Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Graščina Šenek Polzela | ujeto v objektiv

Pogled na graščino Šenek iz parka v dunajskem slogu, ki izhaja iz sredine devetnajstega stoletja (Foto: Falajfl)

Kraji

Graščina Šenek Polzela | ujeto v objektiv

Celjska kotlina skriva mnoge zaklade preteklosti. Velika, plodna ravnica je bila poseljena že pred antiko, zato je na vsakem koraku najti zgodovinsko znamenitost. Na zahodnem kotičku kotline stoji Polzela, na dolgo zgodovine katere spominja srednjeveški grad Komenda v središču mesta. A grad malteških vitezov ni edina graščina v Polzeli. V čudovitem parku, polnem eksotičnih dreves, stoji barvita baročna graščina Šenek.

grascina-senek-polzela-foto01

Najstarejši trakt graščine je na levi strani slike, medtem ko je bil preostanek graščine zgrajen med prenovo, ko so posestvo temeljito rekonstruirali njeni novi lastniki, rodbina Pongratz (Foto: Falajfl)

Srednjeveški grad Šenek

Današnja graščina Šenek si ime deli s starejšim gradom, ki je že stoletja v ruševinah. Danes si zgodovinarji niso enotni niti o lokaciji gradu. Grad, z nemškim imenom Schönegg, so v trinajstem stoletju pozidali svobodni gospodje Žovneški. Njihov rodbinski grad je stal le ducat kilometrov zahodneje, na obrobju celjske kotline.

Grad Šenek je bil prvič omenjen leta 1288, grad pa je stal na alodialni posesti Žovneških. Alod pomeni popolno lastnino zemlje, brez vseh dajatev in dolžnosti lastnika do koga drugega. V lasti družine je ostal do leta 1308, ko so posest v last prevzeli Habsburžani. Posest so nato v fevd ponovno prejeli Žovneški, ki so se kmalu razvili v vplivne in premožne grofe Celjske.

Kot nekakšna dvojna posest Celjanov in Habsburžanov je postal Šenek ena od žrtev spopadov med družinama v petnajstem stoletju. Po zapisih celjske kronike je bil grad porušen pred letom 1439 in kasneje ni bil več obnovljen. Po izumrtju linije Celjskih je grad prešel v habsburške deželnoknežje roke. Nekateri zgodovinarji menijo, da je ta grad stal na hribu nad današnjo graščino Šenek.

grascina-senek-polzela-foto10

Kapela sv. Florijana pred graščino Šenek je bila postavljena v osemnajstem stoletju (Foto: Falajfl)

Graščina Šenek

Čeprav posest Šenek sega v srednji vek, pa je dvorec Šenek svojo današnjo podobo dobil šele sredi devetnajstega stoletja. Prva grajska stavba na tem mestu je stala verjetno že v drugi polovici petnajstega stoletja. Lastniki posesti so se pogosto menjavali, graščino pa so večkrat prenavljali. Preprost dvorec je vzcvetel šele v času baroka. Današnjo podobo graščini Šenek je dala dunajska rodbina Pongratz.

Najstarejši ohranjen del dvorca je jedro glavnega trakta, katerega pročelje je obrnjeno proti bližnji kapeli. Kapelo je leta 1779 dal postaviti Rajmund Novak, takratni lastnik Šeneka. Kasnejši lastniki Pongratzi so se odločili ohraniti glavni del stavbe, kateremu so prizidali dva trakta. Tako je graščina dobila današnjo podobo veličastnega deželnega dvorca.

Šenek je v tistem času pridobil krožni stolpič z lanternasto streho ter čudovit grajski park, delo dunajskega vrtnega arhitekta Swenssona. Nova podoba gradu je odražala novo uporabo objekta, ki je služil kot podeželska graščina. Nekdanje zelenjavne vrtove je zamenjal ornamentni park z vodometom. Okolico gradu so posadili z različnimi domačimi in eksotičnimi drevesi, med katerimi so speljali peščene sprehajalne poti. Iz uboge Pepelke je Šenek postal pravljična princesa.

grascina-senek-polzela-foto18

Graščina Šenek je zgrajena na griču, s katerega se odpirajo čudoviti pogledi na Celjsko kotlino (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Šenek sodi med redke lepo ohranjene baročne dvorce pri nas. Vojne vihre so objektu bolj ali manj prizanesle, tako da je tudi po vojni ostal v uporabi. Danes v graščini Šenek deluje dom za starejše občane. Idilična okolica parka v senci mogočnih ponuja oskrbovancem prijetno okolje za sprehode.

Graščina Šenek navduši že na prvi pogled. Zaradi dvignjene lokacije obvladuje bližnjo okolico. Čeprav se nahaja blizu središča Polzele, se graščina, odeta v zaščitno zelenje lastnega parka, še vedno ponosno postavlja kot podeželska graščina. Čeprav notranjost zaradi stalne uporabe ni pretirano zanimiva, je obisk parka in zunanjosti skoraj pravljično doživetje.

Graščina Šenek je eden tistih redkih dvorcev, ki jih poznamo iz britanskih filmov. Veličastna palača, ki odraža uspeh in premoženje svojih metropolitanskih lastnikov. Urejen park in živahne barve zunanjosti dvorca nas hitro popeljejo v oddaljeni čas, ko so se tu zadrževali in se zabavali najvišji sloji avstrijske družbe.

Lokacija graščine Šenek na zemljevidu

Galerija fotografij graščine Šenek pri Polzeli

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Grad Komenda v Polzeli je bil pol tisočletja last malteških vitezov

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh