Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, 90. nagrade oskar | film

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Film o izgubi, trpljenju in kar je še stvari, povezanih z izgubo in brezupnostjo življenja (Foto: Fox Searchlight)

Film

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, 90. nagrade oskar | film

Ebbing je majhno mestece v državi Missouri, v katerem se je zgodil grozen zločin. A zločin je padel v pozabo, čeprav je storilec – ali storilci, še na prostosti. Umor in posilstvo sta nekaj, kar se zgodi drugim, življenje pa ne čaka. ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ je film s problematično dolgim naslovom britanskega režiserja Martina McDonagha. Pred Panoji, kot bomo filmu rekli zavoljo jedrnatosti, je režiral kultni ‘In Bruges’ in manj kultni ‘Seven Psychopats’.

Zgodba je preprosta. Nekdo je na grozovit način ubil neko dekle. Mildred (Frances McDormand) je njena žalujoča mati, ki njeno izgubo trpi vsak dan. Brez melodrame in histerije živi vsak dan z grozno bolečino, ki jo razjeda in meče senco nad vse v njeni okolici. Nekega dne se odloči za velik korak.

Učinkovitost oglaševanja na obcestnih panojih

Mildred ni učena svetovljanka, je dekle svojega okolja. Vodi manjšo trgovino s spominki, kar je primerno za žensko, ki nikoli noče pozabiti. Mildred ima samo še en cilj, najti hoče zločinca in ga kaznovati. Ker je svet pozabil na njeno dekle, se ga odloči opomniti z zakupom treh panojev ob osamljeni cesti na robu mesta. Odpisani panoji hitro postanejo iskrica konflikta v mestu.

Sporočilo na panojih hitro opazi lokalna policija, ki je globoko zvesta vodji svoje izpostave. Šef policije Willoughby (Woody Harrelson) je na Mildredinih panojih poimensko omenjen. “Zakaj ni aretacij, šef Willoughby?”, se sprašujejo table na izzivalen način. Policist Dixon (Sam Rockwell) se počuti še posebej poklican, da brani svojega šefa in prične tiho vojno proti Mildred in njenim (redkim) prijateljem.

Pozabiti in biti pozabljen

Meščani Ebbinga nad panoji niso navdušeni. Za njih je zadeva del preteklosti in menijo, da se Mildred okrutno in nepošteno maščuje priljubljenemu šefu policije. Če je imela prej simpatije meščanov, je sedaj osamljena. Njen bivši mož in sin želita enako kot drugi v mestu. Pozabiti, če se že ne da pozdraviti. A brez odgovora nikoli ni konec vprašanj.

Liki Ebbinga so zapleteni večdimenzionalni liki. Vsak je spodobno napisan in v veliki meri je igra vrhunska. Akademija obožuje takšne zasebno financirane projekte, ki za malo denarja proizvedejo veliko filma. Ne preseneča, da je bila dotična rezina ameriške melanholije deležna sedmih nominacij za 90. oskarje, nekatere bolj zaslužene kot druge. ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ ni mojstrovina, a ima iskrenost in globino, ki je nižji razred filmov ne premore.

Falajfl pove svoje mnenje

Panoji ni komedija, tematika je temačna in okrutna. Eksistencialni gnev ne odpira mnogih vrat smehu. Vendar je humorja v filmu dovolj, ker je to eden načinov, s katerim se ljudje spopadamo z izgubo. Izguba je močan motivator nasilja, ki ga je v filmu na pretek, tako čustvenega in verbalnega kot čisto pravega, z eksplozijami in krvjo. V spopadu neke ženske z neko policijo je zanimivo, da se vsi pravzaprav borijo s svojimi demoni. Boja je konec šele, ko premagajo same sebe. To velja za Mildred, to velja za Dixona in to velja tudi za Willoughbiya, čeprav je njegov boj še najbolj brezupen.

‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ je dober film, z izvrstno igralsko zasedbo in odraslimi temami. Ljubitelji filma bodo opazili povezave tako s špageti vesterni kot Hitchcockovimi trilerji. Morda bo koga zmotil odprt konec, ki pa je pravilna izbira za film, v katerem ni pravega zapleta, čeprav je poln konflikta.

Ocena: prav dobro | 4Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

3 komentarji

3 Comments

 1. Pingback: Vsi nominiranci za 90. nagrade oskar, ki jih bodo podelili 4. marca

 2. Pingback: Znani so nagrajenci 71. filmskih nagrad BAFTA 2018

 3. Pingback: Vsi prejemniki oskarjev 2018, podeljenih 4. marca v Hollywoodu

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Film

 • Parazit, Parasite, 2020 Oskarji Parazit, Parasite, 2020 Oskarji

  Film

  Parazit (Parasite) | film

  Avtor

  Skoraj se mi je primerilo, da bi tale opis pričel s klišejsko definicijo besede ‘parazit’, prepisane...

 • 1917 film, Sam Mendes 1917 film, Sam Mendes

  Film

  1917 | film

  Avtor

  Sredi prejšnjega desetletja je prva svetovna vojna spet vkorakala v družbeno zavest. Novi dokumentarci, filmi in...

 • Joker, Joaquin Phoenix Joker, Joaquin Phoenix

  Film

  Joker | film

  Avtor

  Ko je režiser Todd Phillips (Prekrokana noč) iskal navdih za svoj Gotham, ga je našel v...

 • Bombshell Bombshell

  Film

  One so bombe, “Bombshell” | film

  Avtor

  Kar se škandalov tiče, je bil tisti na Fox News eden eksplozivnejših. Lahko bi se reklo,...

 • oskarji, nominiranci 2020 oskarji, nominiranci 2020

  Film

  Vsi nominiranci za 92. nagrade oskar | film

  Avtor

  Kot vsako leto, se filmski navdušenci ponovno veselijo najbolj pomembnega dogodka v Hollywoodu, 92. nagrade oskar....

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh