Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Grad Motnik v Tuhinjski dolini | ujeto v objektiv

Na tej vzpetini je nekoč stal mogočen grad Motnik, na katerega danes spominjajo le še zapisi v zgodovinskih knjigah (Foto: Falajfl)

Kraji

Grad Motnik v Tuhinjski dolini | ujeto v objektiv

Na meji med Štajersko in Kranjsko je nekoč stal pomemben grad. Mimo gradu je skozi Tuhinjsko dolino vodila pomembna prometna pot, ki je predstavljala glavni vir prihodka v tej ozki predalpski dolini. Grad Motnik je danes v razvalinah, v srednjem veku pa je bil v lasti pomembnih družin.

Motnik, grad, Valvasor

Stari grad Motnik je bil v času Valvasorja ne le naseljen, pač pa so na njem bivali njegovi bližnji sorodniki

Zgodovina gradu Motnik

Skozi Tuhinjsko dolino je cesta vodila že v antiki. Poleg glavne ceste čez Trojane je pot mimo Motnika služila kot lokalna povezava med rimskima mestoma Emono in Celeio. Pot se je ohranila tudi v srednjem veku. V bližini Motnika je bilo v srednjem veku cestno križišče, tu se je odcepila pot proti danes zapuščenem prelazu Slopi. Ta prelaz je v srednjem veku služil kot mejni prehod med Kranjsko in Štajersko deželo. Veliko prometa med Tuhinjsko in Gornjo Savinjsko dolino je potekalo prav čez ta prehod, kar pojasni pomen Motnika.

Grad je na Motniku zrasel zaradi strme vzpetine, ki se dviga visoko nad cesto. Vrhovi nizkih gričev so bili od nekdaj priljubljena lokacija obrambnih utrdb. Najverjetneje je na mestu kasnejšega gradu stala postojanka že v času Rimljanov. Grad Motnik je bil zagotovo zgrajen že pred prvo polovico 13. stoletja, čeprav je prvič omenjen šele leta 1340.

Srednjeveški grad je služil kot utrdba lokalnega viteza iz rodbine Motniških gospodov. Posest rodbine je bila ukleščena med obširne posesti samostana v Gornjem Gradu ter Žovneške gospode proti vzhodu. Rodbina je izumrla pred koncem petnajstega stoletja, nakar je grad prešel v roke Habsburžanov.

Grad Motnik, Motnik, Motnik Tuhinjska Dolina

Grad Motnik je stal na vrhu strmega griča nad središčem trga Motnik. S te lokacije so imeli prebivalci gradu lep razgled na vse ceste in poti, ki so vodile skozi dolino. (Foto: Falajfl)

Od Valvasorjev do razvaline

Habsburžani so grad hitro oddali naprej, saj so bili njihovi interesi usmerjeni v posesti Celjskih. Slednji so v Tuhinju imeli nekaj posesti, med katerimi je danes najbolje ohranjen Lovski dvorec v Zgornjem Tuhinju. Grad Motnik so si v naslednjih stoletjih izmenjevale razne plemiške družine, med njimi tudi gospodje Ptujski, plemeniti Galli ter Haldenbergerji.

Leta 1608 je grad kupila baronica Zofija Apfaltrer, hči Hieronima Valvasorja ter teta slovenskega polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja. Njen soprog je bil Janez Adam Apfaltrer, po katerem se tudi imenuje rodbina, ki je bivala v Motniku. Motnik je postal sedež te veje rodbine in Zofija je tu tudi umrla še pred rojstvom Janeza Vajkarda. Glavna veja družine je v tistem času bivala v Medijskem gradu.

Zofijini otroci so bili uspešni plemiči in njen sin Janez je tako leta 1672 postal baron. In čeprav se je Janez Vajkard uspešno zapisal v zgodovino slovenstva, nekateri zgodovinarji menijo, da si je baronski naziv pripisal kar sam. Morda prav zaradi Apfaltrerjev. Grad je pogorel med letoma 1753 in 1760 in ni bil nikoli obnovljen. Posest je bila kasneje prodana na dražbi, sredi devetnajstega stoletja pa je bila nepremičnina razdeljena med okoliške kmete. V tem času je bil grad razvalina že vsaj stoletje.

Grad Motnik, Motnik, Tuhinjska dolina

Danes od gradu Motnik ni ostalo veliko. Na vrhu vzpetine, kjer je nekoč stal grad, je danes urejen prostor za druženje. (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Podobno kot pred tisočletji, Tuhinjska dolina še danes povezuje Kranjsko in Štajersko. Popotnike med pokrajinama pogosto premami hitrejša in udobnejša avtocestna povezava, a tudi v Tuhinju je veliko videti. Verjetno največja znamenitost doline pod Menino planino so terme Snovik. A če se po cesti odpeljemo naprej v smeri Celja, bomo kmalu za prelazom Špitalič naleteli na staro trško naselje Motnik.

Grad nad naseljem je večinoma le še spomin, a je do vrha urejena prijetna sprehajalna pot. Parkirali smo na parkirišču pred trgovino v središču vasi ter se sprehodili na grad. Table so nas mimo dvojnih cerkva sv. Jurija in sv. Marije Magdalene po kratkem sprehodu pripeljale do vrha gradu. Na južni strani, kjer se hrib strmo spušča proti vasi, se na dolino odpira čudovit razgled.

Če se znajdete v Tuhinju, si oglejte še sramotilni steber v parku sredi vasi, domačini pa vam bodo znali kaj povedati tudi o zgodovini rudarjenja in pritlikavem nosorogu, ki so ga odkrili v bližini. Če imate dve uri časa, se le sprehodite po Motniški turistični poti, ki vas bo skozi čudovito naravo popeljala mimo glavnih znamenitosti kraja.

Lokacija razvalin gradu Motnik na zemljevidu

Galerija fotografij razvalin gradu Motnik

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Grad Bokalce stoji tik ob avtocesti in vsem na očeh počasi propada

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh