Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Tromeja, “Triple Frontier, Netflix” | filmovizor

Foto: Netflix

Filmovizor

Tromeja, “Triple Frontier, Netflix” | filmovizor

Ko gredo fantje v džunglo, se stvari lahko končajo ali zelo, zelo slabo ali samo zelo slabo. In prav je tako, brez zapletov bi ne bilo akcije. Predstavljajte si zgodbo, ki bi jo pripovedoval tak film. Skupina upokojenih vojakov se odloči, da bodo opravili nalogo. Ta je nevarna in nezakonita, zato je potrebna največja tajnost. Skupaj pripravijo načrt, ga izvedejo in varno ter ob pravem času prispejo do čolna. Ponosni na opravljeno delo in stotine milijonov bogatejši veselo odjadrajo v sončni zahod. Takšna je groba zgodba novega Netflix projekta Triple Frontier, le da je gre vse narobe.

Resni ljudje, ki počnejo resne stvari

Dogajanje filma je postavljeno v džungle Srednje Amerike. Tromeja je točka, kjer se srečujejo meje Kolumbije, Brazilije in Peruja. Film se komaj dobro prične, ko že spremljamo razburljiv akcijski prizor. Santiago Garcia (Oscar Isaac), imenovan Papež, je zaposlen kot zasebni vojaški svetovalec v Kolumbiji. Izkušnje, ki si jih je nabral med službovanjem v posebnih silah ameriške vojske, prodaja varnostnim agencijam z vprašljivimi standardi zaposlovanja.

Pripetijo se eksplozije, krogle letijo in po nekaj minutah krvi in kričanja se vse skupaj zaključi z eksplozijo. Racija na leglo zločincev uspe, a delo ni končano. Med tropom razcapanih ujetnikov opazimo šokantno privlačno dekle. Yovanna (Adria Arjona), kot je dekletu ime, ni zločinka, pač pa ima tragično zgodbo, ki v gledalcu in Papežu vzbudi nežna čustva. Dekle želi svojega brata rešiti zločinskega življenja in ga odpeljati na varno, v Peru. V zameno lahko proda informacije.

Kolumbijska policija vlaga vse napore v lov za zloglasnim zločincem, Gabrielom Loreo (Reynaldo Gallegos). Informacije, ki jih ima Yolanda, so potrebne, da zgodbo pomaknejo naprej. Lorea se skriva v džungli v veliki hiši, skupaj s četico varnostnikov in s skoraj sto milijoni dolarjev v gotovini. Ko bi Papež le lahko spet spravil skupaj svoj stari vod, bi lahko odstranili hudobneža in ‘osvobodili’ pravo bogastvo.

Kovanje načrtov

Papež skuje zlovešč načrt. Namesto, da bi policiji sporočil, kar je izvedel o Lorei, bo zadevo rešil sam. S svojo skupinico vrhunsko izurjenih vojakov se bo odpravil v džunglo, ubil Loreo ter nakradel toliko denarja, kot ga bo mogoče nesti. Kaj menite, mu bo uspelo prepričati prijatelje iz vojske, da se mu pridružijo? Ali bo imel pri tem težave? Jim bo lagal o pravi naravi njihove naloge? Bodo njegovi prijatelji šokirani, ko bodo izvedeli, kaj zares namerava? Ali bodo nalogo vseeno opravili? Vse to in še več v preostanku filma, ki sledi takoj. Če nič drugega, nam Netflix vsaj ne nagaja z oglasi.

Ekipa se sestavi dokaj hitro, le poveljnik enote ima pomisleke. Tom Davis (Ben Affleck) po upokojitvi životari. Razpadel mu je zakon, preživljati pa se poskuša kot prodajalec nepremičnin. Čeprav ima pomisleke, se odpravi v Kolumbijo v iskanju smisla življenja. In kupa denarja.

Stvari gredo k vragu (ali Falajfl pove svoje mnenje)

Triple Frontier tlači skupaj žanra roparskega filma in vojaške melodrame. Namen prvega je, da izpostavi čustvene stroške življenja onstran zakona, drugi pa se ukvarja s škodo, ki jo nasilje pusti na človeku. Čeprav sta žanra povezana, Tromeja ne prepriča. Zgodba je vse preveč predvidljiva, zapleti so pričakovani in kmalu se zalotimo pri štetju vseh nezgod, ki naše ‘junake’ stanejo denarja ali življenja. In ko se vse skupaj nekako le konča, je razplet pričakovan in čustveno prazen, ne glede na to, kako zelo prefinjeno je vse skupaj v očeh režiserja.

Triple Frontier je enostaven in linearen film, katerega časi so minili. Poleg Afflecka morda izstopa le še Isaac, ki se ga nekateri morda spomnite iz Vojne zvezd. Preostali beli mačo vojaki so med seboj izmenljivi in le čudežem genetike se gre zahvaliti, da niso vsi plavolasci, sicer bi med njimi težko ločili.

Od filma, kot je Triple Frontier, ne gre veliko pričakovati in tudi nismo. Vseeno nas je razočaral in dolgočasil. Živimo v novih časih, ko je zabava oddaljena le dotik gumba. Počasni in predvidljivi filmi, ki nimajo ničesar povedati, si v današnjem času pač ne zaslužijo dveh ur našega časa.

Ocena: zadostno | 2

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Filmovizor

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh