Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Izola, mesto na otoku | ujeto v objektiv

Izola, nekdaj predvsem ribiško mesto, je danes turistično središče (Foto: Falajfl)

Kraji

Izola, mesto na otoku | ujeto v objektiv

Izola je vabljivo slovensko obmorsko mesto, ki leži med Koprom in Piranom. Ime je dobila po otoku, na katerem je nastala in je mesto s koreninami, ki segajo daleč nazaj v preteklost, vse do bronaste in železne dobe.

Prve poselitve

Prvi znani naseljenci so bili Histri, ki so se ukvarjali s poljedelstvom, živinorejo in lovom ter ribolovom ob morju. Območje je leta 178 pr. n. št. prešlo pod oblast Rimljanov. Temu so se Histri neuspešno upirali in se kasneje romanizirali. Iz rimskega obdobja najdemo temelje vile rustike pri Simonovem zalivu, potopljene ostanke nekdanjega pomola, ko je bilo tu locirano pristanišče Haliaetum ter ostanke opekarne in pristanišča pri Viližanu.

Boji za oblast

Sredi 6. stoletja je Izola prešla pod bizantinsko oblast. Leta 776 so jo nato zasedli Franki, ki so ukinili rimsko-bizantinsko oblast in uvedli fevdalizem. V 7. in 8. stoletju so se na območje začeli preseljevati Slovani.

Leta 972 je nemški cesar Oton I. Izolo podaril benečanu Vitalu Candianu. Kmalu zatem jo je leta 976 gradeški patriarh Vitalo Candiano IV., sin doža Pietra Candiana, prodal oglejskim patriarhom, ki so mesto obdržali vse do konca 13. stoletja. Tedaj je Izola, ki si je sicer močno prizadevala za neodvisnost, priznala beneško nadoblast, ki ji je vladala do konca 18. stoletja. Po propadu Beneške republike je Izola za kratek čas spadala pod Napoleonovo Francijo. Po njegovem porazu v Rusiji je bila Izola pod avstrijsko oblastjo in tako je ostalo do konca 1. svetovne vojne. Med obema vojnama je bila s preostalimi slovenskimi istrskimi mesti pod okriljem Italije, po drugi svetovni vojni pa je bila skupaj s Koprom, Piranom in Dekani del cone B Svobodnega tržaškega ozemlja. Leta 1954 je prešla pod Jugoslavijo ter z osamosvojitvijo Slovenije leta 1991 postala slovensko obalno mesto.

Gospodarski razvoj

Kot smo že omenili, so bili prvotni prebivalci Izole ribiči in kmetje, kar se je spremenilo šele konec 19. stoletja, ko so zrasle tri tovarne za konzerviranje rib. Med obema vojnama sta delovali dve tovarni, ki sta se po koncu druge vojne združili. Povojni gospodarski razvoj je temeljil na industriji igrač, živilski industriji in ladjedelništvu ter vedno več na turizmu. Danes je Izola predvsem turistično središče, vendar so prebivalci še zmeraj tesno povezani z ribištvom in pridelavo olja ter vina.

Kulturne znamenitosti

Izola je mesto z bogato kulturno vrednostjo. Izpostaviti gre arhitekturne spomnike kot je palača Besenghi degli Ughi, ki je ena najbolj ohranjenih poznobaročnih zgradb pri nas, pa Manziolijevo hišo, ki je ena najstarejših zgradb v Izoli, zgrajena leta 1470 v beneškogotskem slogu ter arheološki park Simonov zaliv.

Falajfl na obisku

Izolo smo obiskali na skorajda poletno topel majski dan, ko nas je pravzaprav najbolj vabila hladna morska voda in malce manj raziskovanje tega slovenskega obalnega mesta, ki ga sicer že dobro poznamo. Sprehod z nekaj kepicami sladoleda skozi to staro slovensko istrsko mesto je vsakokrat doživetje, ki te popelje skozi zgodovino in te izpusti tam, kjer se kopno sreča s sinjimi vodami Jadranskega morja. Čeprav smo v maju, kopalcev ni manjkalo.

Lokacija Izole na zemljevidu

Galerija fotografij mesta Izola

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh