Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Čebelnjak Antona Janše na Breznici | Falajfl na obisku

čebele, čebelnjak, Breznica, Anton Janša
Rekonstrukcija panja Antona Janše stoji v senci visokih vrhov bližnjih Karavank (Foto: Falajfl)

Kraji

Čebelnjak Antona Janše na Breznici | Falajfl na obisku

Začetnik sodobnega čebelarstva Anton Janša se je rodil v Breznici na Gorenjskem, kjer še danes stoji panj, na katerem je kalil svoje spretnosti. Prvi panj je ob hiši postavil že njegov oče Matija leta 1734. Prav ob domačem panju se je Anton zaljubil v čebelarstvo, kateremu je posvetil svoje življenje. Čebelnjak Antona Janše sodi med enega najpomembnejših spomenikov te panoge pri nas.

čebele, čebelnjak, Breznica, Anton Janša

Panj Antona Janše stoji za hišo in s ceste ni najbolje viden. A brez skrbi, dostopi so vidno in jasno označeni, tako da te zanimivosti ni preprosto zgrešiti. (Foto: Falajfl)

Čebelarski genij

Danes na Breznici stoji vestna rekonstrukcija čebelnjaka iz osemnajstega stoletja. V lanskem letu je doživel celovito prenovo, ki je vključevala novo streho s slamo, osvežitev panjskih končnic ter obnovo čebelarskega orodja. Pri prenovi so uporabili tradicionalne materiale iz obnovljivih virov, z nasveti pa so na pomoč priskočili tudi bližnji čebelarji.

Anton Janša se je rodil v nadarjeno kmečko družino, ki se je poleg čebelarstva ukvarjala tudi s slikarstvom. Skupaj z dvema bratoma si je na domu uredil slikarski atelje, kasneje pa so se vsi trije odpravili na Dunaj, kjer so se v bakrorezni šoli učili risarske obrti. Anton je umetnost opustil in se leta 1769 pričel intenzivno ukvarjati s čebelarstvom. Kmalu je postal učitelj na cesarski čebelarski šoli na Dunaju.

čebele, čebelnjak, Breznica, Anton Janša

Turistično društvo iz bližnje Žirovnice je okolico panja vzorno uredilo z informativnimi in spominskimi tablami (Foto: Falajfl)

Poglobljeno preučevanje in razumevanje čebel mu je prineslo spoštovanje in slavo, zato je kmalu čebelaril na cesarskem vrtu Augarten. Njegova predavanja so bila zelo dobro obiskana, o svoji strasti pa je napisal tudi več knjig. Po njegovi smrti leta 1773 je Marija Terezija izdala odlok, da je pri poučevanju čebelarstva potrebno uporabljati knjige Antona Janše. V spomin na velik doprinos Antona Janše čebelarstvu so Združeni narodi 20. maj, dan njegovega rojstva, razglasili za svetovni dan čebel.

čebele, čebelnjak, Breznica, Anton Janša

Panj, ki stoji sredi vasi, s svojo velikostjo kaže na to, kako resno so v držini Janša jemali čebelarstvo (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Čebelnjak Antona Janše stoji v lično urejenem parku v vasici Breznica na Gorenjskem. Dostop je urejen po ozki, a odlično vzdrževani poti, ki nas pripelje do samega čebelnjaka. Tam si lahko obiščemo rekonstrukcijo izvirnega čebelnjaka ter se poučimo o življenju in delu tega velikega sina Kašarije, tako kot smo se mi.

čebele, čebelnjak, Breznica, Anton Janša

Janša in njegovi bratje so bili znani kot odlični umetniki, zato ne preseneča, da je njihov panj okrasen z umetelno okrašenimi panjskimi končnicami (Foto: Falajfl)

Čebelnjak Antona Janše na Breznici si oglejte, če ste zapustili dolgočasno avtocesto in ste se znašli pod strmimi bregovi Karavank. Spotoma se ustavite tudi v Vrbi in pokukajte v rojstno hišo našega največjega pesnika. V bližnji Žirovnici vas pozdravlja rojstna hiša Prešernovega najtesnejšega prijatelja Matije Čopa, nedaleč stran, v Draslovčah, pa je urejena tudi rojstna hiša Frana Saleškega Finžgarja.

Lokacija čebelnjaka Antona Janše na zemljevidu

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Finžgarjeva rojstna hiša je okno v čas pisateljeve mladosti

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh