Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Cerkev sv. Ane nad Jezerom | Falajfl na obisku

sv. Ana, sveta Ana. Jezero, Ljubljansko barje, sv. ana nad jezerom
Cerkev sv. Ane nad Jezerom se kopa v zadnjih žarkih poznopoletnega dne (Foto: Falajfl)

Kraji

Cerkev sv. Ane nad Jezerom | Falajfl na obisku

Na južnih obronkih Ljubljanskega barja se nad vasico Jezero strmo vzpenja grič Sv. Ana. Z nadmorsko višino 484 metrov Sv. Ana stoji skoraj dvesto metrov nad naravnim parkom Ljubljansko barje, na katerega se z vrha ponuja čudovit ogled. Na vrh vodijo vsaj tri poti različnih zahtevnosti, zato je še posebej primerna za družine z majhnimi otroki.

sv. Ana, sveta Ana. Jezero, Ljubljansko barje, sv. ana nad jezerom

Sv. Ana kot izletniška točka

S svojo baročno cerkvijo na izpostavljenem vrhu je Sv. Ana vidna že od daleč. Seveda velja tudi obratno, saj je z vrha moč občudovati naravno lepoto osrednje Slovenije. A preden uživamo v pogledu, se bo potrebno potruditi s hribolazenjem. Čeprav na vrh vodi strm kolovoz, ki ga uporabljajo lastniki bližnjih posesti, se na Sv. Ano ne da pripeljati po zadnji plati. Edina izjema so gorski kolesarji, ki s pridom izkoristijo cesto do vrha.

Kot smo omenili, vodijo na vrh Sv. Ane vsaj tri markirane poti. Najbolj neposredna se prične v vasi Jezero na vzhodnih pobočjih hriba. Pot je lepo označena in se prične ob jezeru, po katerem je vas dobila svoje ime. Dokaj strma pot bo povprečno uhojenega hribolazca na vrh pripeljala nekje v polovici ure.

sv. Ana, sveta Ana. Jezero, Ljubljansko barje, sv. ana nad jezerom

Podobno dolga pot vodi tudi iz vasi Podpeč, kjer je nasproti bencinske črpalke na voljo nekaj parkirnih mest. Izhodišče je takoj za podpeškim kamnolomom na severnih pobočjih Sv. Ane. Nekje na sredini vzpona se pot priključi stezi iz smeri Jezera in vrh dosežeta skupaj. Podpeški kamnolom je vir apnenca za mnoge znane stavbe v Ljubljanski kotlini. Tu so kopali kamen za stavbo Narodne in univerzitetne knjižnice, parlament Republike Slovenije, ljubljanski Nebotičnik ter mnoge sakralne objekte, kot je frančiškanska cerkev v Kamniku. Ker smo kamen čimprej želeli spraviti pod noge, smo se na vrh podali prav iz Podpeči.

Najbolj položna in primerna za družine pa je zagotovo pot po makadamski gozdni poti iz vasi Preserje. Avtomobil lahko pustite na makadamskem parkirišču, od koder vas od vrha loči dvajset minut hoda. Ker parkirišče stoji 387 metrov nad morjem, je do vrha potrebno premagati le slabih sto višinskih metrov.

sv. Ana, sveta Ana. Jezero, Ljubljansko barje, sv. ana nad jezerom

Cerkev sv. Ane in pogled čez Ljubljansko barje

Vrh Sv. Ane s svojo lokacijo kar vabi obiskovalce. Ker je bil vedno enostavno dostopen iz mnogih bližnjih vasi, ne preseneča, da je na vzpetini že v enajstem stoletju stala gotska cerkev. Jutranje meglice, ki se pogosto zadržujejo v Ljubljanski kotlini, so obiskovalcu zagotovo dale občutek, da stoji v raju visoko nad oblaki. Čas je poskrbel, da se gotska cerkev ni ohranila, današnja stavba pa sega v zadnje četrtletje devetnajstega stoletja.

Med drugo svetovno vojno so cerkev italijanski okupatorji uporabili za vojaško postojanko. Okoli sv. Ane so postavili utrdbe in zgradili bunker. Po kapitulaciji so objekt zajeli partizani, vendar je bil močno poškodovan med boji z nemško vojsko. Čeprav je bila cerkev po vojni obnovljena, je ostala praktično brez opreme. Še pred vojno je bil iz cerkve odstranjen kip sv. Ane, ki je bil prodan Narodni galeriji, kjer ga je moč občudovati še danes.

sv. Ana, sveta Ana. Jezero, Ljubljansko barje, sv. ana nad jezerom

Falajfl na obisku

Na Sv. Ano smo se povzpeli toplega popoldneva, ko se je sonce zaključevalo svojo pot po nebu. Lep dan in ugodne razmere smo želeli izkoristiti za nekaj posnetkov Ljubljanskega barja, Kamniških Alp in bližnjih zanimivosti. Da nam na poti ne bi bilo dolgčas, so nas do vrha pospremile navdušene množice komarjev, ki so si energije polnili kar na naši koži. Žal so nas tik pod vrhom zapustili, a smo k sreči tik pod cerkvijo naleteli na nove spremljevalce. Tudi komarje.

Mrčesu navkljub, nadlego katerega je na Barju potrebno vzeti v zakup, se je vzpon več kot splačal. Kratka in strma pot se tik pod vrhom odpre v čudovito gorsko polje, katerega krona je bleščeče bela cerkev, ki je dala hribu tudi ime. Pri cerkvi stoji mogočen hrast v Prešernovem smislu (torej verjetno ni hrast), pod katerim je nameščena prijetna klop, s katere je moč uživati v sončnem zahodu (ali vzhodu, če ste jutranji tip človeka). Na drugi strani vrha, proti severu, je moč uživati prostranost Ljubljanskega barja s fasadami bele Ljubljane v ozadju. Češnjo na vrhu kulise nudijo Kamniške Alpe daleč na obzorju.

Ko je sonce zašlo, smo se komarjem pustili prepričati, da je čas za spust v dolino. In smo šli ter oni z nami.

Lokacija Sv. Ane na zemljevidu

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Krajinski park Ljubljansko barje pred pragom naše prestolnice

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh