Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Križanke in Festival Ljubljana | ujeto v objektiv

Atrij Križank je zaznamoval sloviti arhitekt Jože Plečnik (Foto: Falajfl)

Kraji

Križanke in Festival Ljubljana | ujeto v objektiv

Ljubljanske Križanke so kompleks nekdanjega samostana križevniškega viteškega reda, po katerem nosijo tudi ime. Ležijo na levem bregu Ljubljanice, na območju Novega trga, ki je eden treh populacijskih središč srednjeveške Ljubljane. Poleg Mestnega in Starega trga je bil Novi trg že v trinajstem stoletju obzidan z varnostnim zidom, večji del zemljišč pa je bil v lasti tevtonskega reda, pri nas znanega kot križniki. Na območju je samostan deloval vse do leta 1949, ko je bil celoten kompleks podržavljen. Rekonstrukcijo kompleksa je vodil sloviti slovenski arhitekt, Jože Plečnik.

Red tevtonskih vitezov

Jeruzalem, sveto mesto krščanstva, je oktobra leta 1187 pod vodstvom Saladina padlo v roke muslimanskih Ajubidov. Sledila je tretja križarska vojna, katere cilj je bil ‘osvoboditi’ mesto in pregnati muslimane. A branilci so bili trd oreh in napadalci so se zapletli v mnoga dolgotrajna obleganja utrjenih mest in utrdb. Med obleganjem mesta Akon v današnjem Izraelu je skupina nemških vitezov križarjev ustanovila poljsko bolnišnico. Obleganje se je vleklo dolga leta in začasna bolnišnica je postala trajna.

Ko je mesto padlo, so redovniki dobili prostor za bolnišnico v mestu. Kmalu so, kot se je za križarje spodobilo, prevzeli vojaške dolžnosti. Vitezi so leta 1199 postali samostojen viteški red, papež Inocenc III. pa jim je zaukazal zgledovanje po templjarjih in hospitalcih. Red je prevzel ime tevtonski vitezi bolnišnice svete Marije Jeruzalemske, pri nas so bili znani kot nemški viteški red ali križniki.

Na slovenskem ozemlju so se pojavili v dvanajstem stoletju. Kdaj so prevzeli posesti v Ljubljani, ni znano, verjetno pa jih je v mesto leta 1228 poklical Ulrik III. Koroški. Ker so viteze križarje iz Ljubljane izgnali okoli leta 1200, naj bi jih tevtonski redovniki nadaljevali njihovo poslanstvo. Svoj sedež so zgradili v današnjih Križankah, kjer je v rimskih časih stal Neptunov tempelj.

Od samostana do templja kulture

Gradnja samostana se je na mestu Križank pričela leta 1228 na lokaciji, kjer so prej domovali templjarji. Veliki potres leta 1511 je močno prizadejal stara samostanska poslopja, ki so jih do konca šestnajstega stoletja povečini obnovili. Prvotna cerkev reda je bila zgrajena v gotskem stilu, nova pa jo je nadomestila leta 1715. Cerkev, ki stoji še danes, je bila zgrajena v baročnem slogu v obliki grškega križa. Danes cerkev in viteško dvorano za svoje prireditve uporablja Festival Ljubljana.

Redovniki so prostore Križank zasedali do konca druge svetovne vojne, po kateri pa so posest izgubili. Leta 1952 so predstavniki mesta Ljubljana prosili arhitekta Jožeta Plečnika, da preoblikuje Križanke v prostor za prireditve ljubljanskega festivala. Kompleks je bil v precej zapuščenem stanju, v delu stavb pa je svoje prostore našla srednja šola za umetno obrt.

Plečnik je Križanke znatno preoblikoval po principih renesančne arhitekture, ki v povojnem času ni bila najbolj priljubljena. Starosta slovenskih arhitektov je v zadnjih letih svojega ustvarjanja dosegel kreativno nedotakljivost in kritikam navkljub udejanjil svojo vizijo. Slovenci smo tako dobili enega najlepših svečanih prostorov v času, ko trendi v arhitekturi takšnemu načinu oblikovanja niso bili naklonjeni.

Plečnik udari svoj pečat

Plečnik je dela opravil hitro in večinoma so bila opravljena med letoma 1952 in 56. Plečnik pri izvedbi del ni pripravil podrobnih načrtov, kot je sodobna praksa, pač pa se je poslužil tradicionalnih gradbenih metod in mojstrskega načina dela. Tako je zagotavljal hitrost dela in avtorstvo nad gradnjo.

Ostanke gotske cerkve je Plečnik predstavil v malem atriju, v posebej za ta namen oblikovanem lapidariju dvojnih arkad. Posebno pozornost je namenil oblikovanju osrednjega atrija, ki danes služi kot preddverje Križank. Plečnik je temu mestu namenil funkcijo osrednjega festivalskega prizorišča. Po njegovi smrti leta 1957 je njegov asistent Bitenc samostanski vrt ob Zoisovi preuredil v poletno gledališče, ki danes služi kot osrednje festivalsko prizorišče.

Plečnik je pri prenovi nekdanjega samostanskega poslopja uporabil načelo enotnosti različnega. Kompleks je nadgradil s poudarkom renesančnih in baročnih elementov. Notranjost fasade poslopij je dekoriral s sodobnimi reliefi v sgraffito tehniki s sodobnimi in klasičnimi motivi. Značilna Plečnikova uporaba naravnih materialov in lesa tu sobiva z ostrimi geometrijskimi oblikami in naravnim kamnom. Dvorišče je tlakoval z dekorativnimi betonskimi ploščami.

Križanke so bile leta 1986 razglašene za kulturni spomenik lokalnega pomena, leta 2016 pa za kulturni spomenik državnega pomena.

Festival Ljubljana

Prvi Ljubljanski festival je bil organiziran leta 1953, na njem pa se je zvrstilo mnogo prireditev, tako kulturnih kot gospodarskih. Kot Poletni festival se je prireditev ponavljala vsako leto, festival pa je privabljal tako domače kot tuje ustvarjalce. Festival se je z leti spreminjal in rasel ter pomembno vplival na kulturno življenje v prestolnici. Med gosti festivala so bili Dubravka Tomšič, José Carreras, Zubin Mehta, Ennio Morricone ter številni drugi. Festival Ljubljana je javni zavod, njegova ustanoviteljica pa je Mestna občina Ljubljana. Festival Ljubljana je član Evropskega združenja festivalov EFA in Mednarodnega združenja za upodabljajočo umetnost ISPA.

Križanke na zemljevidu

Galerija fotografij Križank

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

2 komentarja

2 Comments

  1. Pingback: Plečnikova cerkev sv. Mihaela na Barju je vse prej kot običajna cerkev

  2. Pingback: Ljubljana je kulturno, politično in gospodarsko središče Slovenije

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh