Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Naravni rezervat Škocjanski zatok | ujeto v objektiv

Naravni rezervat Škocjanski zatok je največje polslano mokrišče v Sloveniji (Foto: Falajfl)

Kraji

Naravni rezervat Škocjanski zatok | ujeto v objektiv

Od Debelega rtiča do Solin slovenska obala meri le skromnih 43 kilometrov. Vseeno se na teh nekaj kilometrih na skrajnem robu istrskega polotoka skriva na stotine zgodovinskih in naravnih zakladov. Naravni rezervat Škocjanski zatok je varovano območje narave, ujeto med naše največje pristanišče in ankaransko vpadnico, ki sodi med najbolj prometne ceste pri nas. Temu navkljub je bilo v zatoku v zadnjem desetletju zabeleženih že več kot 245 vrst ptic. A opazovanje ptic še zdaleč ni edini razlog za obisk Škocjanskega zatoka.

naravni-rezervat-skocjanski-zatok-foto07

Naravni rezervat Škocjanski zatok je majhen košček naše dežele, iztrgan civilizaciji in vrnjen naravi (Foto: Falajfl)

Nastanek Škocjanskega zatoka

Ko so v rimskih časih ljudje prvič naselili Koper, je bilo območje Škocjanskega zatoka del morja. Škocjanski zaliv sta z muljem počasi polnili reki Badaševica in Rižana, ki je zaradi tega postajal vse plitvejši. Ko je mesto Koper na otoku raslo, se je okoli njega razvila industrija. Plitvine zaliva so bile idealne za pridelovanje soli, kar je bila naslednje tisočletje ena glavnih industrij mesta.

V dvajsetem stoletju pa se je dolgoletno ravnotežje porušilo. Zaradi padajočih cen soli so solinarstvo okoli mesta opustili. Italijanske oblasti so plitvo morje pričele izsuševati in urejati kopno. Do leta 1939 so zasuli območje Semedelske bonifike in Koper je končno postal del kopnega. Med deli je bil preusmerjen vodotok reke Rižane, po vojni pa je gradnja novega pristanišča zaliv vse bolj zapirala. V osemdesetih je bil preusmerjen še tok reke Badaševice in nastal je Škocjanski zatok.

naravni-rezervat-skocjanski-zatok-foto01

Center za obiskovalce je izhodiščna točka skoraj dva kilometra dolge učne poti, ki poteka po obrobju rezervata (Foto: Falajfl)

Reševanje Škocjanskega zatoka

Vse večja industrializacija je terjala nove površine in kazalo je, da bo novonastali zatok kmalu postal del celine. V laguno je bilo odloženi četrt milijona kubičnih metrov blata, izkopanega pri poglabljanju Luke Koper. Odrezan od morja in brez sladkovodnih virov je kazalo, da so zatoku šteti dnevi. Območje je bilo uradno razglašeno za odlagališče gradbenega materiala. Sem so vozili vse vrste odpadkov, od komunalnih do odsluženih vozil.

A ptice so se še vedno ustavljale v plitvi laguni, čeprav so se razmere iz sezone v sezono slabšale. V zimski sezoni 1992/1993 je v zatoku prezimoval labod pevec. Ko je zaradi zastrupitve poginil, so pri Društvu za opazovanje in proučevanje ptic skočili v akcijo. Takoj so pričeli z akcijo za ohranitev zatoka. S široko podporo javnosti je bil Škocjanski zatok že novembra istega leta interventno zavarovan kot naravna znamenitost. Pet let kasneje je bil zavarovan še z zakonom.

naravni-rezervat-skocjanski-zatok-foto14

Ob poti so nameščene opazovalnice, s katerih je mogoče opazovati rastlinski in živalski svet Škocjanskega zatoka (Foto: Falajfl)

Obisk Škocjanskega zatoka

Naravni rezervat Škocjanski zatok je mogoče obiskati skozi vse leto. Glavni vstop se nahaja tik ob cesti, ki naselje Bertoki povezuje z Luko Koper. Center za obiskovalce ima na krožišču lasten izvoz, na parkirišču pa je dovolj prostora za več deset osebnih vozil. Okoli plitve lagune je speljana slaba dva kilometra dolga pot, ob kateri so posejane opazovalnice ptic in divjadi.

Osrednje območje zatoka je plitvo polslano močvirje. Osrednji del lagune z globoko vodo obdajajo plitvine, ki preko trstičij prehajajo v mokrotne travnike. Pot je obdana z gostim grmičevjem in nizkimi drevesi, ki v poletnih mesecih sprehajalcem nudijo zaščito pred soncem.

Škocjanski zatok se lahko pohvali z odlično infrastrukturo, namenjeno opazovanju ptic. Poleg centra za obiskovalce so opazovanju namenjeni še opazovalni stolp ter šest opazovališč. Osrednji stolp se nahaja na približno polovici pešpoti, kakšen kilometer od vhoda. Dostop je možen le peš po učni poti. Če se povzpnemo do vrha opazovalnice, je moč skozi panoramska okna opazovati naravo, ki se nam odpira kot na dlani.

V opazovalnem stolpu se je mogoče spustiti tudi v podvodni svet močvirja, kjer nam okna odpirajo pogled v skrito dogajanje pod gladino. Tu je na ogled tudi stalna razstava “Koper skozi čas”, ki prikazuje razvoj Kopra od Rimljanov do danes.

naravni-rezervat-skocjanski-zatok-foto18

Ljubitelji ptic bodo pri obisku Škocjanskega zatoka prišli na svoj račun. Tudi nam je na digitalni film uspelo ujeti več zanimivih ptic, kot je ta mala bela čaplja med lovom. (Foto: Falajfl).

Falajfl na obisku

Na slovenski obali smo se mudili v zgodnjem maju, ko bi moralo biti vreme že toplo in plaže polne. Žal je letošnja pomlad vse prej kot radodarna z lepimi, sončnimi dnevi in srečo smo imeli, da so nam vremenoslovci napovedali nekaj uric sonca. Hitro smo skočili do zatoka in ubrali pot pod noge.

Učna pot je opremljena s tablami, na katerih so prikazane vrste ptic, ki se občasno ustavijo tu. Če imate srečo, boste naleteli na redko vrsto, povečini pa skozi ozke line spremljamo vsakdanje življenje vsakdanjih ptic. Kar nikakor ni dolgočasno, saj se v naravi vedno nekaj dogaja. Čeprav smo bili v zatoku le nekaj kratkih uric, smo imeli priložnost opazovati račko, kako si gradi gnezdo, čapljo na lovu in galeba med počitkom.

Čudovit užitek opazovanja ptic je, da dlje, ko jih opazujemo, bolj se nam odpira okno v njihov svet. Kar se na prvi pogled zdi kot prazen travnik, po nekaj minutah postane živahno središče ptičjega dogajanja. Obisk naravnega rezervata je odlična izbira za družine, ki bi rade nekaj uric preživele stran od vrveža obal v mirnem objemu narave.

Lokacija Naravnega rezervata Škocjanski zatok na zemljevidu

Galerija fotografij Naravnega rezervata Škocjanski zatok

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh