Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Dvorec Podgrad na Vranskem | ujeto v objektiv

Nekoč mogočen dvorec danes čaka, da bo novodobna prenova končana (Foto: Falajfl)

Kraji

Dvorec Podgrad na Vranskem | ujeto v objektiv

Na zahodu Spodnje Savinjske doline, blizu Vranskega, pod strmo skalo stoji dvor. Danes prazen dvorec Podgrad stoji na stoletnih temeljih gradov, ki so na tem mestu stali že v srednjem veku. Zaradi lokacije ob prometni poti proti zahodu je bil Podgrad pogosto žrtev divjanja zgodovine in je bil večkrat porušen in ponovno pozidan. Ostanki dvorca, ki so vidni danes, segajo tja v sedemnajsto stoletje, čeprav je bila večina prezidana v devetnajstem stoletju.

Dvorec Podgrad pri Vranskem pod taborsko Cerkvijo

Dvorec Podgrad stoji pod strmo vzpetino, na kateri je bila v srednjem veku postavljena cerkev z obrambnim zidom (Foto: Falajfl)

Zgodnja zgodovina dvorca Podgrad

Kdaj je bil na sedanjem mestu zgrajen dvorec, ni znano. Prva omemba posesti na tem mestu sega v trinajsto stoletje. Takrat je samostan v Gornjem Gradu v dar prejel dve posesti pri vasi Grad (villa Pirch). V štirinajstem stoletju se prvič omeni pod današnjim imenom, Podgrad. To ime nam daje vedeti, da je bila na tem mestu že dolgo utrjena lokacija.

Nemško ime Burgstall se verjetno nanaša na ruševine utrdbe, ki je stala na vzpetini nad gradom. Beseda opisuje zapuščen grad, od katerega je ostalo manj kot ruševine. Z izrazom Burgstall bi lahko opisali današnje stanje gradu v Motniku, ne pa gradu Šumberk ali Smlednik, ki sta v ruševinah. Ker dvorec Podgrad stoji na lokaciji, ki je vse prej kot obrambna, se ime verjetno nanaša na obrambne položaje na bližnji vzpetini. Danes tam stoji utrjena cerkev sv. Jeronima, ki je priljubljena izletniška točka.

V drugi polovici petnajstega stoletja so pričeli v dolino vpadati Turki, ki so se gradovom povečini izogibali. V tem obdobju sta bila utrjena tabor in cerkev nad gradom, kar priča o nevarnosti bivanja v dolini. Stoletje napadov je močno škodilo uspehu posesti in sredi šestnajstega stoletja je bil dvor ocenjen na vsega 50 funtov vrednosti.

Dvorec Podgrad pri Vranskem

Mogočna podporna poslopja pričajo o nekoč zelo uspešnem posestvu (Foto: Falajfl)

Od vaškega gospostva do stanovanjskega bloka

V sedemnajstem stoletju je grad prešel v last grofov Schrottenbach, za časa katerih so ga napadli in uplenili uporniški kmetje. Dvor je bil prenovljen in kmalu prodan. V naslednjih stoletjih so z dedovanjem in nakupom v Podgradu gospodovale razne rodbine. Nazadnje je dvorec leta 1916 kupil celjski podjetnik Peter Majdič. Objekt je ostal v lasti družine vse do druge svetovne vojne.

Leta 1941 je bila lastnica gradu Majdičeva hči Anica Robič. Grajska stavba je bila v času okupacije v obdobju prenove. Dvorec so takoj zaplenili nemški okupatorji, po koncu vojne pa je bil nacionaliziran. Dvorec Podgrad je takrat prišel v upravljanje ministrstva za industrijo. Sprva so v dvorec namestili osirotele otroke iz Bosne, kasneje pa so bila v stavbi stanovanja.

V času socializma se je pokazala morda največja pomanjkljivost podeželskih dvorcev starejšega datuma. Brez rednih in dragih vzdrževalnih del stoletni objekti kaj kmalu pričnejo razpadati. Ta usoda je doletela tudi dvorec Podgrad, ki ga stanovalci niso bili zmožni vzdrževati. Zato je pričela puščati streha, stropi pa so se pričeli podirati.

Stanovalci so se iz objekta zato izselili, objekt pa je prišel v upravljanje lokalnega turističnega društva. Ti so izkoriščali predvsem parkovne površine posestva, kjer so prirejali zabavne in kulturne prireditve. Po osamosvojitvi je bilo posestvo v naravi vrnjeno potomcem Petra Majdiča, ki ga imajo v lasti še danes.

Dvorec Podgrad izvir potoka Podgrajščica

Za gradom izpod skale izvira potok Podgrajščica, ki so ga v preteklosti uporabljali za poganjanje mlinskih koles (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Danes je dvorec Podgrad zapuščen, a kaže znake obnove. Današnji lastniki so na delu posestva uredili kamp, preostanek posestva pa uporabljajo za gozdarstvo. Na objektu so vidni znaki nedavnih obnovitvenih del in prav mogoče je, da bo posestvo v bližnji prihodnosti zaživelo kot privlačen turističen cilj.

Med obiskom smo se sprehodili okoli samega dvorca do izvira potoka Podgrajščica, ki na dan priteče izpod skale za dvorcem. Čeprav navzven to ni vidno, je celotna planota za dvorcem prepredena s kraškimi jamami. Nekje za gradom se pod tlemi nahaja celo podzemno jezero, do katerega pa je dostop omogočen le izkušenim jamarjem.

Lokacija dvorca Podgrad zemljevidu

Galerija fotografij dvorca Podgrad

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh