Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Poljanska Sora v Žireh | ujeto v objektiv

Skozi Žiri teče prijetna reka, imenovana Poljanska Sora (Foto: Falajfl)

Kraji

Poljanska Sora v Žireh | ujeto v objektiv

Poljanska Sora je reka, ki teče skozi Poljansko dolino v zahodni Sloveniji. Nižje v svojem toku se pri Škofji Loki združi s Selško Soro in reki nato svojo skupno pot nadaljujeta pod imenom Sora.

Poljanska Sora

Reka Poljanska Sora izvira kot majhen potoček v severnem delu Rovtarskega hribovja in nato teče mimo Žirov po ozki dolini do Gorenje vasi, kjer vstopi v širši del Poljanske doline. Poljanska Sora je glavni vodotok v južnem delu Škofjeloškega hribovja. Napaja jo razvejana mreža pritokov, ob njenih bregovih pa najdemo mnoga naselja. Reka je svoje ime dobila po naselju Poljane nad Škofjo Loko, ki je v preteklosti bilo središče Poljanske doline. Poleg imena Poljanska Sora se uporablja tudi skrajšano poimenovanje ‘Poljanščica’. Včasih se je namreč ime Sora uporabljalo samo za Selško Soro, Poljanska pa naj bi bila Poljanščica.

Sora

Pojanska Sora se pri Škofji Loki združi s Selško Soro. Od sotočja dalje reka Sora teče po skrajnem južnem robu Sorškega polja proti jugovzhodu in se pri Mevodah izlije v Savo. Skoraj celotno Sorino porečje leži v predalpskem hribovju, a vendar ima reka izrazit dinarski dežno-snežni režim. Prvi višek doseže pozno jeseni kot posledico obilnih padavin, drugega pa pomladi s pomladnim deževjem in taljenjem snega v hribovju. Poleti ima Sora v povprečju za polovico manj vode kot v zimskih mesecih.

Žiri

Žiri ležijo na dnu majhne dolinske razširitve ob Poljanski Sori, kjer se reki priduži večji potok Račeva. Na severnem koncu te kotlinice se dolina ponovno zoži. V naselju Žiri, ki je danes pravzaprav urbanizirano mestno naselje, se je v drugi polovici 19. stoletja pričela razvijati čevljarska obrt. Na teh temeljih je po drugi svetovni vojni zrasla tovarna čevljev, ki jo poznamo pod imenom Alpina.

V Žireh se je razvila tudi bogata čipkarska tradicija. Začetki klekljanja na Žirovskem segajo v drugo polovico 19. stoletja, ko je to predstavljajo dodaten vir zaslužka. Dandanašnji je klekljarstvo eden od načinov aktivnega preživljanja prostega časa, umetniškega izražanja in ohranjanja lokalne tradicije. Zametke te ročne spretnosti so na Žirovsko prinesle žene in dekleta iz sosednje rudarske Idrije, kmalu pa so, predvsem v zimskem času, mnogim družinam čipke predstavljale pomemben vir prihodka. Pred prvo svetovno vojno je bilo klekljanje v Žireh donosna obrt in najspretnejše med klekljaricami naj bi tedaj dnevno zaslužile več kot moški pri težaških delih, čipke pa so tudi izvažali.

Falajfl na obisku

Ob slikovitih bregovih Poljanske Sore smo se sprehodili med našim obiskom Žirov. Na sončen dan, ob živopisanih cvetovih vse okoli nas in zrelih češnjah na drevju, se je razdalja, ki smo jo prehodili ob Poljanski Sori, zdela kratka in šele pogled na uro nam je povedal, da je bil sprehod pravzaprav dolg. Reka ležerno, tiho teče v prijetnem naravnem okolju in zato je čas, ki smo ga preživeli ob njej, minil s skoraj neskončno lahkotnostjo. Želeli bi si, da bi imeli na voljo ves dan, a obveznosti so nas klicale nazaj v precej bolj hiter tempo vsakdana.

Lokacija Žirov na zemljevidu

Galerija fotografij Poljanske Sore v Žireh

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh