Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Dovžanova soteska | ujeto v objektiv

Predor v soteski so po naročilu Julija Borna gradili od 16. maja do 1. septembra 1895 (Foto: Falajfl)

Kraji

Dovžanova soteska | ujeto v objektiv

Hudourniška Tržiška Bistrica je v stare zemeljske sklade globoko v osrčje Karavank izdolbla slikovito sotesko, ki jo poznamo pod imenom Dovžanova soteska. Nahaja se v neposredni bližini Tržiča in je geološko eno bogatejših krajev v Sloveniji.

Hudičeva soteska

Dovžanova soteska se je njega dni imenovala Hudičeva soteska. Najverjetneje je takšno ime dobila po visečem mostu, Hudičevem mostu, ki so ga deroče vode Tržiške Bistrice večkrat razdejale. Danes je na tem mestu postavljen lesen razgledni most, ki obiskovalcu nudi prekrasne razglede na reko in na vhod v sotesko.

Naravni spomenik

Na območju Dovžanove soteske je bilo v starem zemeljskem veku oz. paleozoiku morje, česar vidne ostanke – fosile – najdemo širom tega območja. Zaradi tega edinstvenega in bogatega nahajališča ostankov paleozoiskih živali in rastlin je bila soteska leta 1988 zavarovana kot naravni spomenik. Pravzaprav so nekatere fosile na tem mestu našli prvič in jih kot prve tudi opisali.

Kušpergarjevi turni

O nekdanjem morju pričajo tudi kamniti stolpi, ki se dvigajo visoko v nebo nad levim bregom najožjega dela Dovžanove soteske. Imenujejo se Kušpergarjevi turni in so trdni ostanki nekdanjega koralnega grebena. Te skalne piramide uporabljajo številni plezalci za svoje plezalne podvige.

Veliki oz. Bornov predor

Prav v najožjem delu Dovžanove soteske najdemo še eno znamenitost, ki pa je delo človeških rok in človeškega truda. Leta 1895 je baron Julij Born zgradil cesto skozi to dolino, ki je bila sicer neprevozna. Baron je namreč imel v Jelendolu veliko posest in grad, potreboval pa je cesto, ki bi povezala Tržič z Jelendolom. Bornov predor je zvrtan skozi plasti črnega apnenca in je bil leta 1995, ob stoletnici svoje izgradnje, saniran.

Najdaljše slapišče v Sloveniji

Ena od posebnosti Dovžanove soteske, ki jo je več kot vredno izpostaviti, je slikovito slapišče. Območje, ki leži pod Borovo pečjo, prekrivajo številni veliki skalni bloki, ki so se v preteklosti odlomili (in se še vedno lomijo) s strmih pobočij Borove peči, reka pa jih je zaoblila in preko njih ustvarila slapišče.

Falajfl na obisku

Dovžanovo sotesko smo obiskali na vroč zgodnjepoletni popoldan, ko smo si zaželeli objema narave in hladne alpske vode. Ta slikovita soteska, po kateri so speljane gozdna pot, geološka pot, planinska pot, pot do partizanske tiskarne in razgledna pot, nas je vabila s svojimi čari in nikakor ni razočarala. Dasiravno časa nismo imeli ravno na pretek, smo si vseeno ogledali nekatere njene znamenitosti, vsekakor pa je to kraj, za katerega vsakomur priporočamo, da si za obisk vzame več časa in se sprehodi skozi njene zaklade. Enako velja tudi za nas.

Lokacija Dovžanove soteske na zemljevidu

Galerija fotografij Dovžanove soteske

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh