Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Yuneec Breeze 4k | na preizkusu

Yuneec Breeze 4k v zraku
Yuneec Breeze 4k je stabilna osnova za edinstvene 'selfije' (Foto: Falajfl)

Zabava

Yuneec Breeze 4k | na preizkusu

Daljinsko vodena brezpilotna zračna plovila so po ceni in zmogljivostih postala dostopna vsakomur. Droni, kot jih imenujemo, omogočajo fotografom in navdušencem snemanje videa in fotografij iz zornih kotov, ki so bili nekdaj odprti le profesionalcem. Če smo nekdaj lahko fotografirali le iz tal, nam droni odprejo zračne višave, kamor lahko sedaj postavimo svoje kamere in slikamo svet kot nikoli poprej. Yuneec Breeze 4k je cenovno dostopen dron, ki za nizko ceno v eni napravi združuje enostavno upravljanje z visoko kakovostjo kamere. Če je temu res tako, smo preverili v našem preizkusu.

Yuneec Breeze 4k v originalni embalaži

Prvi vtisi so odlični. Pakiranje je profesionalno in obeta kakovosten izdelek. (Foto: Falajfl)

Yuneec Breeze 4k na papirju

Tehnične lastnosti drona so obetavne. Opremljen je s štirimi propelerji in ravno toliko motorji, kar mu zagotavlja doseganje hitrosti do 20 kilometrov na uro. V zraku zmore ostati slabih ducat minut, poganja pa ga baterija moči 1150 mAh. Yuneec Breeze 4k je mogoče upravljati preko telefona ali priloženega bluetooth upravljalnika.

Morda najbolj izstopajoča lastnost drona je njegova kamera. Yuneec je tako ponosen nanjo, da so jo navedli v samem imenu drona. Kamera zmore snemati video v ločljivosti 3840 x 2160 pik s hitrostjo 30 sličic na sekundo ter fotografirati v ločljivosti 4160 × 3120 pik, ali 13 MP. Kamero je moč med letom obrniti do 90° navzdol za edinstvene fotografije in video. Breeze 4k se zmore dvigniti do 80 metrov visoko, vgrajen višinomer pa zagotavlja natančno pristajanje.

Yuneec Breeze 4k, zložen v škatli

Ko odpremo plastično škatlo, nas pozdravi majhen Breeze 4k, dodatna baterija ter varovala za propelerje. Ti so zložljivi in presenetljivo tihi. (Foto: Falajfl)

Načini letenja

Ker nismo vsi piloti, Yuneec Breeze 4k ponuja več načinov letenja, primernih za vse vrste uporabnikov. Največ upravljanja nudi opcija ‘Pilot’, ki uporabniku omogoča skoraj popoln nadzor nad smerjo in hitrostjo letenja. Program ‘Selfie’ je prirejen začetnikom, ki želijo posneti nepozaben sebek. Dronu nastavite oddaljenost, višino in položaj v zraku, naprava pa se sama postavi na želeno mesto.

Program ‘Orbit’ posname krožni posnetek okoli osebe ali predmeta fotografije. Dronu preprosto določite točko kroženja, ostalo bo opravil sam. Program ‘Follow Me’ je odličen za snemanje videa s potovanj. Dron preprosto dvignete do želene točke v zraku in vklopite program. Dron vam bo kot vaša zasebna snemalna ekipa sledil, kamorkoli greste. Zadnji način leta je ‘Journey’, ki je prav tako zasnovan za nezahtevne uporabnike. Z drsniki na zaslonu določite, kako daleč želite, da Breeze odleti od želene točke. Pri tem bo kamera vedno obrnjena proti izbrani točki.

Yuneec Breeze 4k in daljinski upravljalnik

Priložen upravljalnik ni povezan z dronom, pač pa se preko Bluetooth poveže s telefonom, preko katerega nato upravljate z dronom (Foto: Falajfl)

Razškatljevanje Yuneec Breeze 4k

Dron je izvrstno pakiran v lično oblikovani škatli. Poleg samega zračnega plovila smo v paketu prejeli še štiri varovala propelerjev, dve bateriji, daljinski upravljalnik in plastično škatlo za prenašanje plovila. Slednja se je med uporabo izkazala kot izjemno priročna, saj smo dron in dodatno baterijo enostavno prenašali naokrog. Priprava za letenje je enostavna, saj je potrebno je razširiti pristajalne noge in pritisniti gumb za vklop. Breeze je majhen in kompakten, saj z baterijo tehta le 385 g, v širino in dolžino pa meri slabih 20 centimetrov.

Dron za upravljanje potrebuje pametni telefon in aplikacijo Breeze Cam, ki je brezplačno na voljo tako v Apple kot Google trgovinah. Preko aplikacije nadziramo vse funkcije plovila, izbiramo nastavitve, skrbimo za posodobitve ter med letom upravljamo z dronom. Aplikacijo smo preizkusili na več Apple in Android telefonih, uporabili smo tudi priljubljen Pocophone ter se nazadnje odločili za iPad Air. Yunec Breeze 4k za komunikacijo s telefonom uporablja 5 GHz WiFi povezavo, preko katere pošilja živo video sliko in prejema ukaze pilota.

Yuneec Breeze 4k med letom

Dron te gleda. Spredaj je kamera, ki jo je moč obračati do 90°, a ni mehansko stabilizirana. Na spodnji strani zadaj so videti tipala, ki pomagajo pri pristajanju in izmikanju oviram. (Foto: Falajfl)

Prvi polet

Čeprav so bili prvi vtisi izvrstni, smo imeli obilico težav, preden smo drona spravili v zrak. Ko smo pričeli s pripravami na let, smo ugotovili, da se ena od priloženih baterij ne polni. Vložili smo zahtevek za zamenjavo, ki je bil hitro sprejet. Čeprav baterije niso bile na zalogi, so se pri servisu potrudili in nam hitro poslali nadomestno iz enega od svojih dronov. Tako smo bili za prvi polet omejeni na eno baterijo.

Test smo opravili na odprtem polju, daleč od hiš, dreves in daljnovodov. Breeze se je hitro odzval na vklop in zapel svojo pesem, zapletlo pa se je pri povezovanju. Dron ob zagonu odpre svojo brezžično dostopno točko. Na to se je potrebno povezati preko WiFi vmesnika na telefonu. Težava je bila v tem, da se točka ni in ni želela pojaviti. Na telefonu smo preklapljali brezžični vmesnik ter ponavljali postopek tudi na dronu. Sčasoma smo imeli srečo in uspelo nam je vzpostaviti komunikacijo med napravama. Šele nato smo lahko odprli program za letenje.

Zatem je bilo potrebno opraviti umerjanje kompasa. Po navodilih iz programa smo dron vrteli, kot nam je bilo naročeno. Zaradi oblike naprave in potrebnih akrobacij je to vse prej kot enostaven postopek in nerodnemu uporabniku naprava kaj hitro lahko skoči iz rok. Ko je bil dron zadovoljen z našo ročno akrobatiko, smo se končno lahko pognali v zrak. Prvič smo plovilo dvignili kakih deset metrov visoko. Navdušila nas je stabilnost plovila v zraku ter nizka glasnost propelerjev.

Yuneec Breeze 4k na namenskem vzletišču

Pri uporabi daljinsko vodenih plovil se je potrebno držati pravil države, v kateri letimo. Te se lahko med državami znatno razlikujejo, čeprav je Breeze 4k tako majhen, da z njim lahko letite skoraj povsod izven naselij. (Foto: Falajfl)

Pticam naproti

Yuneec Breeze 4k je dron za nezahtevne uporabnike v vseh pomenih besede. Če so vaša pričakovanja nizka, jih zna Breeze izpolniti. Takoj, ko od naprave zahtevate več kot le osnovno funkcionalnost, pa vas bo razočaral. Začne se pri kameri, ki naj bi bila velika prednost drona. Kot smo se naučili že pri fotoaparatih, število pik ne pove celotne zgodbe. Najbolj nas je motilo, da naprava vse fotografije obdela in skrči. Tako je naknadna obdelava fotografij močno omejena. Čeprav je moč kamero obrniti, ta ni stabilizirana. Tako je video v 4k ločljivosti pogosto neuporaben in je potrebno izbrati nižjo ločljivost z elektronsko stabilizacijo.

Prav tako nas je razočarala višina letenja. Breeze se teoretično lahko dvigne 80 metrov od tal, kar je dobra polovica dovoljene višine letenja v Sloveniji. Bolj preseneča dokaj kratka vodoravna razdalja, ki je omejena na 100 metrov. A to so največje možne razdalje, privzete nastavitve pa jih omejijo na 60 metrov.

fotografija iz zraka brez obdelave, Križ

Primer fotografije (brez obdelave) iz zraka kaže, da kakovost ni najboljša. Čeprav dan nikakor ni bil pretirano jasen, so kontrasti med nebom in pokrajino za kamero prevelik zalogaj. (Foto: Falajfl)

Težave z brezžično povezavo

Morda naša največja pritožba gre na račun kakovosti brezžične povezave. Čeprav smo uporabljali iPad, se nam je med skoraj vsakim letom zgodilo, da smo izgubili povezavo. Dron se je tako ustavil v zraku in pol minute lebdel na mestu v čakanju na ukaz. Če nam povezave ni uspelo vzpostaviti, se je pričel vračati na izhodišče. Pogosto se je povezava vrnila, ko je dron prišel bližje. Vsega enkrat nismo imeli te sreče in Breeze se je vrnil na vzletišče popolnoma izven našega nadzora.

Čeprav težave s povezljivostjo mučijo vse daljinsko vodene naprave, je naš Breeze po občutljivosti izstopal. Tako smo samo enkrat dosegli maksimalno višino 80 metrov, saj smo običajno povezavo izgubili dosti prej. Dron je povezavo običajno prekinjal med 30 in 60 metri z enkratnim rekordom 10 metrov. Ta zadnji dosežek je zavidanja vreden, saj smo uporabljali uradno vzletišče za samolete, daleč od naselij in potencialnih virov motenj. Posledično smo bili prikrajšani za posnetke, ki smo si jih zaželeli in bi morali biti znotraj zmogljivosti naprave.

fotografija iz zraka brez obdelave, Limski kanal

Poskus poleta čez Limski kanal se je neslavno končal kakih ducat metrov od razglednega stolpa. Yuneec Breeze 4k je odpovedal poslušnost komaj kaj stran od upravljalnika. Fotografija je prikazana brez obdelave. (Foto: Falajfl)

Ocena | Yuneec Breeze 4k

Yuneec Breeze 4k je dron za fotografiranje ‘sebkov‘ in čisto nič več. Idealen uporabnik ga potrebuje nekajkrat letno, z njim posname nekaj fotografij, ki jih kar prek telefona naloži na družabno omrežje. Seveda taisti uporabnik sprejema okorno povezovanje, ki je še dodatno zahtevno, če uporablja upravljalnik. Ta se namreč ne poveže z dronom, pač pa s telefonom preko Bluetooth povezave. Če so vaše zahteve le kanček višje, raje privarčujte za katerikoli dron iz DJI Mavic družine. Motilo nas je še mnogo drugih malenkosti. Tako Breeze nima vrat za podatkovne kartice, dvigovanje in spuščanje je polžje počasno, dobre 3 kilometre na uro, ob pristanku pa se prav neprijetno vrže ob tla. A to so malenkosti, nizka kakovost slike in slaba povezava sta zadosten razlog, da ne priporočamo nakupa naprave.

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Zabava

 • Parazit, Parasite, 2020 Oskarji Parazit, Parasite, 2020 Oskarji

  Film

  Parazit (Parasite) | film

  Avtor

  Skoraj se mi je primerilo, da bi tale opis pričel s klišejsko definicijo besede ‘parazit’, prepisane...

 • 1917 film, Sam Mendes 1917 film, Sam Mendes

  Film

  1917 | film

  Avtor

  Sredi prejšnjega desetletja je prva svetovna vojna spet vkorakala v družbeno zavest. Novi dokumentarci, filmi in...

 • Joker, Joaquin Phoenix Joker, Joaquin Phoenix

  Film

  Joker | film

  Avtor

  Ko je režiser Todd Phillips (Prekrokana noč) iskal navdih za svoj Gotham, ga je našel v...

 • The Irishman, Irec The Irishman, Irec

  Filmovizor

  Irec, “The Irishman, Netflix” | filmovizor

  Avtor

  Martin Scorsese je žanrski režiser. Njegove zgodbe so urbane, njegovi liki priseljenci v deželi brezmejnih možnosti....

 • Bombshell Bombshell

  Film

  One so bombe, “Bombshell” | film

  Avtor

  Kar se škandalov tiče, je bil tisti na Fox News eden eksplozivnejših. Lahko bi se reklo,...

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh