Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Erbergova paviljona graščine Dol | ob poti

Erbergova paviljona, Dol pri Ljubljani, graščina Dol, klasicizem
Erbergova paviljona sta tipično klasicistična v svojem zgledovanju in posnemanju antičnih rimskih in grških templjev (Foto: Falajfl)

Kraji

Erbergova paviljona graščine Dol | ob poti

V vasi Dol pri Ljubljani, blizu trojnega sotočja rek Save, Ljubljanice in Kamniške Bistrice, ob poti stoji par obnovljenih paviljonov brez palače. Erbergova paviljona sta vse, kar je zares ostalo od nekdaj mogočne dolske graščine.

Erbergova paviljona, Dol pri Ljubljani, graščina Dol, klasicizem

Zgodnji bakrorez posesti v Dolu iz šestnajstega stoletja, dolgo pred postavitvijo paviljonov

Graščina Dol

Dol pri Ljubljani leži ob sotočju treh velikih rek Ljubljanske kotline, nedaleč od prestolnice. Območje je bilo idealno za industrijsko in kmetijsko dejavnost. Prva graščina se je v naselju pojavila šele sredi šestnajstega stoletja, ko so plemiške družine zapuščale neudobne in oddaljene gradove. Prva si je na tem mestu zgradila bivališče družina Gallenberg. Kasneje je posest pogosto menjala lastnike in konec sedemnajstega stoletja pristala v lasti rodbine Erberg.

Erbergova paviljona, Dol pri Ljubljani, graščina Dol, klasicizem

V parku še danes stoji obelisk, postavljen v čast obiska cesarja. Paviljona sta vidna v ozadju. (Foto: Falajfl)

Pečat graščini je dal baron Jožef Kalasanc Erberg, zbiratelj starin, umetnin in redkih predmetov. Razgledan in premožen mož je veliko potoval in je svoj dom opremil s predmeti z vseh koncev sveta. Veliko dela je posvetil tudi parku, ki so ga kasneje imenovali kranjski Versailles. Prav v sklopu prenove vrtov je nastala zamisel o klasicističnih paviljonih, ki bi vrt povezovala z vhodnim drevoredom.

Erbergova paviljona, Dol pri Ljubljani, graščina Dol, klasicizem

Detajl kolonade in vstopne galerije južnega paviljona (Foto: Falajfl)

Erbergova paviljona graščine Dol

Erberg je veliko pozornost namenjal okolici gradu, kjer je dal postaviti ribnike, drevorede in celo botanični vrt. V slednjem je bilo preko 7000 rastlin, za bolj eksotične vrste pa je baron postavil celo zgradbe za prezimovanje.

Paviljona sta bila velik projekt in so ju gradili dolga leta. Postavil ju je beneški arhitekt Franceso Cocani. Stavbi si stojita nasproti, vhodni pročelji pa krasi tipična klasicistična fasada. Paviljona sodita med najbolje ohranjene primerke pravega klasicizma pri nas. Prvi je bil postavljen južni paviljon (1822), ki je bil namenjen prvemu muzeju na Slovenskem. Devet let kasneje je bil postavljen še severni paviljon, ki je služil kot knjižnica.

Erbergova paviljona, Dol pri Ljubljani, graščina Dol, klasicizem

Eden od paviljonov v vsej svoji veličastnosti (Foto: Falajfl)

Klasicizem je bil še posebej priljubljen v Italiji, razvil pa se je med renesanso. Poudarja simetrijo in razmerja ter se v veliki meri zgleduje po slogu grških in rimskih stavb in templjev. Izbira sloga odraža Erbergovo svetovljanstvo in navdušenje nad umetnostjo. V niše paviljona je dal zato tudi postaviti kipe štirih muz, slikarstva, arhitekture, pesništva in glasbe.

Sredi vrtov je danes še mogoče videti obelisk, ki ga je dal graščak postaviti leta 1821 v čas obiska cesarja Franca I. v Dolu. Cesar se je tistega leta v Ljubljani mudil kot udeleženec drugega kongresa svete alianse, ki je potekal od januarja do aprila tistega leta.

Erbergova paviljona, Dol pri Ljubljani, graščina Dol, klasicizem

Paviljona sta si postavljena nasproti in stražita vzhodni vhod v nekdanji grajski park (Foto: Falajfl)

Ob poti

Naključni obiskovalec bo ob poti skoraj zagotovo naletel na zaprta vrata, ki varujejo posest. Jeklo in železo preprečujeta radovednim obiskovalcem sprehod po vrtovih, ki so v zasebni lasti. Paviljona zaživita le ob posebnih priložnostih, ko v njih potekajo predstave in prireditve, sicer pa samevata. Graščina sama je v slabem stanju in je prav tako zaprta za javnost.

Lokacija Erbergovih paviljonov na zemljevidu

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Sotočje treh rek: Save, Kamniške Bistrice in Ljubljanice

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh