Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Grad Zaprice | ujeto v objektiv

Poslopje gradu Zaprice stoji na vzpetini nad Kamnikom (Foto: Falajfl)

Kraji

Grad Zaprice | ujeto v objektiv

V Kamniku je težko najti vzpetino, na vrhu katere ne bi stal grad ali vsaj cerkev. Grad Zaprice s svojimi mogočnimi zidovi zaseda manjši grič nad Šutno nekoliko južno od srednjeveškega centra mesta. Grič je zadnja večja vzpetina med Kamnikom in Homcem, kjer na vrhu osamelca stoji cerkev Marijinega rojstva. Sedanje poslopje je svojo obliko dobilo v dobi baroka, njegov prvi lastnik Jurij Lamberg pa je na tem mestu zgradil grajsko poslopje sredi 16. stoletja. Arheološki dokazi kažejo, da je bil grič poseljen že v rimskih časih.

Slava vojvodine Kranjske

V enem najbolj ohranjenih gradov na Kamniškem je nekoč prebivalo plemstvo. Valvasor je v svoji knjigi Slava vojvodine Kranjske upodobil podobo grajskega poslopja, ki danes ne stoji več.  Valvasor je opisal tudi spore med graščaki Lambergi in meščani Kamnika:

Gospod Jurij von Lamberg, ki je zgradil Zaprice, je hotel dati les voziti skozi mesto, toda Kamničani mu tega niso hoteli dovoliti. Ko je potem s pritegnitvijo svojih podložnikov in podložnikov svojega brata nameraval s približno dvesto oboroženimi možmi na konjih in peš peljati skozi mesto, so se tudi meščani postavili za obzidje s puškami v rokah z namenom, da mu bodo to po potrebi preprečili tudi s silo.

Strasti je pomirila deželna oblast.

Grad Zaprice danes

Zadnji zasebni lastniki gradu so bili do leta 1945 baroni Schneid-Rechbach. Po nacionalizaciji je bil v gradu zbirni repatriacijski center za begunce. V njem so bila tudi stanovanja, dokler ga leta 1961 niso namenili za muzej. V naslednjih letih je muzej stavbo temeljito raziskal, našel in ohranil marsikateri starejši arhitekturni element, ter jo prenovil za muzejsko dejavnost. Danes je mogoče prostor gradu najeti tudi za prireditve in proslave.

Danes v poslopju dvorca deluje Medobčinski muzej Kamnik, ki hrani in predstavlja kulturno dediščino občin Kamnik, Domžale, Mengeš, Moravče, Komenda, Lukovica in Trzin. Stalne razstave vključujejo razstavo o življenju in delu kamniških meščanov v 19. stoletju, zbirko o pastirskem življenju na Veliki Planini ter zbirko Thonetovega upognjenega pohištva. Na travniku za gradom stoji etnografski park kašč iz Tuhinjske doline. V kaščah so kmetje nekoč shranjevali svoje pridelke, orodje, obleko in izdelke domače obrti. Kašče so imele pogosto tudi kleti, v katerih so domačini shranjevali pridelke ali pa so v njih imeli hleve za drobnico.

Grad Zaprice na zemljevidu

Galerija fotografij gradu Zaprice

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Tedenski pregled Falajflovega dogajanja, 8. - 14. januar 2018

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh