Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Planšarsko jezero | ujeto v objektiv

Sprehod po dolini postreže z izjemnimi pogledi na ostre vrhove Kamniških Alp (Foto: Falajfl)

Kraji

Planšarsko jezero | ujeto v objektiv

V osrčju Kamniških planin se, na koncu dolge in zavite ceste, nahaja prostrana jezerska dolina. Med visokimi in strmimi stenami bližnjih vršacev je dokajšna ravnina in odprtost doline dobrodošel pogled vsakemu popotniku. Ko z avtom opravimo še tistih nekaj zadnjih vzpetin, nas že pozdravijo avtohtone kmečke stavbe naselja Zgornje Jezersko, ki leži na južnih obronkih doline.

Zgodovina Jezerskega

Dolina in kraja (Zgornje in Spodnje Jezersko) sta svoje ime dobila po velikem ledeniškem jezeru, ki je dolga tisočletja prekrivalo dolino. Vode so zalile ledeniško oblikovano dolino pred več kot 10.000 leti, ko se je končala zadnja ledena doba. Ker so tla doline delno neprepustna, so ostanki ledenika tvorili jezero, kar je še danes vidno na vsakem koraku. V poznem štirinajstem stoletju je območje prizadejal velik potres, ki je podrl naravno pregrado in jezero je hitro odteklo v nižje ležeče doline.

Ljudje so dolino pogosto obiskovali, saj je ena od poti med morjem in zaledjem potekala mimo jezerskega jezera. Prvi zapisi omenjajo leseno kapelico iz leta 811, ki je bila zavetišče potujočim trgovcem in menihom. V času epidemij kuge v štirinajstem stoletju so se  ljudje, ki so bežali pred epidemijo, umaknili v gore ter povečali število prebivalcev. Po potresu, zaradi katerega so se tla občasno tresla še štirideset dni, so tla doline ostala močvirnata. Domačini so pričeli tla načrtno izsuševati v 17. stoletju, do danes pa se je ohranilo le še nekaj manjših mokrišč.

Turistično se je Jezersko začelo razvijati že konec devetnajstega stoletja. Dolina je ležala ob priljubljeni trgovski poti in v vasi je stalo več priljubljenih gostiln s prenočišči. Premožnejši obiskovalci s Češke, ki so imeli na Kranjskem tovarne, so ob prelomu stoletja pod stenami Grintovcev postavili planinsko kočo, ki še danes nosi ime Češka koča.

Planšarsko jezero in okolica danes

Domačini so v spomin na veliko ledeniško jezero zajezili majhno, plitvo jezero v obliki srca. Jezero je najbolj privlačna točka v kraju in izhodišče za prijetne sprehode po dolini. Okoli jezera vodi prijetna sprehajalna pot, ob jezeru samem pa se nahaja tudi gostišče z domačo hrano. Prostora za parkiranje je dovolj, v bližini jezera pa pozimi domačini pripravijo tudi brezplačno umetno drsališče.

Planšarsko jezero napaja potoček Jezernica in je zelo plitvo. Največjo globino, dobra dva metra, doseže v požiralnikih v zahodnem delu jezera. Dostop do obale je možen skoraj kjerkoli z obale jezera, v hladnih zimskih mesecih pa zna tudi zamrzniti. Jezero je dom za sladkovodne ribe in vodne ptice.

Mimo jezera vodi skozi Sibirijo cesta, ki se nadaljuje do izvira potočka Jezernice in naprej do Ravenske Kočne, od koder se odpre čudovit pogled na najvišje vršace Kamniško-Savinjskih Alp. Sprehod po mirni dolini nudi spektakularne poglede na ostra severna pobočja Skute, Grintovca in Jezerske Kočne. Planinci svoje avtomobile na urejenem parkirišču pustijo že v zgodnjih jutranjih urah in dolina je čez dan idilično mirna.

Lokalno turistično društvo je po jezerski dolini uredilo 8 kilometrov dolgo tematsko pot, opremljeno s smerokazi. Pot je enostavna in primerna tako za najmlajše kot nekoliko starejše, v dobrih treh urah pa se povzpne do razgledišča Prodi na višini 1123 metrov nad morjem.

Falajfl na Jezerskem

Ker smo pogrešali zimo v dolinah, smo se odpeljali do Jezerske doline v iskanju svežega zraka in snega. Slednjega sicer nismo našli v izobilju, a smo se nadihali svežega zraka in naužili veličastne narave slovenskega alpskega sveta.

Jezersko na zemljevidu

Galerija fotografij Jezerskega

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

2 komentarja

2 Comments

  1. Pingback: Tedenski pregled Falajflovega dogajanja, 8. - 14. januar 2018

  2. Pingback: Februar je pravi mesec za rekorde - od količine snega do nizkih temperatur

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh