Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Grad Jable | ujeto v objektiv

Grad Jable v svoji mogočni podobi (Foto: Falajfl)

Kraji

Grad Jable | ujeto v objektiv

Grad Jable stoji na zahodnem robu Mengeškega polja, ob vznožju skalnatega brega, izpod katerega izvira potok. Čeprav stoji nedaleč od glavne ceste med Trzinom in Mengšem, leži umaknjen in skrit očem javnosti za hišami in gospodarskimi poslopji, ki se stiskajo ob cesti.

Grad Jable je v svoji zgodovini nosil mnogo imen in je prehajal iz rok vplivnih družin že od dne prve pozidave v 13. stoletju. Prvotna funkcija gradu je bila nedvomno obrambna, saj je zgrajen na strateški lokaciji, s treh strani obdan s pečinami in hribi. Le severozahodna stran objekta je obrnjena proti ravnicam Mengeškega polja. Zanimivost lokacije gradu je kraška mikrolokacija gradu, saj stoji nad jamo, skozi katero teče ponikajoči potok, ki na dan pogleda neposredno pod mogočnimi stenami gradu.

Grad Jable skozi zgodovino

Grad Jable je prvič omenjen že v poznem 13. stoletju, a se objekt iz tistega časa ni ohranil. Čeprav je zapisov iz tistega časa malo, je bila srednjeveška stavba skoraj zagotovo poškodovana, če ne povsem porušena, v velikem potresu 1511. leta. Kot začetek sedanje grajske stavbe velja letnica 1530.

V 16. in skozi 17. stoletje so bili lastniki gradu Lambergi, zadnji katerih je bil Maksimilijan, ki je grad Jable prodal. Poslopje je prešlo v last baronov Mosckonov, kasneje pa so bili lastniki baroni Janežiči. Slednji so na Jablah gospodovali vse do druge svetovne vojne, ko je leta 1941 brez krvnih potomcev umrla zadnja iz tega rodu, Hipolita baronica Lichtenberg – Janežič. Po njeni smrti je bila vsebina gradu preseljena v Nemčijo, kar pa je ostalo, se je porazgubilo po domovih in pisarnah bližnje okolice.

Meč iz Jabel in najstarejši evropski meči

Leta 2004 je bil naključno odkrit bronast polno-ročajni meč, ki prvotno izhaja iz vodnega zajetja pri gradu Jable v osrednji Sloveniji. Skupaj z dvema kratkima mečema iz Avstrije predstavlja skupino najstarejših polno-ročajnih mečev v vzhodnih Alpah. Glede na oblikovne in okrasne posebnosti te meče umeščamo v zaključek zgodnje bronaste dobe. S skupino sočasnih mečev iz karpatskega prostora predstavljajo meč iz Jabel in njegovi sorodni primerki najstarejše evropske meče. Dr. Peter Turk, Narodni muzej Slovenije, kustos za prazgodovino

Konec vojne je grad dočakal kot nemška vojaška postojanka. Po vojni je grad Jable doletela neslavna usoda mnogih gradov in nekaj časa je služil kot ženski zapor, kasneje pa tudi kot stanovanja uslužbencev bližnjega posestva. V letih po osamosvojitvi so bili na gradu nastanjeni bosanski begunci, zato je bilo po vojni uničeno še tisto malo detajlov in opreme, ki so preživeli vojno ujmo.

Arhitektura gradu Jable

O obliki srednjeveškega gradu se zapisi niso ohranili, današnje, skoraj pol tisočletja staro poslopje, pa je štirikotna stavba z osrednjim dvoriščem. Na dveh vogalih stojita obrambna stolpa, medtem ko je bil tretji med eno od prezidav odstranjen.

Grad je bil prvič prenovljen v začetku 17. stoletja, ko so celotno notranje dvorišče obdali s križnimi oboki na kamnitih stebrih. Med to prezidavo so povsem zabrisali nekdaj mogočno viteško dvorano. Zadnja večja prezidava je bila pozidava severnega trakta, kjer se nahajajo bivalne sobane. Grad Jable je dobil tudi novo kuhinjo in izgubil obrambni stolp, ki v tistem času ni več imel svojega pomena.

Prezidave v dvajsetem stoletju so poškodovale zgradbo in povzročile degradacijo spomenika. Zaradi socialnega statusa prebivalcev za investicijo v restavratorska dela ni bilo zanimanja ali možnosti. Edini pozitivni poseg je bilo krpanje strehe v sredini osemdesetih let preteklega stoletja.

Obdobje temeljite prenove

Grad je zoro 21. stoletja dočakal v klavrni podobi, bliže ruševini kot mogočni utrdbi. Zadnje stanovalce, begunce, so izselili leta 1997. Leta, ki so sledila, so bila namenjena zavarovanju objekta in zagotovitvi sredstev za njegovo popolno rekonstrukcijo.

Navkljub najboljšim namenom strokovnjakov je bila rekonstrukcija gradu počasen in zapleten postopek. Občina Mengeš je za obnovo poskušala pridobiti različne sofinancerje. Vendar grad brez ustrezne dejavnosti ni bil zanimiv za zunanje sofinancerje in bodoče uporabnike.

Prva faza del, obnova gradu in ožje okolice, je bila zaključena s pridobitvijo uporabnega dovoljenja v mesecu maju 2004. Navkljub drugačnim načrtom se po zaključeni obnovi Center za razvoj kmetijstva in podeželja Jable ni preselil v grad. Navsezadnje je grad Jable prevzelo Ministrstvo za zunanje zadeve, ki je vanj uvrstilo Center za evropsko prihodnost. Celovito prenovo, ki je bila uspešno zaključena tudi z oblikovanjem nove notranje opreme, je bila zaključena v maju 2006.

V gradu imajo sedaj svoj sedež ustanovi Center za evropsko prihodnost in Služba za strateške in študijske analize. Grad je moč najeti tudi za konferenčno dejavnost, poslovne dogodke in prireditve.

Falajfl na Gradu Jable

Dostop do gradu je enostaven s ceste Mengeš – Trzin. Preprosto smo sledili znakom ob cesti in parkirali ob vznožju gradu. Sprehodili smo se okoli poslopja in vstopili tudi v notranje prostore. Zgornja nadstropja niso dostopna javnosti, zato smo se sprehodili le po dvorišču. Čeprav je notranjost urejena, pa v gradu ni muzeja in je notranjost strogo namenjena poslovni in reprezentativni dejavnosti.

Skoraj smo se usedli na spominsko klop, posvečeno obisku turškega predsednika Erdogana, a se nismo. Čeprav je koledar kazal drugo polovico januarja, je bil dan topel, sončen in poln navdiha.

Grad Jable na zemljevidu

Galerija fotografij gradu Jable

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

3 komentarji

3 Comments

  1. Pingback: Grad Črnelo v bližini Domžal je le senca gradu iz Valvasorjevih časov

  2. Pingback: Stari grad Smlednik je razvalina nekdaj mogočnega gradu Celjskih grofov

  3. Pingback: Grad Brdo pri Lukovici je rojstni dom pisatelja Janka Kersnika

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh