Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Geometrično srce Slovenije | Falajfl na obisku

Geometrično središče Slovenije (GEOSS)
Geometrično središče Slovenije (GEOSS) v naselju Spodnja Slivna (Foto: Falajfl)

Kraji

Geometrično srce Slovenije | Falajfl na obisku

Nekdaj odgovorov nismo imeli vedno na roki. Ko se je komu porodilo zanimivo vprašanje, so odgovor iskale vesele družbe ob žlahtni kapljici v domači gostilni. Kam ptiči izginejo pozimi? Zakaj je sonce? Če bi bilo potrebno Slovenijo dvigniti s površja Zemlje in bi imel na voljo samo eno kljuko, kam bi jo namestil, da bi se država ne prekucnila? Zagotovo v središče Slovenije. A kje je to središče? Tega nihče ni vedel. Vedeli so le, da ga bodo poimenovali GEOSS.

Geometrično središče Slovenije (GEOSS)

Zato so v roke vzeli škarje in zemljevid ter izrezali kar se da natančen obris naše dežele. Ko so končali, so se smejali, zakaj Slovenija je bila videti kot kokoš. Tudi vino je pomagalo. Nato je prišel čas za iglo in mirno roko. Grobi poskusi so pokazali, da je središče nekje v bližini vasi Vače. Za določitev točnih koordinat pa so potrebovali strokovnjaka. Izbrali so Petra Svetlika, slovenskega geometra in novinarja. Ta je na podlagi izračuna Mirana Jenka pripravil projekt GEOSS. Geometrično središče Slovenije.

Geometrično središče Slovenije (GEOSS)

Društvo GEOSS

Projekt GEOSS je bil zasnovan kot domoljubni projekt, simbol slovenstva. Naš narod si je stoletja prizadeval za obstoj na tem končku osrednje Evrope. Čeprav je bila Slovenija leta 1982, ko je bilo društvo ustanovljeno, še del večje Jugoslavije, je vseeno uživala mero samouprave. Bolj ali manj so bile določene tudi zunanje meje republike, zato so dela lahko stekla.

Geometrično središče Slovenije (GEOSS)

Določitev točke je predstavljalo šele prvi korak. Lokacijo središča je bilo potrebno tudi označiti, zato je bil na parceli številka 2037 v katastrski občini Vače leta 1982 postavljen pomnik GEOSS. Skozi desetletja se je širilo tudi obeležje. V preteklega četrt stoletja so bili obeležju dodani plošča z datumom osamosvojitve in sprejema v ZN, spomenik Rodoljubu osamosvojitvene vojne za Slovenijo, plošča z datumom sprejema v EU in drugi. Vsak nov spomenik ali plošča je bil izročen javnosti ob slavnostnem govoru in kulturnem programu.

Geometrično središče Slovenije (GEOSS)

Falajfl na obisku

V gričih med Moravško in Savsko dolino, v vasici Slivna, sredi tedna ni veliko prometa. Sredi delovnega dne imajo ljudje pomembnejše opravke, zato smo bili ob obeležju sami. GEOSS se nahaja na manjšem grebenu, ki obiskovalcu nudi čudovite poglede proti Alpam in Osrednji Sloveniji.

GEOSS se morda zdi nepotreben in celo trapast projekt, vendar ponazarja nekaj slovenskega. Povezuje nas z našo deželo, opominja nas na žrtve in trpljenja naših prednikov. Nekdaj so na naših tleh vladali tuji gospodarji, ki so izza grajskih zidov odločali o usodi Slovencev. Danes so gradovi v ruševinah ali pa so postali muzeji. Na Slovenskem pa smo mi gospodar.

GEOSS na zemljevidu

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Smučišče Kandrše Vidrga je idealno za smučarske začetnike

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh