Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Ostanki Klančišarjeve domačije | ob poti

spomenik Orehovica, NOB, 2. svetovna vojna, obeležje
Spomenik v Orehovici je zasnoval Anton Bitenc, Plečnikov učenec (Foto: Falajfl)

Kraji

Ostanki Klančišarjeve domačije | ob poti

Ob cesti med Trojanami in Izlakami ob vasici Orehovica stoji spomenik. Vzorno urejeno obeležje je še eno mnogih, mimo katerih se peljemo, a jih ne opazimo. Verjetno kaj v zvezi z vojno, si rečemo in peljemo naprej. Tudi Falajlflovci se na naših poteh po Sloveniji večkrat peljemo mimo takšnih obeležij in odločili smo se, da jim bomo namenili prostor na pričujočih straneh. Tokrat smo se ustavili in ovekovečili spomenik v Orehovici.

spomenik Orehovica, NOB, 2. svetovna vojna, obeležje

Zločin v Orehovici

Orehovica je vasica v občini Zagorje ob Savi, dobre štiri kilometre oddaljena od avtocestnega priključka Trojane. V slikoviti dolini ob cesti stoji spomenik na grozovit zločin, ki so ga nad domačini pomladi leta 1944 zagrešili okupatorji. Spomenik je posvečen petnajstim nedolžnim žrtvam, ki jih je nemška vojska v noči med 17. in 18. majem žive zažgala v njihovih domačijah. Povod za vojni zločin je bilo maščevanje.

spomenik Orehovica, NOB, 2. svetovna vojna, obeležje

V maju leta 1944 je naše kraje od osvoboditve ločilo še leto dni. Ker je redna vojska kraljevine Jugoslavije skoraj hipoma klonila pod napadom sil osi, so za obrambo skrbele gverilske sile. Ena teh so bili tudi partizani, ki so s podporo dela prebivalstva izvajali napade na postojanke in infrastrukturo okupatorja. Sedemnajstega maja leta 1944 je ena od partizanskih enot napadla nemško osebno vozilo. Okupator je reagiral naglo in odločno. V opomin Slovencem, da bodo upor plačali s krvjo, so zagrešili grozljiv zločin nad nedolžnimi civilisti.

spomenik Orehovica, NOB, 2. svetovna vojna, obeležje

Spomenik v Orehovici

Med vožnjo ob cesti najprej opazimo visok lesen obelisk, ki označuje mesto velikega pomena za občane. Ob poti je manjše parkirišče, na katerem je prostora za avtobus ali nekaj avtomobilov. Na manjši vzpetini, do katere vodi peščena pot, stoji tabla, ki obiskovalcu predstavi dogodke iz grozljive noči.

spomenik Orehovica, NOB, 2. svetovna vojna, obeležje

Spomenik je bil urejen ducat let po tragičnem dogodku. Za zasnovo spomenika v Orehovici je poskrbel Plečnikov učenec Anton Bitenc. Kot zadnji mojstrov asistent se je uveljavil z obnovo kulturnih spomenikov. Spomenik v Orehovici je sestavljen iz rekonstruiranih ostankov požganih hiš in osrednje hrastove skulpture. Namesto ognjenih zubljev, ki so sejali smrt, so surove stene hiš odete v zelenje, polno življenja. Vsako leto na obletnico požiga ob spomeniku poteka spominska slovesnost. Dan požiga Orehovice je tudi krajevni praznik Izlak.

spomenik Orehovica, NOB, 2. svetovna vojna, obeležje

Register nepremične kulturne dediščine | evidenčna številka 1112

Lokacija spomenika v Orehovici na zemljevidu

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh