Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Grad Otočec | ujeto v objektiv

Grad Otočec stoji na otoku sredi reke Krke (Foto: Falajfl)

Kraji

Grad Otočec | ujeto v objektiv

Slovenija je posejana z gradovi. Stojijo sredi mest, pred jamami ali na visokih pečinah. Samo en grad pri nas pa stoji na otoku. Grad Otočec sodi med najbolj znane gradove pri nas. Dostopnost lokacije in idilična okolica sta nedvomno pomembno vplivala na to, da grad Otočec še danes uspešno privablja obiskovalce iz domovine in tujine, kar je za gradove zunaj mest prej izjema kot pravilo.

Sedež vitezov Otoških

Zgodovina je pozabila, kdaj je bil zgrajen grad Otočec. Danes ne vemo niti tega, kje je stal prvi grad na tej lokaciji. Najverjetneje je bil postavljen na desnem bregu reke Krke. Šele eden kasnejših lastnikov je dal reko speljati okoli gradu, da bi ga tako bolje zaščitil. Prvi znani prebivalci gradu so bili vitezi Otoški. Slednji so bili vazali freisinških škofov, ki so imeli na Dolenjskem obširna posestva.

Freisinška škofija je imela na naših tleh sedež v Škofji Loki, rastoče posesti na Dolenjskem pa so upravljali iz danes porušenega gradu Klevevž. Grad je bil najverjetneje zgrajen kot ministerialski sedež, v katerem so bivali upravitelji bližnjih posesti. Otoški so posest izgubili na najbolj srednjeveški način, z izumrtjem moške linije. Tako je v petnajstem stoletju posest prišla v last plemiške družine Villanders.

Posest uskoških plemičev

V začetku petnajstega stoletja so pritiski turških vpadov močno vplivali na slovenske dežele. Leta 1473 so Turki zasedli in do tal porušili mesto Otok, nekaj kilometrov nižje po Krki. Poleg razdejanja so Turški napadalci ugrabljali prebivalce. Kranjski stanovi so leta 1525 poročali, da so Turki v tridesetih pustošenjih ubili ali odpeljali v suženjstvo preko dvesto tisoč ljudi.

Pred osmanskimi Turki so na Kranjsko prišli tudi Uskoki, ki so naselili izpraznjena območja na Hrvaškem in Kranjskem. Deželni stanovi so prišleke izkoristili za obrambo pred Turki, v zameno pa so jim ponudili možnost naselitve ter nekatere privilegije. Med pomembnejše poveljnike Uskokov je sodil Ivan Lenković, poveljnik Vojne krajine. Med njegove posesti je sodil tudi grad Otočec, ki mu je bil še posebej drag. Čeprav nekateri zapisi pričajo, da je umrl v Metliki, je po drugih virih umrl prav na gradu Otočec.

Zagotovo se je na gradu Otočec rodil njegov sin, Jurij baron Lenkovič. Kot uspešen vojskovodja se je izkazal v bojih s Turki in leta 1593 postal kranjski deželni glavar. Tri leta kasneje je bil povzdignjen v barona, umrl pa je v Ljubljani v začetku sedemnajstega stoletja.

Grad Otočec danes

V stoletjih, ki so sledila, je grad pogosto menjaval lastnike. Drugo svetovno vojno je dočakal v lasti rodbine Margheri de Commadona. Med vojno je bil grad požgan, posest pa je bila kasneje nacionalizirana. Že kmalu po vojni so se pričela prizadevanja za obnovitev gradu, obnova pa se je pričela že leta 1952. Sedem let kasneje je pričela obratovati prva restavracija, Otočec pa je postal priljubljen izletniški cilj.

V naslednjih desetletjih je bil grad večkrat obnovljen in posodobljen, nazadnje leta 2009. Danes v gradu Otočec deluje hotel visoke kategorije z vrhunsko restavracijo. Otočec je priljubljeno prizorišče za poroke, prireditve in srečanja. Vzorno urejen grajski vrt v poletnih mesecih nudi prijetno pribežališče pred mestno vročino.

Falajfl na obisku

Grad Otočec se zagotovo uvršča med najbolj prepoznavne gradove v Sloveniji. Falajfovci smo si med jesenskim popotovanjem po Dolenjski obljubili, da se ustavimo tudi tu. Čeprav za obisk restavracije nismo imeli časa, smo se sprehodili čez most, ki Otočec povezuje s celino in se sprehodili po parku.

Že od daleč so nas opazili pernati prebivalci reke, ki so priplavali k obali v pričakovanju slastnih priboljškov. Pokukali smo v žepe, a je bilo že prepozno, saj so bili obiskovalci na drugem bregu na perjad bolje pripravljeni. Zato smo jim pomahali v slovo in se odpravili naprej.

Lokacija gradu Otočec na zemljevidu

Galerija fotografij gradu Otočec

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Obiskali smo Suho krajino, izvir reke Krke in slavno Krško jamo

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh