Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Begunjski grad Kacenštajn | Falajfl na obisku

V poslopju gradu Kacenštajn danes deluje Psihiatrična bolnišnica Begunje (Foto: Falajfl)

Kraji

Begunjski grad Kacenštajn | Falajfl na obisku

Na našem popotovanju po okolici Radovljice smo se ustavili na gradu Kamen, mogočni razvalini nekoč pomembnega gradu. Za obiskovalce je grad Kamen romantična točka, ki spominja na nek drug čas vitezov in turnirjev. Prebivalcem pa hladne obrambne stene, bližina ceste in utesnjena lokacija niso zagotavljali optimalne kakovosti bivanja. Prav zato so si gospodje grajski na bližnji ravnici zgradili grad Kacenštajn.

Grajsko poslopje

Begunjski grad, kot se posest tudi imenuje, stoji v samem središču vasi Begunje na Gorenjskem. Naselje leži 577 metrov nad morjem in šteje nekaj manj kot tisoč duš. Kot se za srednjeveška naselja spodobi, graščina predstavlja zajetni del osrednjega jedra vasi.

Čeprav grad stoji v središču vasi Begunje, narava nikoli ni daleč. Na bližnjih travnikih se pasejo mogočni lipicanci, kot Falajflovci pravimo ponijem, ki smo jih srečali na sprehodu (Foto: Falajfl)

Grad se v listinah prvič omenja v prvi polovici 15. stoletja, dokončno podobo pa je dobil v 17. stoletju, ko je bil tudi omenjen v Valvasorjevih knjigah Topografija, ki je izšla leta 1679, ter v Slavi vojvodine Kranjske iz leta 1689. Upodobitve prikazujejo stanje gradu, kakršno je v osnovi še danes. Gradbena dela so se nadaljevala vse do poznega 19. stoletja, nekaj let pred drugo svetovno vojno pa je nekatera dela vodil tudi sloviti arthitekt Jože Plečnik. Grad Kacenštajn predstavlja enega najbogatejših primerov poznorenesančne arhitekture v naših krajih.

Danes je grad v upravljanju psihiatrične bolnišnice. V stavbi, ki je bila sezidana v tako zelo odmaknjeni preteklosti in v povsem druge namene, poskušajo zaposleni vzpostaviti vsebino in funkcijo odprte, sodobno koncipirane hospitalne ustanove. Za svoje kulturno poslanstvo je bolnišnica leta 1993 prejela plaketo občine Radovljica.

Kacenštajn skozi zgodovino

Starejši viri o graščini ne pišejo veliko, občasno je omenjen v kronikah. Grad je dodobra navdušil Janeza Vajkarda Valvazorja, ki je v svojem opusu ni mogel prehvaliti.

Grad (je) tako sijajna in zares lepa stavba, da se je ne bi mogel sramovati noben grof; je ugledna, ne samo lepa, čedna in vsa okrašena, temveč tudi velika. Sobe so poslikane z najlepšimi slikarijami. Na graščinskem dvorišču stoji odličen vodnjak z vodometom. Za gradom je sadni vrt, v njem pa ribnik, v katerem gojijo velike postrvi. Še bolj privlačen je park, ki je velik in lep, v njegovi sredi pa stoji vodnjak z vodometom. Zgrajen je iz velikih, lepo klesanih kamnov.

Janez Vajkard Valvazor, Slava vojvodine Kranjske, 1689

O gradu vemo, da je stal že leta 1388, ko je bil njegov lastnik Nikolaj Rainski. Dobrega pol stoletja kasneje je grad razdejal poveljnik Celjskih grofov Jan Vitovec, bolje poznan kot troglavi Pegam iz ljudske pesnitve o Pegamu in Lambergarju. Spopad je bil del širše habsburško-celjske vojne, Vitovca pa sta na mesto najemniškega vojskovodje postavila celjska kneza Friderik II. in Ulrik II.

Grajski drevored vodi proti kapelici Jožamurka, ki nosi pečat arhitekta Jožeta Plečnika, značilen za stavbe, ki jih je projektiral (Foto: Falajfl)

V času protestantizma je imel Jurij Dalmatin pridige v lutrovski kapeli v stolpu. Stolp je v ta namen preuredila Julijana Kacijanar, vdova prejšnjega lastnika Boltežarja Kacijanarja. Kapelo je leta 1609 proti-reformacijska komisija, v skladu s svojim verskim poslanstvom, razstrelila.

Kacenštajn v dvajsetem stoletju

Grad Kacenštajn je v državno last prešel leta 1875 in doživel preureditev v žensko kaznilnico. V svoji novi vlogi je graščina izgubila veliko notranjega dekorja. Kaznilnico so vodile sestre usmiljenke, ki so se za pomoč pri vzdrževanju kompleksa obrnile tudi na Plečnika. Slednji je kraju zapustil dve svoji stvaritvi, kapelico svetega Jožefa in senčnico Brezjanko.

V času druge svetovne vojne je grad nemška oblast spremenila v ječo in ga obdala z bunkerji. Grad so sprva uporabili kot zbirni zapor za bodoče internirance, kasneje pa kot osrednji zapor za policijske preiskovance. Grad se je kmalu pretvoril v osrednji zapor za zapiranje pripadnikov odporniškega gibanja. V spomin na med vojno usmrčene talce je na gradu urejen muzej talcev in spominsko obeležje.

Po vojni je grad ponovno opravljal vlogo ženskega zapora, kasneje pa je bila v njem ljudska milica. Leta 1952 je zapor dobila v upravljanje psihiatrična bolnišnica, ki še danes deluje v prostorih gradu. Septembra leta 1999 je grad Katzenstein in celoten njegov kompleks prejel status kulturnega spomenika državnega pomena.

Falajfl na obisku

Ker v prostorih gradu deluje bolnišnica, se je Falajfl sprehodil le po vrtovih, se pogovoril s konji in jo ucvrl naprej. Falajfl je malo falot, a ne preveč.

Kacenštajn na zemljevidu

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Tedenski pregled Falajflovega dogajanja, 22. - 28. januar 2018

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh