Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Obrambni stolp v Žalcu | ujeto v objektiv

Obrambni stolp je meščane Žalca pomagal braniti pred napadalci (Foto: Falajfl)

Kraji

Obrambni stolp v Žalcu | ujeto v objektiv

V središču Žalca, poleg cerkve sv. Nikolaja, stoji na pogled neznaten stolp okrogle oblike s stožčasto streho. Obrambni stolp v Žalcu je ostanek srednjeveškega obzidja, ki je domačine varovalo pred turškimi vpadi. Nekdanje obzidje je bilo štirikotne oblike s štirimi vogalnimi stolpi. Zgodovina je odnesla zidove in tri stolpe, četrti pa se je ohranil do začetka tega stoletja, ko so ga obnovili. Obrambni stolp v Žalcu je pomemben pomnik težkega življenja srednjeveških Slovencev.

obrambni-stolp-v-zalcu-foto01

Na stolpu so ohranjene strelne line, ki so jih Žalčani uporabljali za obrambo svojega tabora (Foto: Falajfl)

Trg in mesto Žalec

Žalec je mesto, obdano z nepreglednimi polji hmelja. Dolina reke Savinje je bila poseljena že v antiki, ko so Rimljani v dolini postavili več naselij. Burno obdobje razpada imperija in selitev ljudstev so to zgodovino zabrisali, a dobre razmere za poljedelstvo so se ohranile. Žalec je svoj drugi vzpon začel v drugi polovici trinajstega stoletja, ko je bil povzdignjen v trg. S tem je pridobil pravice do tedenskih sejmov in lastnega pečata, ne pa tudi do obzidja.

Pomen imena naselja ni znan. Morda izhaja iz staroslovanske besede ‘žal’, ki pomeni peščeno in kamnito zemljo, prod ali pesek. Drugo pojasnilo uporablja enak koren besede z drugim pomenom. Po tej teoriji ‘žal’ označuje grobno jamo, pokopno jamo ali grob. Ker je v bližnjem Šempetru stoji rimska nekropola, je mogoče, da so zgodnji naseljenci tu naleteli na rimsko grobišče.

Čeprav so druga naselja v bližini trške pravice prejela kasneje, Celje šele 1323, je v srednjem veku razvoj Žalca stagniral. Zagotovo gre razloge za to iskati v bližini knežjega mesta, ki se je razvijalo na precej ugodnem strateškem in prometnem vozlišču starih in novih poti.

Leta 1452 je bil Žalec priča spopadu med vojsko celjskega grofa Ulrika II. in vojaki nemškega cesarja Friderika IV. Turški napadalci so Žalec kasneje opustošili v več roparskih pohodih do konca petnajstega stoletja.

obrambni-stolp-v-zalcu-foto02

Notranji del stolpa se je nekdaj stikal z obzidjem, ki je bilo odstranjeno že dolgo tega. Danes je tu vhod v kletni vinotoč in večnamenski prostor. (Foto: Falajfl)

Taborsko obzidje

Pravico do zidov je v srednjem veku podeljeval vladar. Kot trg je bil Žalec prepuščen sam sebi. Kraj se je razvil ob nekdanji rimski cesti in je stal sredi doline. Od dokaj varnih gozdov in pobočij Posavskega hribovja je prebivalce ločevalo poplavno območje Savinje, Hudinjsko gričevje na severu pa ni nudilo veliko zaščite. Edina obramba je bilo obzidje, do katerega pa mesto ni bilo upravičeno.

Namesto mestnih zidov so domačini obzidali vaško cerkev. Takšni tabori so obdajali cerkve, kamor so se v primeru napada zatekli domačini. Eden lepše ohranjenih primerov tabora pri nas je najti nad Cerovim v bližini Grosuplja.

obrambni-stolp-v-zalcu-foto14

Mestni možje Žalca so stolp uporabili tudi kot priročno površino za vgradnjo spominskih plošč (Foto: Falajfl)

Mogočno obzidje

Obzidje v Žalcu je bilo znatno večje, saj je obsegalo od 6 do 10 hektarov zemljišč. Obzidje je bilo zgrajeno iz lomljenca, v središču pa je stala farna cerkev. Ohranjen stolp je stražil jugozahodni del obzidja. Obzidje je bilo obdano tudi z jarkom, ki so ga napolnjevali z vodo iz potoka Godomlja, ki je tekel skozi trg. Obzidje je imelo dvoje vrat ob vhodu in izhodu iz naselja po glavni cesti, ki je tvorila središče trga.

Obzidje je verjetno stalo že konec petnajstega stoletja. Najhujši napad je Savinjska dolina utrpela leta 1497, ko so Turki požgali dominikanski samostan v Novem Kloštru. Žalec takrat ni bil močno poškodovan, kar je razvidno iz urbarjev, ki ne beležijo znatnega upada davkoplačevalcev. Valvasor obdobje gradnje obzidja postavlja v nekoliko zgodnejši čas.

Po njegovem pričevanju sta celjska vojskovodja Vid Lazar in Jan Vitovec pričakala cesarske čete v utrjenem trgu. Vojaki obeh vojskovodij in tržani so cesarsko vojsko pognali v beg. Po tem pričevanju bi bil Žalec lahko utrjen že sredi petnajstega stoletja.

obrambni-stolp-v-zalcu-foto08

Trta je bila ob stolp posajena leta 2004 in je potomka najstarejše trte iz Maribora (Foto: Falajfl)

Obrambni stolp v Žalcu

Okrogel stolp je nekako preživel stoletja, ki so povsem izbrisala spomine na obzidja. Morda je obstal zaradi bližine cerkve ali pa ker so domačini zanj našli koristno rabo, morda za skladišče ali lopo. Ohranjen stolp je bil leta 2002 končno deležen temeljite obnovitve, ki je spomeniku povrnila nekdanjo slavo.

Obnovljen stolp kaže obliko, kakršno bi imel v visokem srednjem veku, brez manjkajočega dela obzidja, zaradi katerega stolp ni povsem ovalne oblike. Vzidane line so pravokotne oblike, kar kaže, da niso bile zasnovane za uporabo strelnega orožja. Strelske line za strelno orožje so oblikovane s povečano okroglo odprtino v spodnjem delu, kar je mogoče lepo videti na bližnjem Velenjskem gradu.

obrambni-stolp-v-zalcu-foto10

Stolp smo obiskali v poznem poletju, ko so se veje trte kar šibile pod težo zorečega grozdja (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Obnovljen obrambni stolp stoji v samem središču mesta v manjšem parku ob župnijski cerkvi. Najbolj enostaven dostop je iz Šlandrovega trga, kjer nas kratek sprehod pripelje do stolpa. V stolpu je urejena vinska klet, ki obiskovalcem ponuja pokušino vin iz Savinjske doline. V parku obrambnega stolpa je zasajen manjši park aromatičnih in zeliščnih rastlin.

Leta 2004 so ob obrambni stolp posadili potomko najstarejše vinske trte na svetu z mariborskega Lenta. Park in prostor ob stolpu je pogosto v duhu prireditev, povezanih z vinom in hmeljarstvom. V stolpu je urejen tudi prostor za prirejanje porok, kar je upoštevaje bližino cerkve nadvse priročna lokacija.

Na sončen dan je park ob obrambnem stolpu prijetno prizorišče za počitek in sprostitev. Čeprav stoji blizu središča mesta, je od dogajanja dovolj odmaknjen, da smo si v parku privoščili nekaj trenutkov oddiha. Kdo ve, kaj vse se je na tem mestu zgodilo pred pol tisočletja. Morda je Turek proti stolpu izstrelil puščico v jezi, ker trga ni mogel opustošiti, ali pa sta se v senci mogočnih zidov srečala mlada ljubimca. Kot mnoge, bo tudi naš spomin nekoč odplaknil tok časa, a ta utrinek le ostaja.

Lokacija obrambnega stolpa v Žalcu na zemljevidu

Galerija fotografij obrambnega stolpa v Žalcu

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh