Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Ledena modrina soteske Predaselj | ujeto v objektiv

V objemu kanjona (Foto: Falajfl)

Kraji

Ledena modrina soteske Predaselj | ujeto v objektiv

Čisto v podnožju Kamniških planin je ozko dolinico vrezala rečica Kamniška Bistrica. Čeprav reka izvira na treh koncih, je najbolj poznan njen glavni izvir, ki se nahaja na koncu soteske Kamniške Bistrice. Ko priteče izpod z mahom poraščenih kamnov, se novonastala reka najprej ustavi v umetnem jezeru, nato pa začne svojo pot po soteski vse do njenega zlitja s Savo in Ljubljanico na sotočju treh rek v bližini Ljubljane.

Sotesko Predaselj je reka izrezala kmalu po svojem izviru in predstavlja najožji del struge Kamniške Bistrice. Soteski sta pravzaprav dve, Mali in Veliki Predaselj imenovani, dostop pa je le kratek sprehod po vzorno urejeni progi s parkirišča ob cesti do koče v Kamniški Bistrici. S poti se nam kmalu odpre pogled na kristalno čisto vodo reke daleč pod nami. Voda je tu globoko zarezala v kamnita tla soteske in tako Veliki Predaselj na najglobljem delu meri kar 30 m, medtem ko je Mali Predaselj za polovico plitkejši.

Sotesko smo obiskali že večkrat, tokratne fotografije pa so bile posnete v decembru 2017, ko je pobočja reke pobelil sveže zapadli sneg. Temperature rahlo nad lediščem so še poudarile globoko modrino voda Kamniške Bistrice.

Predaselj na zemljevidu

Galerija fotografij Predaslja

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Izvir Kamniške Bistrice in najboljši štruklji daleč naokrog

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh