Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Predrugačen ogljik “Altered Carbon, Netflix” | filmovizor

Netflix, Altred Carbon
Altered Carbon je znanstveno-fantastični spektakel, s katerim želi Netflix konkurirati Igri prestolov (Foto: Netflix)

Filmovizor

Predrugačen ogljik “Altered Carbon, Netflix” | filmovizor

Verjeli ali ne, piše se leto 2384. Kraj dogajanja je povečini Zemlja, a je govora tudi o drugih svetovih. Dobra tri stoletja v prihodnosti je človek skoraj nesmrten. Telesa so potrošni material, vsi spomini, osebnost in duša pa počivajo na “kortikalnih ploščkih”. Ko telo umre, se plošček preprosto prenese v drugo telo, v drug paket. Tu nekje skoči v zgodbo nova Netflix serija Altered Carbon, ki je na ogled od drugega februarja.

Altered Carbon je znanstveno-fantastična serija z zelo jasnimi navdihi. Zgleduje se po zločinskih filmih ameriškega noirja, povzema estetiko japonskega animeja in obožuje nasilje in spolnost Igre prestolov. Altered Carbon je zasnovan za zelo široko rezino populacije, ki uživa v drzni, pametni in izzivalni televiziji, ki se posmehuje tabujem in ne verjame v linearno pripovedovanje.

Visoko nad oblaki

Serija je posneta po knjižni predlogi Richarda Morgana z istim naslovom. Protagonist serije je Takeshi Kovacs (Joel Kinnaman), nevaren plačanec, katerega plošček je skoraj tri stoletja čakal na nov paket, telo, s katerim se bo vrnil med žive. A vrnitev ni brez cene. S sodelovanjem v uporu proti novemu redu si je prislužil dosmrtno skladiščenje, zato je njegova vrnitev med žive polna pasti in dragih pogojev novega novega ‘lastnika’. Takeshi nad svojo novo situacijo ni navdušen.

Čeprav je človek osvojil smrt, Morganov svet ni utopija. Sprememba okoliščin preprosto potencira težave in razlike, ki so bile prisotne v družbi od zore časa. Denar je tudi v prihodnosti sveta vladar in bogati si lahko privoščijo vse, tudi umore. Živijo v razkošnih vilah daleč nad oblaki in temačnimi ulicami povprečnih ljudi. Razbremenjeni zadnje skrbi mogotca se prepuščajo vsem užitkom in se valjajo v najbolj temačnih kotičkih človeške duše. Ker so nesmrtni, so neomajni.

Prva sezona se ukvarja z manjšim zapletom, ki ga želi rešiti najbogatejši Zemljan. Nekdo ga je ubil, a ne ve, ne kdo in ne zakaj. Umor je seveda preživel, a bi se kaj lahko zgodilo, da ga ne bi. Tudi v svetu brez smrti je mogoče umreti. Zato poskrbi, da Takeshi Kovacs dobi nov paket in novo nalogo.

Samo za odrasle

Altered Carbon na prvi pogled močno spominja na originalnega Iztrebljevalca (Blade Runner). Leteči avtomobili, panglobalni prebivalci, zabrisane meje med rasami, nenehen dež, tema in vlaga so le nekatere od očitnih vzporednic. Protagonist bi bil lahko Humphrey Bogart, če bi imel Bogey telo Bruca Leeja in moralni kompas Charlesa Bronsona.

Serijo je potrebno gledati na velikem zaslonu, opremljenim s kar največ K-ji. Serija je bila blagoslovljena z visokim proračunom; radi se pohvalijo, da so za prvih deset epizod porabili več denarja kot ga je HBO namenil za prve tri sezone Igre prestolov. Če estetika ni inovativna, je lepo posneta, konsistentna in učinkovita. Svet je zgrajen na nasilju in moči in serije ni sram prikazati smrti in trpljenja v najbolj okrutnih detajlih. Mnoge kritike je obilje nasilja zmotilo, a v svetu brez smrti je umor le nadležen del popoldneva. Kadar je potrebno priti do informacij, je smrt lahko ovira, s katero se žrtev izogne trpljenju.

Hedonizem in sadizem gresta z roko v roki. Telo je potrošna roba in ljudje jih uporabljajo, da dosegajo svoje cilje. Spolnost je prisotna v vseh oblikah: od nesmrtne ljubezni, ki presega pakete, do okrutnega in nasilnega spolnega mučenja, s katerim bogati preganjajo dolgčas obstoja. Altered Carbon se ne jemlje dovolj resno, da bi družbenim normam dovolil diktirati zgodbo. Slednja ni visoka znanstvena fantastika in ni šund, je oboje, včasih uspešno, drugič ne.

Igralska zasedba je pestra in zbrana z vseh vetrov in kontinentov. Večine igralcev ne boste prepoznali, če niste resnično pozoren gledalec teatra, filmov in televizije. Kakovost igranja je na visokem nivoju, vsak igralec je odličen v svoji vlogi, najsi bo velika in dramatična ali majhna in trapasta. Težko si je predstavljati gori podobnega obritoglavca, ki igra vlogo mehiške starke, a deluje, deluje dobro in je logično v okviru epizode. Nelinearno pripovedovanje včasih zmede, a povsem namerno, še posebej, ker glavnega protagonista igrata najmanj dva etnično povsem drugačna igralca. Vsaj eden je videti kot Takeshi, medtem ko je drug prej Johansson kot Kovacz.

Falajfl gleda in modruje

Altered Carbon je serija za odrasle, ki cenijo ‘trdo’ znanstveno fantastiko. Ta žanr opazuje vsakdanji boj človeka z obstojem v neki prihodnosti, ki je možna, če ne celo verjetna. Netflix omogoča avtorjem, da zgodbo pripovedujejo brez zavor. Tako si za vsako epizodo vzamejo toliko časa kot ga potrebujejo. Včsasih zadošča dobre tričetrt ure, drugič je potrebna debela ura. Nobena epizoda zaradi tega ni predolga, čeprav rdeča nit serije pripoved včasih preveč upočasni.

Tematika detektiva, ki išče morilca za skrivnostnega naročnika, je splesnela že pred desetletji in Altered Carbon je najboljši, ko nam prikazuje nek drugačen in temačen svet. Najboljše so epizode, v katerih se Takeshi lahko osvobodi okovov svojega novega življenja in dela tisto, kar okrutni morilec z moralnim kompasom počne najbolje in na najbolj krvav način.

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Filmovizor

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh