Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

The Favourite (Najljubša), 91. nagrade oskar | film

Najljubša, The Favorite, film, oskarji, oskar, Oscar
Foto: Fox Searchlight

Film

The Favourite (Najljubša), 91. nagrade oskar | film

Vaba za oskarje je posebna zvrst filmov, posnetih z namenom, da zbirajo nagrade. Takšni filmi so prilagojeni okusom ljudi, ki podeljujejo nagrade in se držijo formule, ki zagotavlja kar največ uspeha. Sestavine uspešne formule so dobro znane: zgodovinsko ozadje, razkošni kostumi, tragedija in vojna ter kontroverzne teme spolnosti, bolezni ali razbijanja družbenih tabujev. Za največji učinek je potrebno film izdati čim kasneje v letu, da si ga zapomni kar največ članov strokovnih žirij.

A pozabimo na vse to. Ogledali smo si film Najljubša (Beloved), ki pripoveduje zgodbo z angleškega dvora v začetku osemnajstega stoletja, ko je bila na prestolu hudo bolna kraljica Ana. Dogajanje je postavljeno v zgodovinsko obdobje vojne s Francijo, ki izčrpava državno blagajno in vzpodbuja negodovanje raznih slojev družbe. Čeprav ima kraljica absolutno oblast, je prava moč za prestolom njena ljubimka Sarah, katere mož služi kot poveljnik vojaških sil. A stvari se zapletejo, ko na dvor prispe Sarina sestrična, mlada Abigail, ki kmalu očara kraljico in postane njena najljubša. Film je v kinematografe prispel konec novembra lanskega leta. Do danes si je prislužil na stotine priznanj, vključno z desetimi nominacijami za oskarje, petimi za zlate globuse in dvanajstimi za britanske nagrade Bafta.

Ena čudna štorija

V ospredju filma so tri ženske. Prestol zaseda Ana (Olivia Colman), kraljica Velike Britanije, ki pa za vodenje imperija nima potrpljenja. Za nasvet se zanaša na svojo najboljšo prijateljico in ljubimko, Saro Churchill (Rachel Weisz), ki vajeti države trdno drži v svojih rokah. Rachel je poročena z vojvodo Marlbourškim, ki poveljuje silam Velike Britanije v vojni za nasledstvo španskega prestola.

Dinamika na dvoru se spremeni, ko prispe Abigail Marsham (Emma Stone), Sarina daljna sorodnica. Ambiciozna in pretkana Abigail je članica obubožane rodbine in na dvoru išče službo. Sarah se je usmili in ji zagotovi delo sobarice v kraljevi palači. A Abigail ima visoke ambicije in se skoraj takoj zaplete v dvorne spletke. Kraljica ni zdrava. Trpi tako telesno kot psihološko ter se povsem zanaša na svojo najljubšo vojvodinjo. Slednja rada zamenja peščico intimnosti za skoraj popolno oblast in prepozno opazi, kako zelo se je Abigail približala kraljici.

Ko Sarah udari proti Abigail, je že prepozno in Sarah je pregnana z dvora. Abigail prevzame mesto ob strani kraljice in prične žeti plodove svojega novega položaja. Živi razkošno in prične zanemarjati kraljico. A Anna le ni tako nebogljena, kot je videti in odločno vzpostavi dominantni položaj v razmerju.

Falajfl pove svoje mnenje

Najljubša je zgodovinski film, ki ga zgodovina ne zanima. Veliko odgovornost za to nosi režiser Yorgos Lanthimos, slovit absurdist. Yorgosa v prvi vrsti zanimajo ženske, postavljene v netradicionalne vloge in odnosi med njimi. Moški v filmu ne igrajo pomembne vloge. So statisti, orodja za doseganje ciljev ali igrače za ženske, ki v rokah držijo vajeti vodenja države.

Najljubša zanemarja realnosti časa in prostora, v katerem se dogaja. To je zgodba o močnih ženskah, ki ne potrebujejo moških. Ženskah, ki so spoznale, da moški nimajo vrednosti in niso vredni spoštovanja. Najljubša je utelešenje sodobne feministične ideologije, kateri je podrejeno vse v filmu. Dobre igralke, ki so središče dogajanja, zgodbo premikajo naprej, a razen odlične igre Najljubša nima veliko ponuditi.

Zdi se, da je bil vsak kreativni oddelek prepričan, da je zvezda filma. Kamera nenehno privlači pozornost nase in kar kriči ‘vizualno pripovedovanje’. Maskerji so moške naličili kot šeme in jim na glave potisnili groteskne lasulje, ženske pa ostajajo naravne in pristne. Ali vidiš, gledalec, kdo so junaki in kdo bedaki? Posledično je film poln karikatur in kartonskih likov, brez globine in motivacij. Yanos jih ne potrebuje, ker ima svoje ženske. Brez subtilnosti je film utrujajoč, dolgočasen in po nepotrebnem čudaški. Če pričakujete dvorsko dramo v stilu Kraljevega govora, boste močno razočarani. Mi smo bili.

Ocena: zadostno | 2

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

2 komentarja

2 Comments

 1. Pingback: Vsi prejemniki 91. nagrad oskar na enem mestu - oskar 2019

 2. Pingback: The Highwaymen (Cestni Roparji, Netflix), Kevin Costner in Ford V8

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Film

 • Parazit, Parasite, 2020 Oskarji Parazit, Parasite, 2020 Oskarji

  Film

  Parazit (Parasite) | film

  Avtor

  Skoraj se mi je primerilo, da bi tale opis pričel s klišejsko definicijo besede ‘parazit’, prepisane...

 • 1917 film, Sam Mendes 1917 film, Sam Mendes

  Film

  1917 | film

  Avtor

  Sredi prejšnjega desetletja je prva svetovna vojna spet vkorakala v družbeno zavest. Novi dokumentarci, filmi in...

 • Joker, Joaquin Phoenix Joker, Joaquin Phoenix

  Film

  Joker | film

  Avtor

  Ko je režiser Todd Phillips (Prekrokana noč) iskal navdih za svoj Gotham, ga je našel v...

 • Bombshell Bombshell

  Film

  One so bombe, “Bombshell” | film

  Avtor

  Kar se škandalov tiče, je bil tisti na Fox News eden eksplozivnejših. Lahko bi se reklo,...

 • oskarji, nominiranci 2020 oskarji, nominiranci 2020

  Film

  Vsi nominiranci za 92. nagrade oskar | film

  Avtor

  Kot vsako leto, se filmski navdušenci ponovno veselijo najbolj pomembnega dogodka v Hollywoodu, 92. nagrade oskar....

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh