Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Dvorec Tabor | ujeto v objektiv

Dvorec Tabor je v jeseni obdan z barvami grajskega vrha in visokih dreves (Foto: Falajfl)

Kraji

Dvorec Tabor | ujeto v objektiv

Gradovi so za romantike. Profesor Marin gradu Mirna ni kupil, ker bi ‘potreboval prostor, kjer bi njegovi igralci nemoteno vadili’. Grad je kupil, ker je bil romantik. Gradovi so najbolj otipljivi ostanki srednjeveškega življenja. Lahko jih obiščemo, se jih dotaknemo in v senci dreves sanjarimo o časih iz pripovedk. Noben realist ne bo graščak, saj so te stavbe brezno denarja. Zato je večina gradov, dvorcev in palač v javni lasti. A ne dvorec Tabor pri Vojniku. V njem živi graščak, ki z odločnostjo in neskončno energijo skrbi, da njegov grad ponosno stoji tudi danes.

dvorec-tabor-vojnik-foto03

Polkrožni stolpi so spomin na prvotno obliko gradu s štirimi vogalnimi stolpi okrogle oblike. Po prenovi v devetnajstem stoletju so bili vogalni stolpi vzidani v pročelje objekta. (Foto: Falajfl)

Dvorec na sotočju

Skozi Vojnik že stoletja vodi cesta. Proti severu so jo zgradili Rimljani, kasneje so jo s pridom uporabljali trgovci, ki so na trg vozili svoje blago. Za zadnjo stavbo v vasi stoji kapelica, pri kateri so mnogi popotniki prosili zaščito na poti, ki je še pred njimi. Graščak s Tabora pa je prvič uzrl svoj dvorec, postavljen v parku nekaj sto metrov od naselja.

Dvorec Tabor je trinadstropna stavba pravokotne oblike. Leži na ravnici, kjer se stikajo tokovi potoka Tesnice z reko Hudinjo. Pred zadnjo razširitvijo je bil dvorec Tabor skromen gradič s štirimi okroglimi stolpi. Sredi devetnajstega stoletja je bil dvorec temeljito posodobljen in nekdanji vogalni stolpi so postali del stavbe. Ta je dobila sodobnejšo obliko, ki še najbolj spominja na stoletje kasneje priljubljene stanovanjske bloke. Le večje razpoke v ometu stavbe razkrivajo pravo starost objekta.

dvorec-tabor-vojnik-foto10

Pod odpadajočim ometom je so razvidna stoletja gradbenih tehnik in materialov, iz katerih je dvorec Tabor zgrajen (Foto: Falajfl)

Zgodovina dvorca Tabor

Dvorec je bil postavljen v pričetku šestnajstega stoletja za upravljanje posesti, ki jih je Ludvik Lindeški dobil od krškega škofa. Lindeški vitezi so bili dedni ministeriali krške škofije. Ime so prejeli po gradu Lindek, s katerim so upravljali od leta 1258. Na Štajerskem so delovali vse do začetka sedemnajstega stoletja. Po tem se v zgodovinskih knjigah za njimi izgubi sleherna sled.

Lindeški so dvorec že sredi šestnajstega stoletja zastavili mogočni Žički kartuziji. Dvorec je v tem času nosil nemško ime – dvorec Weichselstätten. Ime je preveč podobno nemškemu nazivu za Višnjo Goro, Weixelburg, da bi bilo to naključje. Še posebej, ker je ime dvorca Tabor občasno zapisano tudi kot Schloss Weixelstätten. Nekateri viri sicer navajajo, da so Lindeški hkrati nosili tudi naziv Višnjegorski, kar bi lahko pojasnilo izvor imena.

dvorec-tabor-vojnik-foto04

Nekdanja grajska kapela iz osemnajstega stoletja danes služi kot pomožni objekt grajskega kompleksa (Foto: Falajfl)

Dvor plemenitega Slovenca

V sedemnajstem stoletju je dvorec kupil Mortiz Welzer z Lemberga. Skoraj natančno dve stoletji kasneje je dvorec od rodbine Diensperg kupil Ignacij Pavel plemeniti Ressingen. Pavel je bil družbeni povzpetnik, ki se je na vsak način želel prebiti v visoko družbo. Rodil se je v mesarsko družino kot Ignac Pavel Resnik, s trdim delom pa si je prislužil znatno premoženje. A to mu ni bilo dovolj, saj se je na vsak način želel izenačiti s plemstvom.

Na poroko je čakal do petintridesetega leta, ko se je poročil z desetletje mlajšo baronico Terezijo Dienersperg. Čeprav premožen, Pavel še ni bil plemič. Dvorna komora je njegovo prošnjo po plemiškem nazivu dvakrat zavrnila, a to ga ni odvrnilo od končnega cilja. Zakon z mlado baronico bi mu vsekakor pomagal pri vzponu po družbeni lestvici, a je bila zvezi njegova družina vse prej kot naklonjena. Navsezadnje je Pavel do poroke prišel na klasičen način, tako da je mladi grofici pod srcem pustil spomin. Par se je poročil decembra 1799 na posestvu Blagovna, šest tednov kasneje pa sta povila prvo hčerko.

Terezija je bila hči Franca Avguština barona Dienersperga. Ta je bil po očetovi liniji pra-pravnuk kranjskega polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja. Jeseni leta 1800 je v tretje le uspel in prejel je naziv plemeniti Ressingen. Dve leti kasneje je od ženinih sorodnikov kupil dvorec Tabor, na katerem je leta 1833 tudi umrl, star 68 let. Uspešno upravljanje s posestvoma Tabor in Socka je Pavlu leta 1808 prineslo tudi viteški naziv, s katerim se je izenačil s svakom, plemenitim Gadollo. Žal se je težko priborjeni naziv ohranil le en rod, preden je izumrl.

dvorec-tabor-vojnik-foto17

V pritličnih prostorih gradu so urejeni prostori za gostinsko in reprezentančno rabo (Foto: Falajfl)

Dvorec v dvajsetem stoletju

Tabor je ostal v zasebni lasti do konca druge svetovne vojne. Med vojnama je bil grad v lasti grofice Irme Neuhaus. Slednja je bila znana kot strastna kvartopirka, kar jo je stalo zakona in posesti. Po ločitvi od moža se je grofica Irma preživljala s kockanjem in prodajo posesti, živine in dragocenosti iz dvorca. Grofica je leta 1943 na gradu umrla naravne smrti.

Po vojni so bila v stavbi stanovanja. Zaradi pomanjkljivega vzdrževanja je dvorec po vojni naglo propadal, delno pa se je tudi porušil. Še konec devetdesetih let prejšnjega stoletja so v obupnih razmerah v dvorcu živeli vsaj trije ljudje. Z ustanovitvijo občine Vojnik leta 1995 je dvorec prešel v last občine, ki za vzdrževanje denarja ni imela. Dvorec so zasilno popravili in preprečili njegovo propadanje ter za nepremičnino pričeli iskati novega lastnika.

dvorec-tabor-vojnik-foto26

Dvorec je del Višnje vasi in stoji ob cesti, ki Vojnik povezuje z Velenjem in Koroško (Foto: Falajfl)

Graščak enaindvajsetega stoletja

Leta 2002 je dvorec Tabor z okolico in žago kupil Marjan Balant iz Naklega, ki je pričel z obnovo gradu. A že tri leta kasneje je dvorec ponovno menjal lastnika. Tokrat ga je kupil lokalni poslovnež Matjaž Založnik. Podobno kot graditelj Tabora, Ludvik Lindeški, tudi Založnik izhaja iz Lindeka, na povezavo s svojim prednikom pa je zelo ponosen.

Tudi med našim obiskom je bil g. Založnik na gradu, kjer vedno potekajo takšna ali drugačna dela. Vljudno nas je povabil v gostinski lokal in se radovedno pozanimal o našem projektu, nakar nam je razkazal pritlične prostore gradu. Čeprav smo povprašali o ogledu višjih nadstropij, žal trenutno niso bila primerna za ogled, zato smo se zadovoljili s prostori, ki so bili na voljo.

Vzdrževanje gradu ni majhen zalogaj. Le graščak si lahko predstavlja, kako obsežno premoženje je potrebno že za osnovno vzdrževanje takšne stavbe. V srednjem veku je bilo posestnikom lažje, saj so imeli na voljo obilico skoraj suženjske delovne sile, delovali pa so skoraj brez konkurence. Grad je bil središče lokalne ekonomije, vanj so se zlivala sredstva z vseh graščakovih posesti ob minimalnih stroških proizvodnje. Danes je seveda drugače in dvorec je potrebno ohraniti, kakor se le da.

dvorec-tabor-vojnik-foto09

Na stoletnih temeljih stoji dvorec, ki je danes mešanica starega in novega, ki se prepletata z različno stopnjo uspeha (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Dvorec Tabor je videl boljše dni, a zagotovo je videl tudi slabše. Graščak je na svojo posest ponosen in zdi se, da vsako minuto slehernega dne preživlja v iskanju načinov za promocijo in razvoj gradu. Med našim obiskom je ponosno razkazoval izdelke, ki jih ponuja v grajski prodajalni. Kot se za grajskega gospoda spodobi, je gospod Založnik od leta 2017 tudi čisto pravi plemič, saj je takrat postal eden vitezov reda sv. Jurija iz Karantanije.

Dvorec Tabor obdaja obširno posestvo, del katerega je urejen v park. Prav grajski park je bil letos prizorišče snemanja resničnostne oddaje v produkciji RTV Slovenija. V seriji oddaj “Preurejamo grajski park” se je več skupin amaterskih vrtnarjev potegovalo za glavno nagrado. Serija devetih oddaj se je zaključila s finalno oddajo, posneto na grajskem vrtu dober teden po našem obisku.

Dvorec Tabor je nemogoče spregledati, če se iz Vojnika odpravite proti Slovenskim Konjicam. Stoji na levi strani ceste tik pred odcepom za Velenje. Pred dvorcem, pod krošnjami mogočnih dreves, je dovolj parkirnih prostorov, graščak pa obiskovalce sprejema z odprtimi rokami. Če ga ne najdete, poiščite telefonsko številko na vratih in zagotovo bo hitro pokukal iz katere od grajskih soban.

Lokacija dvorca Tabora na zemljevidu

Galerija fotografij dvorca Tabor

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh