Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Dolina Triglavskih jezer | ujeto v objektiv

Veliko Špičje in odsev v Zelenem jezeru (Foto: Falajfl)

Kraji

Dolina Triglavskih jezer | ujeto v objektiv

Dolina Triglavskih jezer je nedvomno ena naših najlepših alpskih dolin in srce Triglavskega narodnega parka pod strminami Tičarice in Zelnarice. Razteza se med Bohinjem in Trento ter se ponaša z ledeniškimi Sedmerimi jezeri. Dolina, ki v razdaljo meri dobrih 8 km, je že v času prvega razcveta planinstva na naših tleh veljala za enega najlepših predelov Julijskih Alp. Dolina jezer je bila leta 1924 zavarovana kot Alpski varstveni park. Dve leti kasneje je bilo prvič uporabljeno ime Triglavski narodni park, katerega varovano območje so kasneje še razširjevali. Zanimivo je vrh Triglava v to območje parka prišel šele s širitvijo leta 1981.

Vstop v Dolino Triglavskih jezer

V dolino sta dve glavni smeri pristopa: iz bohinjske smeri in iz Trente. Če svojo pot pričnemo v Bohinju, imamo na voljo tri dostope in sicer čez Komarčo, Komno in s planine Blato. Iz Trente pa so poti iz doline Zadnjica, iz vasi Log in čez planino Trebiščino.

Če dostopamo s planine Blato, po slabi uri hoje prispemo na Planino pri Jezeru (Foto: Falajfl)

Ne glede na to, kater dostop izberemo, nas čakajo vzponi, sestopi in razdalja, ki jo je skoraj najbolje opraviti v dveh dneh, da imamo dovolj časa za spoznavanje tega pravljičnega gorskega sveta. Vsekakor je možno prehoditi v enem dnevu, a pri tem računajte na to, da boste na nogah od zgodnjega jutra do poznega popoldneva. Še opozorilo: kopanje v jezerih je strogo prepovedano.

Šesto in peto Triglavsko jezero: Dvojno jezero

Dvojno jezero, v ozadju koča pri Triglavskih jezerih (Foto: Falajfl)

Dvojno jezero leži na 1685 metrih nadmorske višine. Čeprav sta to dve jezeri, ločeni z morenskim nasipom, sta ob visokem vodostaju združeni v eno. Barva teh dveh jezerc je čudovit odtenek akvamarina, ki kot magično ogledalo odseva gozdove in vrhove nad svojo gladino. Med Dvojnim jezerom in umetnim jezerom Močivec se nahaja koča pri Triglavskih jezerih.

Četrto Triglavsko jezero: Veliko jezero

Oblika jezera spominja na ledvico, od tod tudi njegovo ime (Foto: Falajfl)

Veliko jezero, imenovano tudi Jezero v Ledvicah, je največje Triglavsko jezero: dolgo je kar 300 metrov in široko 120 metrov. Prav tako je Veliko jezero z do 15 metri globine najglobje izmed Sedmerih jezer. Jezero leži 1830 metrov nad morjem in naj bi bilo med vsemi najčistejše. Svoje ime (Jezero v Ledvicah) je dobilo zaradi svoje oblike, ki spominja na ledvico.

Tretje Triglavsko jezero: Zeleno jezero

Zeleno jezero in Veliko Špičje nad njim (Foto: Falajfl)

Plitvo Zeleno jezero pod prevalom Hribarice se nahaja na višini 1988 metrov nad morjem. Jezero je dolgo okoli 100 metrov, široko 80 metrov, njegova največja globina pa doseže 2 metra. Svoje ime je dobilo po barvi svoje vode, ki se zaradi prisotnosti alg obarva zelenkasto.

Drugo Triglavsko jezero: Rjavo jezero

Rjavo jezero v poletnih mesecih (Foto: Falajfl)

Najvišje ležeče (ne pa tudi prvo oz. zadnje) Triglavsko jezero je Rjavo jezero na 2006 metrih nad morjem. Jezero nima stalne višine vode, kajti v poletnih mesecih skoraj presahne, sicer pa doseže globino tudi do 10 metrov. Ob svojem najvišjem vodostaju je dolgo 150 metrov in široko 100 metrov. Nahaja se tik pod Zasavsko kočo na Prehodavcih.

Prvo Triglavsko jezero: Jezero pod Vršacem

Pogled na prvo Triglavsko jezero z Zasavske koče na Prehodavcih (Foto: Falajfl)

Jezero pod Vršacem oz. Jezero v Podstenju je prvo, a ne najvišje Triglavsko jezero. Leži namreč na 1991 metrih nadmorske višine in torej nekaj metrov nižje kot drugo jezero. Globina tega jezera je do 5 metrov in je lahko zamrznjeno še globoko v poletje.

Falajfl na obisku

Na turo po dolini Triglavskih jezer smo se vnaprej dobro pripravili: se pozanimali o vremenskih pogojih v Julijskih Alpah in izbrali najprimernejši dan v tednu. Pričetek naše poti je bil na planini Blato, do koder iz Bohinja vodi lepo urejena in vzorno vzdrževana asfaltirana (a ozka) cesta. Parkirnina za cel dan znaša 10 eur in se jo plača na avtomatu pri zapornici ob izhodu. V strmino smo zagrizli nekaj po peti uri zjutraj in smo kaj kmalu že lahko izključili svoje čelne svetilke. Glede na naše izhodišče smo zadnje jezero, Črno jezero, preskočili, a nič ne de, ker smo ga pred časom že obiskali.

Obisk jezer smo načrtovali za en dan, zato se na poti nismo ustavljali za dlje časa. Z nekoliko kondicije in s skrbno pripravljenimi nahrbtniki (ne pretežkimi, a vseeno napolnjenimi z vsem, kar potrebujemo) je enodnevna tura povsem izvedljiva, dasiravno zelo dolga in z višinsko razliko enega kilometra.

Čas, ki smo ga porabili v eno smer (proti Prehodavcem):

  • planina Blato – Planina pri Jezeru: 50 minut
  • Planina pri Jezeru – Dedno polje: 25 minut
  • Dedno polje – Ovčarija: 40 minut
  • Ovčarija – čez Prode – koča pri Triglavskih jezerih: 60 minut
  • koča pri Triglavskih jezerih – Veliko jezero: 75 minut
  • Veliko jezero – Zeleno jezero: 40 minut
  • Zeleno jezero – Rjavo jezero: 10 minut
  • Rjavo jezero – Zasavska koča na Prehodavcih: 15 minut

Proti planini Ovčarija s čudovitimi razgledi na Spodnje Bohinjske gore (Foto: Falajfl)

Ko smo se vrnili nazaj do izhodišča na planini Blato, kjer smo zjutraj parkirali avto, je bilo že pozno popoldne in mi utrujeni, a zadovoljni in polni vtisov iz Zlatorogovega kraljestva, ki smo ga obiskali. Čeprav smo vestno spremljali vremensko napoved in skrbno izbrali dan, nas je dokaj nepričakovano proti popoldnevu ujela manjša ploha, ko smo bili še nekaj debelih ur oddaljeni od zaključka svojega dne v gorah. Ko se podajamo v visokogorje, moramo vsemu navkljub biti pripravljeni na takšne dogodke, zato je vsakič potrebno spakirati vso opremo, ne glede na napovedi.

Lokacija Doline Triglavskih jezer na zemljevidu

Galerija fotografij Doline Triglavskih jezer

Mateja je glavna in odgovorna urednica Falajfla. Raje fotografira kot piše. Hrani se jo s čokolado, na njeno dobro stran pa se pride s povabilom na hribovske poti.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Pohod Pot ob žici je najbolje obiskan rekreativni pohod pri nas

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh