Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Obrambni stolp pri Podpeči | ujeto v objektiv

Obrambni stolp pri Podpeči se dviguje nad pokrajino Kraškega roba (Foto: Falajfl)

Kraji

Obrambni stolp pri Podpeči | ujeto v objektiv

Kraški rob je naravna meja med Istro in kraško planoto v zaledju. Gole kamnite stene nudijo taktično prednost vojski, ki brani vrh pred napadalci iz doline. Zato ne preseneča, da je Kraški rob posejan z utrdbami in gradovi, s pomočjo katerih so posestniki branili svoje interese v tem kotičku Evrope. Obrambni stolp pri Podpeči nad to istrsko vasico bdi že skoraj tisočletje. Danes je stolp odlična izletniška postojanka, saj nudi odličen pogled na Rižansko dolino in Koprski zaliv.

obrambni-stolp-podpec-foto05

Obrambni stolp pri Podpeči je spomin na srednjeveške bitke za prevlado nad istrskim polotokom (Foto: Falajfl)

Frankovski obrambni stolp

Danes je težko z gotovostjo trditi, kdo je velel postaviti obrambni stolp nad vasjo Podpeč. Po nekaterih pričevanjih je bil stolp zgrajen v enajstem stoletju po ukazu kranjskega mejnega grofa Ulrika I. Ta je bil od sredine enajstega stoletja grof tako Kranjske kot Istrske marke. Ulrik je vztrajno širil svoje posesti v Istri, navkljub močnemu odporu oglejskih patriarhov in Beneške republike.

Ker so imeli sveti rimski cesarji običajno polne roke dela z obrambo svojih dežel na severu, so obrambo Istrske marke zaupali mejnim grofom. Tudi ti so pokrajini vladali od daleč, preko ministerialov, ki so bili za svoje zvesto delo nagrajeni s fevdalnimi posestmi. To je skrhalo neposredno moč cesarja in privedlo do večje moči mest, ki so v dvanajstem stoletju postajala vse močnejša. Prav preko mest je Oglej sčasoma prevzel tudi posvetno oblast nad Istro in z njo obrambnim stolpom.

obrambni-stolp-podpec-foto02

Dostop do obrambnega stolpa je iz bližnje vasi Podpeč. Pot je dobro označena in opremljena z informativnimi tablami. (Foto: Falajfl)

Obdobje Beneške republike

V zgodnjem petnajstem stoletju je stolp služil kot obramba pred turškimi vpadi. Ti so se pričeli po letu 1411 in so trajali skoraj dve stoletji. Morda je prav v tistem času pod utrdbo zraslo današnje naselje Podpeč. V času turških in uskoških napadov so si vaščani lahko poiskali zatočišče tudi v naravni jami pod stolpom. Iz tega nemirnega obdobja izhaja tudi vaška cerkev sv. Helene, ki datira v leto 1489.

obrambni-stolp-podpec-foto06

Živalstvo kraškega roba je tople sončne dneve izkoristilo za lovljenje sončnih žarkov. Tega kuščarja smo zalotili med lenobnim sončenjem tik ob poti. (Foto: Falajfl)

Leta 1420 je Beneška republika dokončno premagala oglejski patriarhat in prevzela vse njegove posesti. To je veljalo tudi za obrambni stolp, ki je zatem služil kot obrambna linija beneških posesti v Istri. Ta so predstavljala skoraj celotno zahodno obalo Istre z izjemo Trsta. Tržačani so leta 1513 s pomočjo habsburške vojske poskusili zasesti stolp, a jim to ni uspelo. Nazadnje je bil uporabljen v uskoški vojni leta 1615. V lasti Benečanov je stolp ostal vse do propada republike leta 1797, ko je ponovno prešel v cesarske roke.

obrambni-stolp-podpec-foto04

Ko pot pokuka iz gozda, že ugledamo obrambni stolp, ki se dviga nad skalnatim pobočjem (Foto: Falajfl)

Obrambni stolp pri Podpeči

Stolp v Podpeči v višino meri sedemnajst metrov, v notranjosti pa ima štiri etaže. Zgrajen je na strmem skalnatem robu dobrih petdeset metrov nad vasjo. Vhod v stolp je štiri metre nad tlemi, kar je značilnost mnogih srednjeveških obrambnih stolpov. Pri nas je podobno zasnovan tudi obrambni Friderikov stolp na Celjskem gradu.

obrambni-stolp-podpec-foto08

Dostop v obrambni stolp je bil v srednjem veku mogoč le z lestvijo, ki so jo prislonili do vrat, vzidanih štiri metre od tal. Danes do vhoda vodijo lesene stopnice, čeprav v stolp ni mogoče vstopiti. (Foto: Falajfl)

Vsaka od treh spodnjih etaž je opremljena z ozkimi strelskimi linami, le na vrhu ima stolp osem oken. Ta so bila namenjena opazovanju in signaliziranju. Postojanka na gradu je z ognjem in dimom opozarjala bližnje prebivalstvo na prihajajočo nevarnost. Obrambni stolp je bil dobro oborožen, saj koprski arhivi poročajo, da sta bila nameščena dva bronasta topova. Stolp je omogočal daljše bivanje posadke, ki je štela med deset in petnajst mož. Bivalni prostori so bili v tretjem nadstropju, kjer so vidni ostanki kamina in dimnika. Po gradiščanski vojni je bil stolp zapuščen in nato tri stoletja propadal. Večkrat so ga poškodovale strele, a je bil leta 1988 temeljito obnovljen.

obrambni-stolp-podpec-foto13

Le zgornje nadstropje obrambnega stolpa ima okna, namenjena opazovanju in opozarjanju. Bivalne etaže imajo le ozke strelske line. (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Obrambni stolp stoji nad gručasto vasico Podpeč, do katere vodi asfaltirana cesta iz bližnjega Črnega Kala. Dobro vzdrževana, a ozka cesta nas je pripeljala do podvoza primorske železnice, ki označuje vstop v vas. Stisnili smo se skozi ozke ulice vasice in parkirali na urejenem parkirišču za vasjo. Do stolpa vodi urejena pot, ki se ves čas strmo vzpenja. Čeprav pot ni zahtevna, vseeno terja primerno obutev. Strmega vzpona se nikakor ne lotite v natikačih in podobnih neprimernih obuvalih. K sreči sama pot ni dolga in v slabe četrt ure smo že pred stolpom. Pot je moč podaljšati za deset minut do vrha bližnjega hriba Zjat.

obrambni-stolp-podpec-foto10

Razgled s stopnic obrambnega stolpa je izjemen in vsekakor vreden rahlega napora. V ospredju leži vasica z železniško progo, daleč na obzorju pa je moč razbrati Trst in Jadransko morje. (Foto: Falajfl)

Na sončen pomladni dan smo si obrambni stolp lahko ogledali le od zunaj, saj vstop v objekt ni mogoč. Vseeno smo si s stopnic pred stolpom ogledali razgibano zaledje Kopra.

Lokacija obrambnega stolpa pri Podpeči na zemljevidu

Galerija fotografij obrambnega stolpa pri Podpeči

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh