Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Izvir reke Timave | ujeto v objektiv

Izpod skale, vrh katere teče lokalna cesta, iz podzemlja priteče najkrajša italijanska reka Timava (Foto: Falajfl)

Kraji

Izvir reke Timave | ujeto v objektiv

Reka Timava je ena krajših rek v današnji Italiji. Tok reke je od izvira do izliva dolg le dva kilometra. Svoji dolžini navkljub se lahko Timava ponaša s kar štirimi izviri, obiskali pa smo prve tri, ki se nahajajo v idiličnem parku pod vasico Štivan, nekje pol poti med Tržičem in Devinom. Izvir reke Timave je zagotovo vreden postanka.

izvir-timave-cerkev-janeza-krstnika-foto01

Izvir reke Timave se nahaja v prijetnem parku v senci mogočnih dreves, ki park ščitijo pred hrupom civilizacije (Foto: Falajfl)

Antična Timava

Območje ob izviru in toku Timave je bilo poseljeno že v antiki. Tu so stale podeželske pristave (lat. villae) ter križišča pomembnih cest, ki so povezovale Oglej z mesti na istrski obali, med njimi tudi Novigrad.

Po razpadu Rimskega imperija so območje naselili Slovenci, ki na tem območju bivajo še danes. V srednjem veku je bilo območje središče gospodarske aktivnosti, saj so v bližini delovali vsaj štirje mlini, riževa polja ter ribarnica, ki je stala med prvim in drugim izvirom Timave. Dobički dejavnosti so koristili bližnjim Devinskim gospodom, ki so gospodovali na širšem območju Devina.

Tik ob izviru reke še danes stoji srednjeveška cerkev sv. Janeza Krstnika, ki so jo med letoma 1399 in 1472 postavili Devinski gospodje. Cerkev so zgradili na temeljih zgodnjekrščanske bazilike. Najstarejši ohranjen del stavbnega kompleksa je apsida s kapnimi oporniki, glavna stavba pa je iz leta 1519. Cerkvi je bil v prvi polovici sedemnajstega stoletja dodan še zvonik. Med prvo svetovno vojno je bila cerkev močno poškodovana, saj je v bližini potekala soška fronta. Cerkev je bila obnovljena po prvi svetovni vojni.

izvir-timave-cerkev-janeza-krstnika-foto11

Danes je porečje reke Timave temeljito regulirano, kar preprečuje morebitno pustošenje nepredvidljive reke (Foto: Falajfl)

Skrivnostna reka

Timava je že od nekdaj reka, polna skrivnosti. Antični prebivalci niso znali pojasniti njene moči in izvira njenih voda. Šele v devetnajstem stoletju so bile opravljene raziskave, ki so pokazale, od kod Timava črpa svoje vode. Približno tretjina vode priteče iz ponikalnice reke Reke, ki se v Škocjanskih jamah skrije v podzemlje. Preostanek voda priteče iz rek Vipave in Soče, nekaj pa jih priteče iz kraškega polja v okolici Doberdoba.

Timava je dolgo služila kot meja med rimskim svetom in ilirskimi ljudstvi, zato je bilo z njo povezanih mnogo mitov in legend. Med temi je tudi mit o Argonavtih in mit o trojanskem junaku Anternoru. Nekateri viri govorijo o žrtvovanju belih konj v svetem gaju rečnega boga Temava, kar najverjetneje opisuje območje ob izviru reke. Nekateri avtorji menijo, da je bil bog Timav prazgodovinskega izvora, morda povezan z Veneti.

izvir-timave-cerkev-janeza-krstnika-foto04

Tik ob izviru stoji cerkev, posvečena Janezu Krstniku, ki so jo v srednjem veku postavili Devinski gospodje in je bila kasneje večkrat prenovljena (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Čeprav miren gaj, v katerem na dan buči Timava, stoji tik ob glavni cesti med Tržičem in Trstom, ga je preprosto spregledati. Tudi mi smo se sprva povsem brezbrižno peljali mimo, dokler nas na kraj ni opomnil eden od sopotnikov. Kočijo smo hitro obrnili naokrog in se podali raziskovat izvir reke Timave.

Danes je območje izvira Timave miren in urejen kotiček sprostitve. Po bližnji okolici vodi mnogo poti, ki radovednega izletnika polejejo mimo zanimivosti kraja. Skoraj na vsakem koraku stojijo informativne table, ki nam predstavljajo zanimivosti okoliša. Informacije so med drugim zapisane tudi v slovenščini, kar je dobrodošlo. Vsekakor se bomo na slovensko narodno območje v Italiji še večkrat vrnili.

Lokacija izvira reke Timave na zemljevidu

Galerija fotografij izvira reke Timave

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh