Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Arboretum Volčji Potok | ujeto v objektiv

Arboretum Volčji Potok že preko pol stoletja skrbi za ta edinstven primer parkovnega izročila na Slovenskem (Foto: Falajfl)

Kraji

Arboretum Volčji Potok | ujeto v objektiv

Med Kamnikom in Radomljami, na severnem obrobju Ljubljanske kotline, stoji največji urejen park pri nas. Arboretum Volčji Potok se razteza na območju, velikem 88 hektarov in že preko pol stoletja gosti preko 4500 domačih in tujih rastlinskih vrst. Še posebej zaživi ob koncu aprila, ko arboretum gosti spomladansko razstavo cvetja in vrtne opreme. Poleg velike raznolikosti je Arboretum Volčji Potok tudi park, ki mladim vseh starosti nudi zeleno oazo miru in sprostitve.

arboretum-volcji-potok-foto02

Iz zahodnega parka se iz Arboretuma odpira čudovit pogled na Kamniške Alpe. V ozadju je Kamniško sedlo in Planjava. (Foto: Falajfl)

Grajski kompleks Wolfsbach v Volčjem Potoku

Današnji arboretum stoji na zemljišču, kjer je dolga stoletja stala graščina Wolfsbach. Graščina je ob vznožju hriba stala že za časa Valvasorja, ki je Volčji Potok predstavil tudi v svoji Slavi Vojvodine Kranjske. Kdaj točno je bil dvorec postavljen, ni znano, gospostvo pa se prvič omenja leta 1506, ko je bilo last Mihaela pl. Igga.

Valvasor je v svoji kratki predstavitvi posesti pisal tako o novem ali spodnjem gradu kot o utrdbi vrh hriba. Danes se nobena od teh stavb ni ohranila, čeprav je bila utrdba vrh hriba namenjena obrambi pred turškimi vpadi. V času Valvasorja je bila posest v lasti deželnega vicedoma Adama Bonhoma. Do leta 1882, ko je Volčji Potok kupil ljubljanski trgovec Ferdinand Souvan, je posest zamenjala na ducate lastnikov.

arboretum-volcji-potok-foto12

Souvanova loka je v znamenju vode z ribniki in raznovrstnimi vodnimi rastlinami (Foto: Falajfl)

Souvanov dvorec

Dvorec je bil središče posesti že od poznega srednjega veka. Nižinski dvorec je prebivalcem nudil visoko kakovost bivanja, še posebej v primerjavi s hrupom in vrvežom mest. Po drugi strani je Volčji Potok stal v bližini pomembnih mest kot so Kamnik, Ljubljana in Kranj. Graščak tako nikoli ni bil preveč oddaljen od središča doganja.

Sam grad je bil večkrat prezidan, popravljen in popolnoma prenovljen. Park okoli gradu se je pričel razvijati šele v poznem devetnajstem stoletju, ko je novi lastnik Souvan njive in travnike zasadil z drevjem in postavil park. Njegov sin Leon, ki je grad podedoval leta 1916, je park še razširil in je v veliki meri odgovoren za zametke današnjega arboretuma. Prav Leon Souvan je zasadil eksotično drevje in uredil ribnike.

Souvanovi so svoje premoženje zaslužili s trgovino. V Ljubljani, na Mestnem trgu 24, so imeli v lasti veliko blagovnico. V Souvanovi hiši, ki stoji nasproti ljubljanske mestne hiše, je kasneje delovala trgovina Dom.

arboretum-volcji-potok-foto18

Arboretum Volčji Potok prikazuje različne pristope k oblikovanju krajine. Od visoko strukturiranih in strogo oblikovanih do bolj svobodnih in na videz nestrukturiranih. (Foto: Falajfl)

Nastanek arboretuma

Med drugo svetovno vojno so Souvanov dvorec požgali partizani. Takoj po vojni so si posestvo ogledali strokovnjaki Zavoda za spomeniško varstvo, ki so park in gozd označili za znamenitost, vredno ohranitve. S to odločitvijo je bil park izločen iz razdelilnega sklada zemljišč in zakonsko zaščiten. Leon Souvan je za park skrbel do svoje smrti leta 1949.

Posestvo Volčji Potok je nato prešlo v last podjetja Gradis, tri leta kasneje pa je upravo nad posestvom prevzela Agronomska in gozdarska fakulteta Univerze v Ljubljani. S tem se je tudi začela preobrazba parka v učno in raziskovalno središče. Arboretum se je leta 1965 ločil od univerze in začel delovati na trgu. Delovanje Arboretuma so delno financirale cvetlične razstave, večinoma v znamenju tulipanov, ki so bile med obiskovalci zelo priljubljene. Prav iz teh prireditev se je kasneje razvila sejemska dejavnost, ki v park še vedno vabi trume obiskovalcev.

arboretum-volcji-potok-foto24

Brez tulipanov si Arboretuma Volčji Potok skoraj ni moč predstavljati. Na vrhuncu pomladi se cel park obarva v živahne barve teh okrasnih cvetlic. (Foto: Falajfl)

Falajfl na obisku

Arboretum Volčji Potok je odprt vse leto, zagotovo pa je najlepši v pomladi in jeseni. Mi smo park obiskali sredi aprila, ko so se travniki preobrazili v pisane preproge raznovrstnega cvetja. Arboretum Volčji Potok prikazuje različne pristope k oblikovanju parkovnih površin.

Sledili smo peščenim potem do Souvanove loke z mnogimi vodnimi elementi ter skozi stari park do Praternega parka, urejenega v francoskem slogu. Ko smo se okrepčali v kavarnici, smo se odpravili skozi čisto pravi angleški park proti Jelovi dragi. Zavili smo nazaj proti osrednjemu delu parka in se skozi gozd povzpeli na vrh hriba. Tu so vidne ohranjene ruševine nekdanje utrdbe.

arboretum-volcji-potok-foto11

Obilica cvetja privlači tudi čebele, katerim park zagotovo predstavlja svojevrsten izziv (Foto: Falajfl)

Od barvitosti do kiča

Seveda pa so se naši objektivi najpogosteje obračali proti pisanim gredicam cvetlic v ravninskem delu arboretuma. V južnem parku so bile zasajene skoraj nepregledne gredice, ki so v zgodnji pomladi največja privlačnost parka. Skoraj vsaka gredica je gostila svojega vplivnika, ki je družabna omrežja polnil z barvitimi selfiji. In kdo bi jim lahko zameril.

Pogrešili bi lahko le figure dinozavrov in kitov, ki so se nam za parkovno okolje zdeli preveč kičasti. In če se že pritožujemo, lahko pritožimo nad dokaj zasoljeno višino vstopnine. Odrasel obiskovalec bo za obisk plačal 8,50 €, za družinsko vstopnico pa bo potrebno odšteti 21,00 €. Vstopnino morajo plačati tudi hišni ljubljenčki, katerih sprehod skozi park je vreden poldrugi evro. Pri tem moramo vsekakor dodati, da pri nakupu letne karteje računica znatno ugodnejša. Arboretum je namreč čudovit skozi vse letne čase.

Lokacija Arboretuma Volčji Potok na zemljevidu

Galerija fotografij Arboretuma Volčji Potok

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Kraji

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh