Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Kamniški vrh | ujeto v objektiv

Včasih je potrebno zimo poiskati nekaj sto metrov višje, kjer se sneg zadržuje nekoliko dlje (Foto: Falajfl)

Kraji

Kamniški vrh | ujeto v objektiv

Kamniški vrh je 1259 metrov visoka gora, ki zakriva pogled na Kamniške Alpe, katere se v višave dvigujejo nekoliko severneje. Hrib je del južnih obronkov tega gorovja in leži zahodno od doline Kamniške Bistrice. Do reke pride pri Stahovici, kjer Calcit že desetletja v kamnolomu gloda material tega hribovja. Kot se za hribe v Kamniških Alpah spodobi, na Kamniški vrh vodi vsaj ducat bolj ali manj uradnih pešpoti. Mi smo vozilo parkirali na bregu potoka Bistričica pod vasjo Okroglo, od koder smo se podali proti vrhu. Če vas ne mika hoja po cesti, se lahko z avtom zapeljete do kamnoloma severno od vasi in si prihranite četrt ure hoje. Mi smo se pripeljali z avtom, ki je nizek in širok, zato mu brazdati kolovozi ne dišijo.

Kamniški vrh ni primeren za vsakogar

Prednost Kamniškega vrha je, da nam je na očeh ves čas vzpona, ki sprva poteka po robu pašnikov, kasneje pa se strmo dvigne na pobočje, imenovano Strme senožeti. Pot poteka neposredno ob izraziti grapi, ki je lepo vidna iz doline, do sedla. Na slednjem se pot spet položi in do vrha je le še kratek vzpon. Na samem vrhu smo deležni lepega razgleda na Ljubljansko kotlino ter Veliko Planino s Svetim Primožem. Sestop smo opravili po nekoliko položnejši verziji poti po golih pobočjih hriba. Pot ni brez nevarnosti, saj preči strmo, travnato pobočje in nepreviden korak lahko pomeni bližnjico do gozdne meje nekaj sto metrov nižje.

Kamniški vrh ni najbolj prijeten hrib za vzpon in ga ne priporočamo manj veščim hoje po hribih. Majhne otroke je pametno imeti na kratki vrvi na odprtih, strmih pobočjih, saj so zdrsi lahko boleči. Večina pobočja je poraščena s travniki, le sem ter tja nas preseneti kakšno drevo, grmiček ali skala. Po drugi strani je pogled izjemen, zrak pa je že čisto pravi gorski. Na vrhu, ali ob poti, ni gorskih postojank in koč, zato vsa okrepčila prinesite s seboj. Smeti nato seveda odnesite v dolino.

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

2 komentarja

2 Comments

 1. Primož

  17. januarja, 2018 pri 17:33

  Omenjeni grapi se pa reče kamniška oz. slevška “roža”. FYI 🙂

  • Mateja

   17. januarja, 2018 pri 18:14

   Tole pa je koristna informacija, hvala 🙂

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh