Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Cekinov grad in Muzej novejše zgodovine Slovenije | ujeto v objektiv

Cekinov grad danes gosti zbirko Muzeja novejše zgodovine Slovenije (Foto: Falajfl)

Kraji

Cekinov grad in Muzej novejše zgodovine Slovenije | ujeto v objektiv

Ljubljanski Tivoli je največji park v prestolnici, namenjen rekreaciji in sprostitvi. Poleg številnih zelenih površin in objektov za rekreacijo v parku stojita tudi dva baročna dvorca, Tivolski in Cekinov grad. Cekinov grad stoji ob robu parka Tivoli in je sosed leta 1965 zgrajene dvorane Tivoli. Objekt je že od leta 1955 namenjen muzejski dejavnosti. Dandanašnji ima v njem prostore Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Leopoldov dvorec

Ob Šišenskem hribu je grof Lamberg na lokaciji prejšnjega dvora pričel graditi baročni dvorec za svojega sina Leopolda. Mogočna stavba je bila zgrajena na terasi na vzpetini, do nje pa še danes vodi drevored in položne stopnice. Lamberg je okoli dvorca vzpostavil zemljiško gospostvo Leopoldsruhe. Dvorec so v baročnem stilu, predvidoma po načrtih arhitekta Johanna Georga Schmidta, postavili med letoma 1752 in 1755.

Dvorec je v izjemnem stanju od prenove leta 1992. Za obnovo je avtor projekta Jurij Kobe leta 1992 prejel Plečnikovo nagrado (Foto: Falajfl)

Leta 1787 je posest prešla v last Ivane Lamberg, vdove Leopoldovega sina. Ivana se je kasneje poročila z madžarskim konjeniškim častnikom, Lovrom Szőgenyem. Dvorec je bil od leta 1793 njegova last, po njem pa se tudi imenuje Cekinov grad. Ljubljančani so Szőgenyev grad izgovarjali kot Cegenov grad, od tam pa ni daleč do besede Cekinov. Tako ime rožnatega dvorca ni povezano z zlatniki ali zlato barvo.

Madžarski učitelj jahanja je bil lastnik gradu le kratek čas, še pred koncem osemnajstega stoletja je namreč prešel v last tržaškega guvernerja grofa Brigida. Leta 1865 je dvorec odkupil ljubljanski trgovec Peter Kozler, njegova družina pa je grad obdržala v lasti do konca druge svetovne vojne, ko je bil grad nacionaliziran. Sprva je grad pomagal blažiti stanovanjsko stisko, od leta 1955 pa je namenjen muzejski dejavnosti.

Muzej novejše zgodovine Slovenije

Cekinov grad že od leta 1955 gosti stalne razstave, sprva je deloval kot Muzej narodne osvoboditve. Leta 1962 je bil preimenovan v Muzej ljudske revolucije, po osamosvojitvi pa je je dobil ime Muzej novejše zgodovine. Zadnje preimenovanje, čeprav minimalno, je muzej doletelo leta 2003, ko je dobil sedanje ime Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Muzejske zbirke niso predstavljene le z eksponati, pač pa so obiskovalcem na voljo mnoge interaktivne predstavitve (Foto: Falajfl)

Muzej v dveh nadstropjih gosti stalne in začasne zbirke, povezane z življenjem na Slovenskem v preteklem stoletju. Muzejske zbirke so bile prvotno vezane predvsem na vojno in vojaško gradivo, sčasoma pa so v depoje in pozneje tudi na razstave vse bolj prihajali tudi predmeti civilnega izvora iz vseh obdobij 20. stoletja. Poleg druge svetovne vojne so v zbirki muzeja tudi eksponati iz prve svetovne vojne in vojne slovenske osvoboditve. Stalna razstava Slovenci v 20. stoletju je leta 1998 muzeju prislužila nominacijo za nagrado Evropski muzej leta.

Falajfl na obisku

Cekinov grad je eden tistih objektov, ki so obiskovalcu Ljubljane večno v slepi točki. S svojo lokacijo ob ogromni dvorani Tivoli, obkrožen z bujnimi krošnjami visokih dreves, Cekin ne sili v ospredje. Čeprav je fasada dvorca rožna barve, objekt ni kričeč ali vulgaren in pogosto ga opazimo šele, ko stojimo tik pred njim. Danes smo šli tja namenoma, tudi na ogled zbirk, ki jih muzej hrani. Muzej se odpre ob desetih in ogled smo začeli takoj po odprtju. Muzej je bil še prazen, zato smo si lahko v miru ogledali odlično predstavljeno gradivo. Cekinov grad je kot muzej odlično zasnovan, materiali pa so fantastično razstavljeni. Poleg eksponatov in dokumentov so mnoge sobe opremljene s projektorji in interaktivnimi predstavitvami. Povsod je najti slušalke, ki omogočajo poslušanje zvočnega gradiva.

Muzej je bil nekoč izključno posvečen zbirkam druge svetovne vojne, danes pa le-te predstavljajo manjši del zbirk (Foto: Falajfl)

Dvajseto stoletje je bilo za naš narod nenavadno burno. Če smo prve dni prejšnjega stoletja pričakali kot podložniki enega večjih evropskih cesarstev, smo novo tisočletje pozdravili kot ena najmanjših in najmlajših samostojnih držav stare celine. Velik tehnološki napredek je omogočil shranjevanje podatkov ne le v besedah in slikah, pač pa tudi v filmu in zvoku. Kustosi muzeja se tega zavedajo in prav enostavno je v muzeju zapraviti več ur z ogledom bogatih zbirk.

Vstopnina v muzej je poltretji evro, kar je malenkost v primerjavi z bogastvom informacij, ki jih muzej ponuja. Vsem navdušencem nad slovensko zgodovino priporočamo ogled, saj muzej nudi edinstven vpogled v polpreteklo zgodovino našega naroda.

Cekinov grad na zemljevidu

Galerija fotografij Cekinovega gradu

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

3 komentarji

3 Comments

  1. Pingback: Tedenski pregled Falajflovega dogajanja, 19. - 25. februar 2018

  2. Pingback: Ljubljana je kulturno, politično in gospodarsko središče Slovenije

  3. Pingback: Grad Bokalce stoji tik ob avtocesti in vsem na očeh počasi propada

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh