pod belim omelom, poljubiti. Tako je paru zagotovljena sreča, zli duhovi pa morajo nesrečne žrtve iskati drugod. Preko mosta za pešce prečkamo Dravo še do trga pred cerkvijo sv. Nikolaja, kjer se tudi zaključi osrednji del okrasitve mesta. Praznični Beljak 2019 ponuja pravo pašo za vse čute, a slej ko prej nas mraz prežene na toplo in mesto zapustimo z lepimi spomini in polnimi trebuhi.

Galerija fotografij letošnje okrasitve Beljaka

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh