Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Izvir Poltarice | ujeto v objektiv

Potok Poltarica izvira izpod kraškega roba, ki je prepreden z rovi, skozi katere vode potoka potujejo do izvira (Foto: Falajfl)

Kraji

Izvir Poltarice | ujeto v objektiv

Potok Poltarica je prvi pritok reke Krke, kateri se pridruži že pol kilometra po izviru. Poltarica je manj znana, a nič manj zanimiva soseda najbolj znane dolenjske reke, s katero si deli mnoge lastnosti. Obe izvirata v Suhi krajini, z vodami se napajata iz istih vodnih virov in za obema se nahaja prostran jamski sistem. Izvir Poltarice je eden lepših postankov med potjo po Suhi krajini in obvezna postaja vsakega popotnika, namenjenega proti Krški jami in izviru reke Krke.

izvir-poltarice-foto07

Kristalno čiste vode potoka Poltarica na dan privrejo izpod bližnjega skalovja (Foto: Falajfl)

Zala soseda

Potok Poltarica izvira izpod strme skalne stene tik ob vasi Gradiček. Na kamnitem pomolu nad potokom so si pred tisočletjem grad postavili Krški vitezi. Stari grad Vrhkrka je bil razvalina že v času Valvasorja, ohranila so se le poslopja grajskega gospostva v dolini, med izviroma Poltarice in Krke. Še danes je moč na nekaterih stavbah v vasi opaziti ostanke srednjeveške arhitekture.

Čeprav je potoček kratek, pa so njegove vode mogočne, saj se napaja iz širokega kraškega zaledja Grosupeljske kotline. Nekaj voda priteče tudi iz potoka Rašica, ki je v Velikih Laščah poganjal mlinska kolesa na Trubarjevem mlinu. Zato zmore izpod skale vsako sekundo priteči tudi 12 kubičnih metrov vode in več.

izvir-poltarice-foto12

Pod skalnim previsom se je tisočletja skrival vhod v jamo Poltarica, dostop do katere je bil odprt šele leta 2003 (Foto: Falajfl)

Jama Poltarica

Seveda pa potok ne priteče iz žive skale, pač pa se pretaka po kompleksnem podzemlju, del katerega je tudi jama Poltarica. Slednja je bila odkrita šele leta 2003, ko so domači jamarji kakih ducat metrov nad izvirom pod skalnim previsom zaznali hlad jamskega zraka. Vhod je bil zasut pod stoletji ali celo tisočletji kamnitih nanosov, ki so jih odstranili ter razkrili jamo, ki jo je skopal potok Poltarica.

Danes je raziskanih že skoraj kilometer podzemnih rovov, dvoran, etaž, sifonov in podvodnih rovov jame. Jamo krasijo kapniki, zavese in pet sifonskih jezer, v katerih so jamarji opazili tudi človeške ribice. Vhod v jamo je danes zavarovan z rešetko, do njega pa vodi odlično vzdrževana pot.

izvir-poltarice-foto04

Vode potoka šumijo in žuborijo na svoji kratki poti do snidenja z bližnjo sestro Krko (Foto: Falajfl)

Postanek ob izviru Poltarice

Čeprav večino obiskovalcev privlači izvir reke Krke, je izvir Poltarice bolj dinamičen, bolj intimen in prijetnejši za obisk. Čeprav stoji tik ob cesti, izvir zakriva zeleni gaj, ki ga ščiti pred vročim soncem in hrupom. Mi smo se tu ustavili v zgodnji pomladi, ko so ob potoku cveteli zvončki, trobentice in žafran.

Na klopi smo si privoščili počitek in pospravili malico, družbo pa nam je delal mali kosmatinec iz sosednje vasi. Dobrodušni psiček si je prišel pogledat obiskovalce iz mesta in nam zaželeti dobrodošlico. Psička smo nagradili z malce okusne salame in se odpravili naprej, proti razvalinam gradu in bližnjemu izviru Krke. A še prej smo želeli uživati v miru tega čudovitega kotička naše dežele.

izvir-poltarice-foto09

Pomladi je okolica izvira zaradi ugodne lege posejana s pomladnimi cvetlicami, kot so zvončki (Foto: Falajfl)

Lokacija izvira Poltarice na zemljevidu

Galerija fotografij izvira Poltarice

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh