Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Od škofovske trdnjave do muzeja | Falajfl na obisku

Loški muzej gosti pestro zbirko eksponatov iz zgodovine loškega območja (Foto: Falajfl)

Kraji

Od škofovske trdnjave do muzeja | Falajfl na obisku

Nad Škofjo Loko, enim najbolje ohranjenih srednjeveških mest pri nas, stoji mogočna stavba Loškega gradu. Nekoč mogočna utrdba, ki je zemljiške gospode in njihove predstavnike varovala tako pred Turki kot domačini, ima danes povsem drugo vlogo. Mogočni objekt je skozi stoletja gostil mnoge institucije: od zaporov do dekliške šole, danes pa v njem deluje Loški muzej.

Grad znanja in učenosti

Loški muzej je bil ustanovljen leta 1939, v prostorih gradu pa deluje od leta 1959, ko je grad prevzela občina. Muzej je kompleksega tipa z raznolikimi zbirkami, ki prikazujejo življenje na Škofjeloškem od pradavnine do današnjega časa. Muzej varuje naravno in kulturno dediščino območja, ki je v preteklosti kar 830 let pripadalo bavarski škofiji Freising.

Na Loškem gradu, ki se prvič omenja že leta 1215 kot “castrum firmissimum“, kar pomeni zelo močno utrjen grad, je večina prostorov namenjena muzejski in galerijski dejavnosti. Na kulturni dan, Prešernov praznik, smo se pridružili množici obiskovalcev, ki so obiskali grad in si ogledali, kaj ponuja ta veličasten muzej.

Muzej hrani bogate eksponate iz življenja premožnih meščanov Škofje Loke (Foto: Falajfl)

Umetnostno-zgodovinska zbirka

V muzej vstopimo z grajskega dvorišča, kjer je še v devetnajstem stoletju stal mogočen srednjeveški stolp. Vstopimo v dolg hodnik, kjer se nahaja umetnostno-zgodovinska zbirka. Pestra zbirka vsebuje eksponate od srednjega veka do sodobnosti. V zbirki so med drugim predstavljene kopije fresk iz cerkve na Suhi, kjer sta delovala suški mojster in znameniti gotski freskant Jernej iz Loke ter kopije fresk iz prezbiterija cerkve na Križni Gori.

Prostran dnevni prostor je središče družbenega dogajanja v muzeju, saj gosti udobno bralnico, otroški kotiček in muzejsko trgovino (Foto: Falajfl)

Kulturno-zgodovinska zbirka

Iz glavnega hodnika nas pot vodi skozi del muzeja, ki prikazuje življenje loškega gospostva in meščanov skozi stoletja. Dragoceni eksponati prikazujejo umetelno notranjo opremo, na ogled pa so tudi reliefi mesta in loškega ozemlja. V zbirki je predstavljenih šest za Škofjo Loko zelo pomembnih Freisinških škofov.

Na ogled je tudi darilna listina, s katero je sveti rimski cesar Oton II. leta 973 loško ozemlje dodelil Freisinškemu škofu Abrahamu v fevd. V tem delu se nahaja tudi velik dnevni prostor z otroškim kotičkom, muzejsko trgovino in s toplim kaminom.

Eksponati prikazujejo Škofjo Loko skozi stoletja. Ta izjemno podrobna maketa prikazuje mesto, kakršno je bilo tik pred povojno industrializacijo (Foto: Falajfl)

Prirodoslovna zbirka

V prvem nadstropju nas na hodniku severnega trakta pričakuje prirodoslovna zbirka živalstva loškega ozemlja. Največja zbirka na Gorenjskem obsega predstavnike rib, plazilcev, ptičev in sesalcev. V zbirki je 105 vretenčarjev, zbirka pa se iz leta v leto povečuje. Takoj ob vhodu nas pričaka mogočni planinski orel, ki je uplenil zimsko obarvanega planinskega zajca.

Drugi del hodnika trenutno gosti razstavo eksponatov slovenskega športan od smuči, s katerimi so leta 1936 v Planici prvič preskočili razdaljo 100 metrov, do opreme in dresov vrhunskih slovenskih športnikov.

Sokol straži bogato prirodoslovno zbirko v prvem nadstropju muzeja (Foto: Falajfl)

Arheološka zbirka

Na koncu severnega trakta se nahaja velika soba, v kateri so predstavljeni arheološki eksponati, ki prikazujejo poselitev loškega ozemlja v arheoloških obdobjih v času od starejše kamene dobe do leta 973. Del zbirke je namenjen porušenemu zgornjem stolpu na Kranclju ter zbirki loške slikane meščanske keramike. Te zbirke predstavljajo bogato srednjeveško in novoveško zapuščino prebivalcev mesta Škofje Loke.

Razstavljena zbirka slovenskega športa na ogled postavi športno opremo in zgodbe slovenskih športnikov iz bližnje in manj bližnje preteklosti (Foto: Falajfl)

Etnološke zbirke

Nadstropje nad prostori, ki predstavljajo življenje elitnih slojev kraja, je Loški muzej na ogled predstavil zbirke, ki orisujejo življenje kmetov in meščanov. Prikazana je praznična noša iz druge polovice 19. stoletja, črna kuhinja in svetila iz obdobja pred elektrifikacijo. Na ogled so orodja in predmeti, ki so jih nekdaj uporabljali v poljedelstvu, živinoreji, pri pripravi hrane in v prometu.

Etnološke zbirke prikazujejo življenje preprostih ljudi na Loškem (Foto: Falajfl)

Izjemno zanimiva je zbirka osmih obrti, ki so bile na Loškem nekdaj zelo razvite in pomembne za preživetje loškega človeka. Poleg poljedelstva, so se ljudje ukvarjali s klekljanjem čipk in klobučarstvom. Poučili smo se o sitarstvu, obrti, ki iz konjske žime tke mreže za sita, in si ogledali eksponate, povezane z glavnikarstvom, platnarstvom, barvanjem in tiskanjem platna, peko medenega peciva in mnogo več.

Zbirka novejše zgodovine

V prvem nadstropju je cel trakt namenjen predstavitvi zgodovine 20. stoletja s poudarkom na obeh svetovnih vojnah in osamosvojitveni vojni. Med drugo svetovno vojno se je loško območje znašlo na robu nemškega Rajha, na meji z italijansko Ljubljansko pokrajino. Eksponati pričajo o množičnem izseljevanju domačinov, zlasti v Srbijo in nemška koncentracijska taborišča.

Zbirka polpretekle zgodovine vsebuje eksponate, pričevanja in fotografije pomembnih dogodkov dvajsetega stoletja (Foto: Falajfl)

Zelo pomembni in znameniti sta decembrska vstaja v Poljanski dolini in dražgoška bitka januarja 1942. Okupator se je na odpor odzval s streljanjem talcev, požiganjem hiš in celih vasi ter izganjanjem v koncentracijska taborišča. Zbirko zaključuje prikaz razvoja ljudske oblasti in povojne zgraditve industrije, novih stanovanjskih naselij, šol, kulturnih in športnih objektov.

Muzej, vreden obiska

Loški grad gosti bogate zbirke, ki nam omogočajo edinstven vpogled v življenje in bivanje prebivalcev v preteklih stoletjih. Razstave v živo prikazujejo življenje, o kakršnem smo brali v zgodovinskih knjigah in slovenski književnosti. Pisana zbirka eksponatov tako etnološke kot umetnostne vrednosti pa zagotavlja, da bo prav vsak v muzeju našel nekaj zanimivega. Tudi najmlajši bodo v muzeju našli mnogo eksponatov, ki jih bodo očarali in presenetili, zato priporočamo ogled celotni družini.

Vstopnina v muzej je v času pisanja le 3€ za osnovnošolce, dijake in študente, ter 5€ za odrasle. Na voljo je tudi družinska vstopnica za 10€, vstop pa je prost za predšolske otroke, invalide in druge ogrožene skupine ljudi.

Loški muzej na zemljevidu

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Tedenski pregled Falajflovega dogajanja, 12. - 18. februar 2018

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh