Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

The Post (Zamolčani dokumenti), 90. nagrade oskar | film

The Post (Zamolčani dokumenti) z Meryl Streep in Tomom Hanksom v glavnih vlogah (Foto: Universal Pictures)

Film

The Post (Zamolčani dokumenti), 90. nagrade oskar | film

The Post (Zamolčani dokument) z Meryl Streep in Tomom Hanksom v glavnih vlogah (Foto: Universal Pictures)

The Post (Zamolčani dokumenti), 90. nagrade oskar | film

Kdo ima pravico do resnice? To je eno od vprašanj, ki jih zastavlja Spielbergova doku-drama ‘The Post’, pri nas predvajana pod naslovom Zamolčani dokumenti. ‘The Post’ osvetljuje tematiko politične korupcije skozi luč korporativne politike, seksizma, moških privilegijev in dobrega starega novinarstva.

Film je bil med kritiki dobro sprejet. Revija Time in Ameriški filmski inštitut sta ga uvrstila med deset najboljših filmov leta. Film je bil tudi nominiran za šest nagrad zlati globus in dve nagradi oskar, vključno z najboljšim filmom.

Ozadje nekega škandala

Ameriška samozavest se od poraza v vietnamski vojni še ni zares pobrala. Odkar so jih vietnamski komunisti nagnali s svojega polotoka, so pričeli dvomiti v svoje sodnike, medije in predsednike. Veliko vlogo pri tej izgubi zaupanja so igrali nekateri mediji, ki so brez strahu razkrili korupcijo in aroganco ene najslabših predsedniških administracij v svoji zgodovini.

Štorija se prične leta 1966, ko vojaški analitik Daniel Ellsberg (Matthew Rhys) v Vietnamu sestavlja dokumentacijo o vpletenosti ameriške vojske. Obrambni minister Robert McNamara (Bruce Greenwood) na podlagi podatkov oceni, da vojne ni mogoče dobiti. Ob pristanku McNamara medijem poroča o velikem uspehu in skorajšnji zmagi v vojni. Ellsberg hipoma izgubi zaupanje v vlado.

Nemnogo let kasneje je Ellsberg kot uslužbenec raziskovalnega podjetja RAND zaupne podatke skrivaj skopiral in jih predal največjemu časniku v državi, New York Timesu. V javnost pricurljajo informacije o dveh desetletjih tajnih aktivnostih in priznanju oblasti, da vojne skoraj ni mogoče dobiti. Washingtonski papirji prvič pretresejo javnost.

Forrest Gump in Maggie Thatcher proti svetu

Ko film postavi ozadje, svojo pozornost usmeri na Washington Post. Leto je 1971, založnica časnika Katharine Graham (Meryl Streep) pa se ukvarja z vstopom svoje medijske hiše na borzo. Tisk je moški svet in moški žensk na vrhu založbe ne jemljejo resno. Katharine je vodenje časopisa padlo v roke po samomoru njenega moža in čeprav ima vizijo za rast časnika, ji manjka izkušenj in samozavesti.

Brez prave usmeritve se znajde razpeta med navzkrižne interese svojega glavnega urednika Bena Bradleeja (Tom Hanks) in člana nadzornega sveta, Arthurja Parsonsa (Bradley Whitford). Ben želi svojemu časniku zagotoviti najbolj eksplozivne novice, Arhur pa teži k čim večjim dobičkom, katere lahko škandal resno ogrozi. Situacijo še oteži osebno prijateljstvo Katharine z družino Roberta McNamare. Odločiti se mora, kateremu moškemu se zoperstaviti.

Temeljito sodobna zgodba

Predsednik, ki sovraži medije. Vojna proti medijem. Težave žensk v moškem svetu. Skoraj bi lahko brali dnevne novice, a’ The Post’ je aktualen skoraj po naključju. Spielberg ne preganja družbenih tem in se ne postavlja na nobeno stran. Skoraj suhoparno sledi zgodbi od začetka do logičnega zaključka. V času škandala Watergate spremlja preobrazbo lokalnega časnika v nacionalno senzacijo. Vsak lik ima svojo zgodovinsko vlogo in režiser se ne trudi vsili razburjenja in drame v dokaj suhoparno dogajanje. Na koncu koncev film ni pretirano razburljiv, čeprav opisuje enega najbolj razburljivih obdobij v sodobni ameriški zgodovini.

‘The Post’ je vesten zgodovini in vse preveč spominja na dokumentarno dramo kot bi jih pričakovali s kabelske televizije. Visoka kakovost igralcev in vestna upodobitev obdobja v veliki meri upraviči sorazmerno visok proračun in hvalo kritikov. ‘The Post’ verjetno ne bo pobral veliko nagrad, a včasih zares zadošča že nominacija. Za film, ki veliko govori, a malo pove, kaj več ne gre pričakovati.

Falajfl pove svoje mnenje

Vaš užitek v filmu je v veliki meri odvisen od vašega interesa za ameriško politično zgodovino. Mene osebne tematika zanima in film me je povsem zadovoljil. Morda ni vreden ogleda v kinu, a na domačem zaslonu ga noben navdušenec nad zgodovino ne bi smel zamuditi. Film je moč primerjati z legendarnim ‘All the President’s Men’, ki prav tako pripoveduje zgodbo novinarjev Posta (Robert Redford in Dustin Hoffman) in njunega dela na razkrivanju korupcije v administraciji Richarda Nixona.

Če vas politične intrige in ustavna vprašanja neke druge države ne ganejo, boste nekaj odnesli od kakovostne igre vrhunskih igralcev, čeprav se vam zna 138 minut, kolikor film traja, vleči. Osebno sem pogrešal več podrobnosti in z veseljem bi gledal dvakrat daljšo produkcijo. Če bi imel Spielberg več časa in strasti do teme, bi morda film lahko razvil v nekaj fantastičnega, tako pa je projekt spravil pod streho, medtem ko čaka na zaključek produkcije svojega spektakla ‘Ready Player One’, ki ga bomo gledali letos. Pomanjkanje časa in pozornosti se pozna.

Ocena: prav dobro | 4

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

1 komentar

1 komentar

  1. Pingback: Vsi nominiranci za 90. nagrade oskar, ki jih bodo podelili 4. marca

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Film

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Reklamno sporočilo Booking.com
Na vrh