Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Grad Komenda Polzela | ujeto v objektiv

Grad Komenda v Polzeli je bil dolga stoletja sedež komende malteškega viteškega reda (Foto: Falajfl)

Kraji

Grad Komenda Polzela | ujeto v objektiv

Slovenske dežele so naseljene že od antike. Čez naše kraje je vodila jantarska pot, ob kateri so zrasle rimske postojanke in naselja. V občini Polzela je veliko vojaško taborišče postavil že rimski cesar Mark Avrelij. V srednjem veku so manjšo vzpetino v bližini uporabili za postavitev obrambne utrdbe. Kmalu je prišla v last vitezov malteškega viteškega reda. Ti so utrdbo povečali in razširili v grad Komenda. V okolici je kmalu zraslo naselje, ki se danes imenuje Polzela, prenovljena utrdba pa nosi ime grad Komenda Polzela.

grad-komenda-polzela-foto03

Zunanja podoba gradu Komenda odraža različne gradbene sloge, ki so bili v modi za časa njegovega obstoja (Foto: Falajfl)

Utrdba na vrhu griča

Na mestu današnjega gradu Komenda je stala utrdba že v dvanajstem stoletju. Prvič je posest omenjena sredi dvanajstega stoletja, stoletje kasneje se na tem mestu omenja hiša. Nastanek gradu je verjetno povezan s plemiško družino polzelskih vitezov.

Prva stavba je bila pravokotne oblike, kot gradbeni material pa so uporabljali številne kamnite ostanke iz rimskih časov. Grad je bil zgrajen v tipični srednjeveški obliki z visokim osrednjim stolpom. Kako visok je bil bergfrid, kot pravimo visokemu stolpu, ni znano. Zagotovo je bil manjši od Friderikovega stolpa na starem celjskem gradu.

Že v trinajstem stoletju je imelo na gradu v Polzeli sedež deželno sodišče. Konec stoletja je bil že v lasti lokalnega župnika. Kmalu za tem so posest v last pridobili malteški vitezi, ki so stavbi in kraju vtisnili trajni pečat.

grad-komenda-polzela-foto02

Vhod v grad varuje antičen kip leva iz pohorskega marmorja, ki je bil priča vsem obdobjem gradu Komenda v Polzeli (Foto: Falajfl)

Komenda malteškega viteškega reda

Območje današnje Polzele je v roke malteškega viteškega reda prišla v prvi polovici štirinajstega stoletja. Vplivni red je imel na naših tleh tri upravna središča. Poleg Polzele so vitezi delovali še v bližini Kamnika ter v Melju pri Mariboru. Utrjen grad Helensteinov je tako postal središče komende, upravne enote pod upravo viteza komendatorja.

Vladavina malteških vitezov je v Polzeli trajala skoraj pol tisočletja. V tem času je bil grad večkrat prezidan in razširjen. Že v štirinajstem stoletju so romanski stolp razširili s prizidki v gotskem slogu. Na gradu so bili poleg sedeža komende še bivalni prostori, grad pa je služil tudi kot skladišče za pridelke viteških posesti.

Najbolj uspešni so bili vitezi v šestnajstem stoletju, kar se odraža tudi na gradu. V tem času, ko je bila komenda na višku svoje moči, je bil grad zaščiten z obzidjem. Znotraj obzidja so bili trije bivalni trakti z notranjim dvoriščem in mnogi stolpiči. Grad je imel celo lastno cerkev sv. Ulriha. V obdobju renesanse je bil grad Komenda na vrhuncu in je obsegal znatno večje območje, kot je ohranjeno danes.

grad-komenda-polzela-foto11

Stoletja gradbenih posegov v grad pomenijo, da je po rekonstrukciji ostalo veliko klesanega kamenja, ki bi ga bilo škoda vgraditi v ometane stene. Danes krasijo osrednji atrij gradu Komenda. (Foto: Falajfl)

Slovo vitezov in stare slave

Do sredine osemnajstega stoletja je bila gospodarska moč Komende že močno opešana. Vitezi so svoje posesti zapustili leta 1780, ko je grad prešel v posest lastnika bližnje graščine Šenek. Novi lastnik je močno spremenil podobo gradu, saj je podrl južni del gradu s stolpi in kapelo svetega Ulriha. Prav tako je podrl vse objekte, ki so služili komendi, kot so bili hlevi, grajska kašča in celo obzidje. Pred uničenjem je bilo ubranjeno le grajsko jedro. V gradu so tudi po odhodu malteških vitezov še naprej bivali župniki. V zgodnjem devetnajstem stoletju je v Polzeli župnikoval tudi stric Franceta Prešerna, ki je med letoma 1817 in 1819 večkrat obiskal grad Komenda.

Stoletja nastanitev so na stavbi pustila svoj pečat. Grad je pričel propadati, zato so sredi devetnajstega stoletja župnišče preselili v novozgrajen objekt. Grad Komenda je rešil novi lastnik, ki ga je leta 1869 temeljito prenovil. V tej obliki je dočakal današnji čas. Grad Komenda je bil do konca druge svetovne vojne namenjen bivanju. To vlogo je ohranil tudi po drugi svetovni vojni, ko so bila na gradu urejena stanovanja.

grad-komenda-polzela-foto13

V prenovljenem gradu Komenda so urejeni prostori za protokolarne dogodke, svečane prireditve in druga srečanja (Foto: Falajfl)

Prenovljen grad Komenda

Grad Komenda se ima za obnovo zahvaliti dejstvu, da je stal sredi večjega naselja. Medtem, ko so oddaljeni gradovi na samotnih vrhovih propadali, je bil grad Komenda vedno na očeh krajanom. Ti so se že leta 1988 odločili, da zapuščen in zanemarjen objekt ohranijo in mu povrnejo staro slavo. Grad ni bil več primeren za bivanje, saj je bila strešna konstrukcija popolnoma dotrajana, starodavni zidovi pa so bili nevarno izbočeni.

Vseeno je moral grad počakati dve desetletji. Leta 2008 je občina Polzela s pomočjo evropskih sredstev pričela s temeljito obnovo gradu, ki je trajala tri leta. Z obnovo je občina pridobila veliko novih prostorov, ki so v grad vdahnili novo življenje. Med našim ogledom so poleg TIC Polzela na gradu svojo dejavnost opravljali še glasbena šola, medobčinska splošna knjižnica in restavracija.

grad-komenda-polzela-foto15

Grad Komenda ni sedež muzeja, a vseeno je zgodovina vidna na vsakem koraku. Tudi skozi steklena tla, skozi katera si je moč ogledati starejši del gradu. (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Grad Komenda v Polzeli je eden tistih zakladov, ki jih odkrijemo le, če se izogibamo glavnim prometnicam. Tako smo belo pročelje in rdeče strehe gradu prvič opazili skozi avtomobilsko steklo in takoj sklenili, da je ta kraj vredno obiskati. Odločitev je bila več kor pravilna, saj je grad Komenda v Polzeli lepo urejen zgodovinski spomenik.

Ker grad Komenda stoji na vzpetini sredi naselja, poti do tja ni bilo težko najti. Občina je grad in okolico vzorno uredila, zato smo avto pustili na pripadajočem parkirišču in se sprehodili do objekta. V Polzeli so svoj TIC modro uvrstili v najbolj pomemben objekt v kraju. Založili smo se z informacijami o objektu ter si grad ogledali od kleti do podstrešja. Mnogi hodniki, tesna stopnišča in ohranjeni izvirni elementi gradu so nas spomnili, kako drugačno je bilo življenje pred mnogimi stoletji, ko so za debelimi stenami svoje poslanstvo opravljali člani enega najbolj mogočnih viteških redov srednjeveške Evrope.

Lokacija gradu Komenda Polzela na zemljevidu

Galerija fotografij gradu Komenda Polzela

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Obiskali smo graščino Šenek v Polzeli in se sprehodili skozi grajski park

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh