Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Grad Bokalce | ujeto v objektiv

Na vrhuncu zime deluje grad Bokalce hladno in temačno (Foto: Falajfl)

Kraji

Grad Bokalce | ujeto v objektiv

Kaj menite, katerega od slovenskih gradov v živo vidi največ obiskovalcev? V naši deželi je mnogo teh starodavnih objektov, ki privlačijo obiskovalce: od Ljubljanskega in Blejskega do bolj odmaknjenih, kot sta Motnik ali Kostel. A nobenega od teh gradov si ne ogleda toliko potnikov, kot grad Bokalce v Ljubljani. Bokalce mnoge poglede privlači predvsem zaradi svoje lokacije. Ker stoji tik ob zahodni ljubljanski obvoznici, je na očeh vseh potnikov, namenjenih proti obali in južneje. Če je Ljubljanski grad s hitre ceste mogoče videti nekje v daljavi, so Bokalce tik ob cesti.

grad-bokalce-foto08

Dimenzije gradu Bokalce so izjemne, kar velja tudi za škodo, ki jo je stavbi prizadejal čas in pomanjkanje sredstev za vzdrževanje (Foto: Falajfl)

Dvorec z razgledom

Današnji grad Bokalce je graščina, ki ne kaže znakov srednjeveške utrdbe. Vseeno nam viri pravijo, da so na tem mestu že v dvanajstem stoletju pripadniki rodbine Egkh postavili utrdbo. Izbira lokacije je očitna, saj grad Bokalce stoji na rahli vzpetini nad prostrano ravnico Ljubljanskega barja. Mimo gradu je peljala pomembna cesta, ki je prestolnico povezovala s Polhovim Gradcem in Vrhniko. Prav zaradi varovanja in carinjenja prometa na cestah so na Slovenskem zrasli mnogi gradovi.

Grad je v lasti baronov Egkh ostal vse do konca šestnajstega stoletja, ko je posest takratni lastnik prodal Janezu Dienerju. Posest je nato s prodajo ali dedovanjem prehajala med kranjskimi plemiškimi rodbinami, dokler ni pristala v lasti rodbine Lamberg. V družinsko last je grad prišel s poroko leta 1705, družina pa je posest obdržala vse do devetnajstega stoletja. Lambergi so bili razvejana rodbina z mnogimi vejami, lastniki Bokalc pa so izvirali z gradu Kamen.

Gradovi in dvori na Slovenskem so bili povečini vezani na kmetijske posesti, ki so gradu prinašale prihodke. Lambergi so v začetku devetnajstega stoletja posestvo razdrli in ga del prodali lastniku Cekinovega gradu, posestvo pa je bilo združeno šele leta 1899. Septembra 1943 so pripadniki Dolomitskega odreda grad požgali, da bi ne postal belogardistična postojanka. Po vojni je bil grad Bokalce nacionaliziran, v njem pa so bila urejena stanovanja.

grad-bokalce-foto15

Grad Bokalce še vedno kaže tradicionalno obliko renesančnega dvora z večnadstropnimi trakti in vogalnimi stolpiči (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Danes je grad Bokalce v slabem stanju, čeprav se nahaja v našem največjem mestu. Najverjetneje gre razloge iskati v velikosti in lokaciji objekta, ki se nahaja tik ob izjemno prometni cestni povezavi. Čeprav so bili v devetdesetih letih načrti, da bi se na gradu uredilo turistično središče z apartmaji in gostinsko ponudbo, se ti načrti niso uresničili. Odkar je nedaleč stran zrasel nov hotel z boljšo cestno povezavo, je projekt Bokalce še manj verjeten.

Tudi kot zasebno bivališče grad Bokalce ni idealen, saj hrup avtoceste ni neznaten. Trušč mesta sicer ni zmotil družinice srn, ki so se med našim obiskom mirno sprehajale po grajski posesti. Poleg tega sama grajska stavba potrebuje ogromen finančni vložek, da bi ustrezala sodobnim standardom bivanja. Grad Bokalce ni edini grad s tem problemom, saj npr. tudi grad Viltuš pri Mariboru sameva prav zaradi astronomskih stroškov, ki čakajo novega lastnika.

Lokacija gradu Bokalce na zemljevidu

Galerija fotografij gradu Bokalce

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh