Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Izvir reke Krupe | Falajfl na obisku

Bela krajina, reka Krupa, izvir reke Krupe
Reka Krupa izvira izpod trideset metrov visoke skalnate stene (Foto: Falajfl)

Kraji

Izvir reke Krupe | Falajfl na obisku

V Beli krajini, med Kolpo in Gorjanci, izpod visoke skale na dan priteče reka Krupa. Čeprav v dolžino meri le poltretji kilometer, sodi med pomembnejše reke Bele krajine. Izvir reke Krupe je priljubljen turistični cilj in postojanka na kraški učni poti od Lebice do Krupe.

Bela krajina, reka Krupa, izvir reke Krupe

Reka Krupa

Bela krajina je znana po kraški sestavi tal. Značilnost krasa so kraški izviri, kjer podzemna voda pride na površje. Takšen je tudi izvir reke Krupe, ki na dan pogleda izpod trideset metrov visoke skalne stene. Voda na dan priteče iz raznih virov, ki razpršeno prihajajo iz številnih špranj med skalami. Tak izvir imenujemo kropa, od koder tudi izvir imena reke Krupe.

Izvir reke Krupe je najbolj vodnat v Beli krajini. Okolica je bila poseljena že v prazgodovini, o čemer pričajo najdišča v bližini. Eden takšnih je kraška jama Judovska hiša v gozdu nad reko Krupo. V apnenec jo je izdolbla ena od prednic reke Krupe. V jami so odkrili kamena orodja, ki dokazujejo, da je bilo območje poseljeno že v starejši kameni dobi.

Kasneje so močan tok reke s pridom izkoristili za postavitev mnogih žag in mlinov. V bližini je bil v trinajstem stoletju zgrajen grad Krupa, v petnajstem stoletju pa je bil v lasti Ortenburžanov ter kasneje Celjskih grofov. Še v devetnajstem stoletju je bil središče uprave za vso Belo krajino, a je bil med vojno požgan. Danes so od gradu ostale le skromne razvaline.

Bela krajina, reka Krupa, izvir reke Krupe

Izvir reke Krupe

Izvir reke Krupe je privlačna postaja za vsakega popotnika po Beli krajini. Izvir reke je v istoimenski vasi, kjer je urejeno manjše parkirišče. Do izvira se sprehodimo po gozdni cesti, ki nas kmalu pripelje do izvira.

Izvir reke Krupe je miren kotiček naše čudovite dežele, ki se ga splača videti. Še posebej v poletnih mesecih hlad vode in senca visokih krošenj nudita zavetje pred visokimi temperaturami. Če imate čas, je na območju urejenih več kolesarskih in pešpoti, ki vas popeljejo skozi skrite zaklade tega dragulja slovenske dežele.

Bela krajina, reka Krupa, izvir reke Krupe

Falajfl na obisku

Izvir reke Krupe smo obiskali v najlepšem letnem času, ko si drevesa odenejo najbolj živahne barve. Na topel jesenski dan smo se pridružili redkim obiskovalcem, ki so prišli pogledat ta naravni čudež. Izvir reke Krupe je edino znano nahajališče jamske školjke kuščarjeve kongerije v Sloveniji, a bi za ogled potrebovali potapljaško opremo. V temačnih jamah pod izvirom reke Krupe pa so si dom ustvarile tudi človeške ribice.

Bela krajina, reka Krupa, izvir reke Krupe

Že nekaj metrov od izvira je videti nekdanji pomen Krupe za lokalno gospodarstvo. Vode Krupe se že kmalu, ko pritečejo na dan, srečajo z umetno pregrado, ki je moč vode preusmerila za delovanje bližnje žage. Danes zapuščeni objekt čaka na boljše čase, čeprav so vidni znaki nedavnih poskusov obnove. Dasiravno voda verjetno nikoli več ne bo služila kot pogonska sila industrije, je na kraju dovolj priložnosti za turizem. Ob priliki bomo zanimivo porečje Krupe zagotovo raziskali podrobneje.

Lokacija izvira reke Krupe na zemljevidu

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Obiskali smo Suho krajino, izvir reke Krke in slavno Krško jamo

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh