Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Phantom Thread (Fantomska nit), 90. nagrade oskar | film

Fantomska nit, Phantom Thread, 90. oskarji
Phantom Thread je kostumska drama za odrasle z izvrstno igralsko zasedbo in dovršeno režijo (Foto: Universal)

Film

Phantom Thread (Fantomska nit), 90. nagrade oskar | film

‘Phantom Thread’ je kostumska drama, postavljena v petdeseta leta prejšnjega stoletja. Povojna Britanija je pozabila Churchilla in groze vojne. Časi se bodo spremenili kasneje, pričeti je potrebno z normalizacijo. Petdeseta so nek čuden vmesen čas v razvoju zahodne družbe. Družba se je za kratko desetletje kolektivno ustavila, zajela sapo in se spočila. Za spremembe bo čas v šestdesetih. Najprej si privoščimo, kar je lepo, kar je udobno, kar je poznano.

Petdeseta so bila, kar bi lahko bila trideseta, če bi ne bilo Hitlerja. Ugledne strate družbe so grozote vojne pustile daleč za seboj. Najboljša hrana, najbolj bleščeči dragulji in najboljše obleke so pomagale zaceliti čustvene rane najbolj bogatim. Danes so ti butični proizvajalci izginili v pozabo. Imena, kot so Cristóbal Balenciaga, Pierre Balmain ali Jaques Fath danes ne pomenijo veliko.

Dva psihopata in ledena kraljica

V tem svetu se dogaja zgodba fantomske niti. V ospredju je medosebna interakcija treh oseb, katerih življenja trčijo iz tega ali onega razloga. Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) je genialni modni oblikovalec in glava majhnega ‘couture’ imperija. Reynolds je perfekcionist, obseden z oblačili. Ne zanima ga moda, beseda ‘šik’ se mu gnusi. Reynolds ustvarja obleke, ki laskajo ženskam na način, ki ga on ne zmore.

Modno hišo vodi Cyril Woodcock (Lesley Manville), Reynoldsova sestra. Samska in neporočena matrona v šestdesetih z ledenim očesom bdi nad poslovnim in zasebnim življenjem svojega brata. In potem je tu Alma (Vicky Krieps), mlada natakarica, ki jo Reynolds pripelje v svoje življenje. Nedolžna, preprosta in naivna, ki je poosebljena nedolžnost. Nepopisan list papirja za Reynoldsove kreacije.

Medosebni odnosi za začetnike

Reynolds je tiran, egoist in polomljeno človeško bitje. Svoje življenje je previdno zgradil tako, da ustreza njemu in samo njemu. Sestra Cyril skrbi za logistiko. Ko se njen brat naveliča mladenke, s katero so si deli dom, prav Cyril odslovi dekle. Pripoved je enostavna. Začnemo, ko se konča zadnje ‘razmerje’ Reynoldsa in neke dekline. Reynolds se odpravi na deželo, da si napolni baterije. Prvo dekle, ki ujame njegov pogled, je Alma. Sledi zmenek in selitev v mesto. Zgodijo se stvari in živita ‘srečno’ do konca svojih dni.

Vse zgodbe so bile že povedane. Sploh o odnosih med spoloma. Od Lolite do Učitelja klavirja, od Ameriške lepote do Ameriške pite. Vse zgodbe so bile že povedane, a niso bile povedane na vsak način. Razmerje med Almo in Reynoldsom je toksično in nasprotniško. Brez dotika jo terorizira, brez besede jo utiša, Reynolds ima vso moč v razmerju. In to moč uporablja tako, da svojo ‘muzo’ obrača, kot odgovarja njemu. Nekoč se za kratek čas razmerje podre, se postavi na glavo in Reynolds mora ponovno zgraditi svoj svet. A tokrat je tu Alma.

Falajfl pove svoje mnenje

Phantom Thread je grozno dolgočasen film. Podobno kot Lost in Translation. Daniel Day Lewis je v svoji zadnji (lol) vlogi suveren in prepričljiv. Brez patetike igra globoko motenega človeka, ki v rokah drži škarje in platno. Včasih celo preveč trdo. Režiser, Paul Thomas Anderson, z dolgimi tišinami, naravnim zvokom in bližnjo kamero ujame skoraj seksualno napetost izdelave oblačila. Bog je ustvaril Evo, a Reynolds jo je oblekel. Iz dekleta s ploskimi prsi in rahlim trebuščkom je ustvaril stilsko in modno ikono. Reynolds je bog, dokler ga ne piči kača.

Glasba je tesno prepletena s filmom. V ozadju skoraj nenehno igra ta ali ona simfonija, včasih rapsodije, drugič jazz. Tudi, ko liki v prizoru plešejo, se zabavajo in pojejo, glasba spremlja Reynoldsa in poudarja konflikt genija s svetom in samim sabo. Ko je potrebno, pa glasba utihne in slišimo le šelestenje tkanine, plitvo dihanje in skoraj lahko začutimo energijo, ki nastane med dvema osebama. Se privlačita? Nedvomno. Se ljubita? Nimam pojma.

Film ni za vsakogar, prijal bo zrelemu občinstvu in strokovnjakom. Čudovito posnet, fantastično igran, ne predolg ali prekratek; Phantom Thread je film za cineaste. Če imate potrpljenje, je vreden večera, če ne, je zagotovo kaj ‘dobrega’ na televiziji. Morda celo resničnostni šov domače produkcije!?

Ocena: prav dobro | 4

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Film

 • Parazit, Parasite, 2020 Oskarji Parazit, Parasite, 2020 Oskarji

  Film

  Parazit (Parasite) | film

  Avtor

  Skoraj se mi je primerilo, da bi tale opis pričel s klišejsko definicijo besede ‘parazit’, prepisane...

 • 1917 film, Sam Mendes 1917 film, Sam Mendes

  Film

  1917 | film

  Avtor

  Sredi prejšnjega desetletja je prva svetovna vojna spet vkorakala v družbeno zavest. Novi dokumentarci, filmi in...

 • Joker, Joaquin Phoenix Joker, Joaquin Phoenix

  Film

  Joker | film

  Avtor

  Ko je režiser Todd Phillips (Prekrokana noč) iskal navdih za svoj Gotham, ga je našel v...

 • Bombshell Bombshell

  Film

  One so bombe, “Bombshell” | film

  Avtor

  Kar se škandalov tiče, je bil tisti na Fox News eden eksplozivnejših. Lahko bi se reklo,...

 • oskarji, nominiranci 2020 oskarji, nominiranci 2020

  Film

  Vsi nominiranci za 92. nagrade oskar | film

  Avtor

  Kot vsako leto, se filmski navdušenci ponovno veselijo najbolj pomembnega dogodka v Hollywoodu, 92. nagrade oskar....

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh