Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Cankarjeva rojstna hiša na Vrhniki | Falajfl na obisku

Vrhnika, Ivan Cankar
V tej hiši na Klancu na Vrhniki danes deluje muzej, posvečen avtorju (Foto: Falajfl)

Kraji

Cankarjeva rojstna hiša na Vrhniki | Falajfl na obisku

Ivan Cankar se je rodil 10. maja leta 1876 v hiši Na klancu 141 (danes Na klancu 1) na Vrhniki. V svojem kratkem življenju, umrl je leta 1918 star 42 let, se je ukvarjal pisanjem in je sodil med prve poklicne avtorje pri nas. Njegov opus obsega novele, kratke zgodbe, eseje, romane, pesmi in politična dela, leta 1907 pa je celo kandidiral na volitvah za deželnega poslanca, a brez uspeha.

Vrhnika, Ivan Cankar

Cankarjeva Vrhnika

Če gre verjeti legendam, so mesto ustanovili Argonavti na poti do Jadranskega morja. Vsekakor je bilo naselje pomembna postojanka na robu Ljubljanske kotline, ki je bila naseljena že v prazgodovini. Mesto je bilo večkrat uničeno in znova poseljeno, v srednjem veku pa se je Vrhnika razdelila na tri jedra. Na Hribu so prebivali obrtniki, v Vasi so bili naseljeni obrtniki nižjega sloja, Breg pa je slovel kot bogatejši del s trgovinami, bogataši in višjimi sloji obrtništva.

Vrhnika je bila prvič omenjena v štirinajstem stoletju kot Gornja Ljubljana, kot trg pa je bila omenjena šele tri stoletja kasneje. V sedemnajstem stoletju je Vrhnika doživela razcvet kot postojanka na cesti med Trstom in osrednjo Kranjsko. V času, ko se je tu rodil Cankar, je bila osnovna dejavnost vrhničanov prevozništvo, uspevalo pa je tudi žagarstvo, mlinarstvo in usnjarstvo. Konec devetnajstega stoletja je bila dograjena železnica med Ljubljano in Vrhniko in sledil je razvoj industrije. Leta 1972 je bil med Vrhniko in Postojno zgrajen odsek prve štiripasovne avtoceste v tedanji Jugoslaviji.

Vrhnika, Ivan Cankar

Ivan Cankar na klancu

V rojstni hiši Ivan Cankar ni živel dolgo. Še preden se je naučil pisati, je hiša pogorela do tal. Od prvotnega lesenega poslopja ni ostalo nič. Hiša, ki je bila kasneje pozidana na istem mestu, danes gosti Cankarjevo spominsko sobo, čeprav v tej hiši avtor ni živel. Svojo rodno vas in čas brezskrbne mladosti je Cankar pogosto uporabljal za navdih v svojih delih. Avtor na primer enajsto šolo pod mostom in cerkev sv. Trojice v svojih delih omenja več kot tridesetkrat.

Vrhnika, Ivan Cankar

Cankarjevo leto 2018

Leto 2018 so v njegovem rodnem kraju izbrali za Cankarjevo leto, saj bomo letos obeležili stoto obletnico avtorjeve prezgodnje smrti. Skozi vse leto vsako sredo v mesecu prirejajo branje Cankarjevih besedil, v kraju in širše pa so bo odvilo na stotine dogodkov. Podroben seznam si lahko preberete na uradni strani zavoda Ivana Cankarja Vrhnika.

Vrhnika, Ivan Cankar

Falajfl na obisku

Vrhnika je kraj, mimo katerega se peljemo. Morda smo na poti na morje, morda se vračamo domov, a na Vrhniki se redko ustavimo. Še najpogosteje se ustavljajo popotniki, ki niso investirali v vinjeto in proti jugu potujejo po ‘stari cesti’. Pa tudi ti se ustavijo le za kratek čas, vsaj dokler se ne prižge zelena luč. A Vrhnika ima popotniku marsikaj ponuditi. Sploh pomladi, ko se prebudi narava in kliče k obisku. Tudi če se ne nameravate povzpeti na razgledni stolp vrh Planine, se lahko ustavite v Cankarjevi muzejski sobi Na klancu 1 ali pa si v kateri od mnogih kavarnic privoščite Cankarjevo kavo, Cankarjev sendvič ali celo Cankarjev falafel.

Cankarjeva rojstna hiša na zemljevidu

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Nagrajene fotografije akcije Gremo na izlet v Osrednjo Slovenijo

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh