Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Izvir reke Krke in Krška jama | ujeto v objektiv

Krška jama je le ena od mnogih jam kraškega sveta, a zagotovo med najbolj dostopnimi (Foto: Falajfl)

Kraji

Izvir reke Krke in Krška jama | ujeto v objektiv

Reka Krka je simbol Dolenjske. Ob njej so zrasla mesta, nad njo je bedel mogočni Žužemberk in v njenem objemu je varnost poiskal Otočec. Do izliva v Savo reka Krka prepotuje slabih sto kilometrov skozi osrčje Dolenjske. A kot ima vsak članek svoj uvod, ima vsaka reka svoj izvir. Zato smo se odpravili v Suho krajino poiskat izvir reke Krke in pobrskati po zaledju.

izvir-krke-krska-jama-foto01

Reka Krka na dan priteče v kraškem izviru Pod jamo, le lučaj od vhoda v Krško jamo (Foto: Falajfl)

Izvir reke Krke

Kako poldrugo uro od Stične izvira pod skalnatim hribom na dolenjskem Kranjskem reka Krka. Prihaja na dan v dveh izvirkih, ki sta pa sila blizu drug drugega. Prvi rokav stopi na svetlo v kotu ravno pod gradom, katerega je bil ravno neka leta popred Vitovec iz Celja razdel; drugi rokav pa izvira bolj proti vzhodu. Oba vira sta komaj za kake streljaje na dvoje in se zlivata tudi ravno tako kmalu v eno isto strugo.

Josip Jurčič, Jurij Kozjak

Tako je o izviru reke Krke pisal Josip Jurčič, domačin iz bližnje Muljave. Od rojstne hiše Josipa Jurčiča do izvira reke Krke je manj kot ura hoda, zato je te kraje dobro poznal. Krka na dan priteče blizu istoimenske vasi v zahodnem kotu Suhe krajine. Njen izvir je kraški, vode pa črpa iz bližnjega Radenskega polja pri Grosupljem. Vode potujejo skozi razvejan podtalni svet, na dan pa pokukajo tik za Krško jamo, katero je reka pomagala izdolbsti.

Do izvira reke vodi prijetna sprehajalna pot, katere izhodišče je pri izviru potoka Poltarica, o katerem smo že pisali. Prijetno urejena ravninska pot nas popelje do kraškega izvira reke. Izvir Krke je morda manjši, kot bi od tako pomembne reke pričakovali. Za razliko od veličastnega izvira reke Krupe, ki je dolga vsega poltretji kilometer, je izvir Krke umirjeno sproščujoč.

izvir-krke-krska-jama-foto11

Krška jama se konča po dobrih dvesto metrih s podzemnim jezerom. Za nadaljevanje poti je potrebna potapljaška oprema in zajetna mera poguma. (Foto: Falajfl)

Krška jama

Človek, ki hodi v le-to jamo, mora se ukloniti pri vhodu. Potem se nekaj časa, komaj sedem stopinj, gre navzdol v zemljo. Precej potlej pa se pride v veličastno poslopje, katero je zidala in skladala sama roka vsegamogočnega stvarnika. Vse je tukaj zidano iz celega kamna, visoko, široko, da ni še do današnjega dne nihče do konca prišel! Le tu pa tam leži v tej visoki naravni dvorani kaka debela in podolgata skala, ki se je v kaki veliki naravni prekuciji, pri kakem hudem potresu utrgala od kamenitega stropa; take skale zapirajo daljnjo pot v strani. Naprej pak je v neizmerni temni daljavi predrznežu pot odprta še daleč, tembolj ako bi hotel hoditi še po vodi naprej, po Krki, ki teče tu pod zemljo, Bog vedi od kod!

Josip Jurčič, Jurij Kozjak

Ponovno nam je pri opisu jame pomagal Josip Jurčič, ki je Krško jamo slikovito opisal. Tik nad izvirom reke je res vstop v jamo, ki pa je danes dosti bolj dostopen, kot je bil v srednjem veku, v katerega je postavljena Jurčičeva povest. Jama je odprta za javnost med aprilom in oktobrom, ko so individualni vodeni ogledi vsako polno uro.

Za skromnim vhodom se skriva presenetljivo velika in enostavno prehodna jama, dolga preko dvesto metrov. Ogledati si je moč celotno dolžino jame, skozi katero je urejena pot, zaključi pa se v trideset metrov dolgem sifonskem jezeru. Podzemlje se nadaljuje še stotine metrov dlje, a ta del je dostopen le izkušenim jamarskim potapljačem, ki so raziskali še dodatnih dvesto metrov rovov.

izvir-krke-krska-jama-foto04

Izvir reke Krke je miren, čeravno globok tolmun, iz katerega se razvije najbolj pomembna reka Dolenjske (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Ob izviru reke Krke smo se ustavili na pragu pomladi, preden se je narava zares prebudila iz zimskega počitka. Zaradi daljšega sušnega obdobja je bila voda ob izviru lenobno počasna. Ob samem izviru smo naleteli na skupino šolarjev, ki so se o kraških pojavih poučili kar na mestu samem. Tudi mi smo prisluhnili vodiču in se poučili o zanimivostih kraškega sveta, katerega lepota je vidna tako nad kot pod zemljo.

Lokacija izvira reke Krke in Krške jame na zemljevidu

Galerija fotografij izvira Krke in Krške jame

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh