Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Jalnova rojstna hiša na Rodinah | ujeto v objektiv

Množice pred Jalnovo rojstno hišo na Rodinah, zbrane na slovenski kulturni praznik (Foto: Falajfl)

Kraji

Jalnova rojstna hiša na Rodinah | ujeto v objektiv

V majhni vasici na Gorenjskem, v senci tisočletne cerkve, stoji Jalnova rojstna hiša. V nekdanji mežnariji se je rodil avtor Bobrov, dramatik in duhovnik, Janez Jalen. Danes je v hiši urejen muzej, ki prikazuje vaško življenje v poznem devetnajstem stoletju, del pa je posvečen tudi pisatelju. Falajflovci smo se v hiši ustavili med našim pohodom po Poti kulturne dediščine, ki povezuje rojstne hiše Prešerna, Čopa, Finžgarja in Jalna.

Rodine na Gorenjskem

Vasica Rodine stoji v občini Žirovnica, na ravnici pod Stolom. Čeprav sodi med manjše slovenske občine, je narodu dala mnoge pomembne može. Med njimi je nedvomno tudi Janez Jalen, ki se je v tem kraju rodil pomladi leta 1891. Hiša, v kateri je odraščal, je zgrajena tik ob farni cerkvi sv. Klemena. Hiša je bila namenjena uporabi mežnarja, oskrbnika cerkve. To delo je opravljal Janezov oče, nekdanji rudar.

Rodine so vas z značilno zasnovo naselij ob vznožju Karavank. Vas je zgrajena na sončni strani Karavank, na prisojni terasi ob starodavni cesti med Poljčami in Smokučem. Hiše so zgoščeno zgrajene okoli cerkve, ki je bila središče kulturnega življenja kraja. Cerkev sv. Klemena sodi med starejše v okolici, saj na istem mestu stoji že tisočletje. Današnja cerkev je že tretja po vrsti, postavljena pa je bila v sedemnajstem stoletju.

janez-jalen-jalnova-rojstna-hisa-rodine-foto01

Jalnova rojstna hiša je ena od postojank na Poti kulturne dediščine Žirovnica (Foto: Falajfl)

Janez Jalen

Okolica, v kateri je odraščal, je nedvomno zaznamovala pisateljevo življenje. Jalnova rojstna hiša je bila dom velike kmečke družine. Neposredna bližina cerkve, po kateri se je radovedni Janezek zagotovo pogosto smukal, je v vplivala na njegovo izbiro življenjskega poslanstva. Čeprav je njegov oče umrl, ko je bil Janez še mlad, je njegov študij vzpodbujal in financiral vaški župnik.

V Ljubljani je študiral bogoslovje, ko je izbruhnila prva svetovna vojna. Vseeno je študij končal in bil leta 1815 posvečen v duhovnika. Po vojni je na ljubljanski Filozofski fakulteti študiral zgodovino umetnosti, a študija ni končal. Vseeno je ohranil globoko zanimanje za zgodovino naroda, kar se odraža tudi v njegovem najbolj znanem delu.

V medvojnih letih je služboval kot duhovnik po raznih krajih po Sloveniji, drugo svetovno vojno pa je preživel v Ljubljani. Pisal je vse življenje. Sprva kratka besedila, kasneje drame in romane. Leta 1932 je kot scenarist sodeloval pri nastajanju enega prvih dolgometražnih slovenskih filmov, Triglavske strmine. Zgodbo je eden od igralcev opisal takole: “Malce ljubosumnosti in kot posledica nekaj jeze razdvoji začasni glavni par; na vrhu Triglava se nesporazum pojasni in par se zopet pobota.”

Jalnova rojstna hiša

Hiša na Rodinah na prvi pogled ni videti kot muzej. In deloma to drži, saj je muzejsko ohranjen le del hiše, preostali del pa je v zasebni uporabi. Zgornje nadstropje vsebuje muzejske prostore. Ti so tradicionalni za slovensko podeželje. Za vežo je rekonstruirana črna kuhinja, ki vodi v dnevni prostor, hišo, ob katerem je manjša kamra. Štiri stoletja stara hiša je bila večkrat predelana in mnogo dela je bilo vloženega, da ponovno kaže podobo iz devetnajstega stoletja.

Pod muzejskim delom, ki se nahaja v prvem nadstropju, je prenovljen bivalni del, kjer še danes živijo Jalnovi sorodniki. Ta del hiše je nekdaj služil kot podkleten skedenj, a je pred leti pogorel. Kasneje je bil preurejen in posodobljen, tako da je sedaj v njem zasebno bivališče.

janez-jalen-jalnova-rojstna-hisa-rodine-foto06

Janez Jalen je bil zelo ploden ustvarjalec, ki se je v svoji karieri lotil raznih zvrsti umetniškega ustvarjanja. Njegovo največje delo pa zagotovo ostaja zgodovinski roman Bobri. (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Jalnova rojstna hiša je bila zadnja postojanka na našem pohodu po Poti kulturne dediščine. Do vasi Rodine smo se spustili s pobočij Smokuškega vrha, po katerih vodi ‘planinski’ del poti. Do hiše smo prispeli mimo cerkve in zavili v muzej. Čeprav se muzejski del hiše nahaja v prvem nadstropju, vas leži na rahli vzpetini. Tako se cesta vzpenja ob hiši in dovoljuje neposreden dostop brez motenja domačih.

Ker pa je bil pohod primerno organiziran prav na slovenski kulturni praznik, domačih obiskovalci nikakor nismo motili. Nasprotno, svoj dom so odprli za trume obiskovalcev, ki so lep dan izkoristili za pohod. Pred hišo je bilo postavljenih več stojnic z lokalnimi pridelki, kuhale so se klobase, ki so premamile mnogoterega lačnega pohodnika. Če so naše želodce polnili lokalni pridelovalci, so za duhovno prehrano poskrbeli člani mešane pevske skupine dr. France Prešeren z venčkom domačih pesmi.

Kot vse dobre stvari, je tudi naš postanek kmalu prišel h koncu in spet smo ubrali pot pod noge. Pred nami je bilo še nekaj kilometrov poti nazaj do izhodišča pri Prešernovi rojstni hiši v Vrbi, kjer se je že pripravljala osrednja kulturna prireditev dneva.

Lokacija Jalnove rojstne hiše na zemljevidu

Galerija fotografij Jalnove rojstne hiše

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh