Povežite se z nami

spletni magazin o hrani, naravi, turizmu in zabavi

Noelle, Disney+ | filmovizor

Foto: Disney

Filmovizor

Noelle, Disney+ | filmovizor

Ko je bila Noelle Kringle še majhna deklica, se je veselila božiča. Vsakega božiča se je njen oče, Božiček, vrnil s poslovne poti in zadnji dve darili pustil pod družinskim drevesom. Eno za Noelle, drugo za njenega brata Nicka. Tako se prične zgodba božičnega filma, ki so ga pri Disneyju posneli za svojo novo storitev pretočnega predvajanja vsebin, Disney+. Slovenski prevod izraza ‘streaming service’ nikakor ni okoren.

Božiček je mrtev! Naj živi Božiček!

Zgodba preskoči nekaj desetletij in na Severnem tečaju se ponovno pripravljajo na božič. Božiček je … mrtev, a to ne ustavi tradicije. Iz generacije v generacijo Božiček svojo kapo in plašč preda svojemu nasledniku. To breme pade na ramena Nicka Kringla (Bill Hader), Božičkovega sina in dediča. A Nick je vse prej kot dorasel pritisku nove zaposlitve. Božič je pred vrati, Nick pa iz dneva v dan bolj dvomi v svoje poslanstvo.

K sreči Nick ni sam, saj mu ob strani stoji sestra Noelle (Anna Kendrick) in celotno osebje Božične vasi. Noelle je pravo nasprotje svojega brata in pravo poosebljenje božičnega duha. Ko opazi pod kakšnim pritiskom se je znašel njen brat in kako težko prenaša breme, mu predlaga oddih. Konec tedna miru in sprostitve bo Nicku vlilo energije za delo, ki ga čaka.

A konec tedna se spremeni v teden, nato dva in Božična vas je v skrbeh. Ko Noelle prizna, da je Nicku prav ona predlaga oddih, jo škratje v vasi obdolžijo, da je uničila Božič. Ker potrebujejo Božička, škratje za novega Božička izberejo Noellinega bratranca Gabriela. Ko se Noelle kuja v svoji sobi, odkrije, da je Nick brskal po njenih revijah. Te so edini stik, ki jih ima z zunanjim svetom. Nick je iz revije iztrgal stran z oglasom za mesto Phoenix v Arizoni. Dekle se zato odloči zapustiti Severni tečaj, da bi poiskala svojega brata v ameriški puščavi.

Noelle in čarobno potovanje v Phoenix

Noelle se na potovanje odpravi z Božičkovimi sanmi, pomotoma pa se ji pridruži še njena varuška iz otroštva, škratinja Polly (Shirley MacLaine). V Phoenixu pristane sredi nakupovalnega središča, kjer jeleni kmalu postanejo prava zanimivost. Ker so gostom všeč, jim upraviteljica nakupovalnega središča dovoli ostati. A za razliko od Božične vasi je Phoenix ogromno mesto in Noelle ne ve, kje bi lahko našla svojega brata.

Seveda ni Noelle niti najmanj pripravljena na hitro življenje v velikem mestu in vse ‘poredne’ ljudi, ki jih sreča. A obenem ima čut za ljudi in nadnaravne sposobnosti Božička. Kmalu sreča zasebnega detektiva, ki ji pomaga iskati brata. Razmere na Severnem tečaju pa se pod vodstvom novega Božička zaostrujejo. Gabriel je s pomočjo statistične analize ugotovil, da je na vsem svetu samo 2.837 ‘dobrih otrok’, vrednih daril. Ostali so se na tak ali drugačen pregrešili in bodo namesto premoga prejeli dopis z nasveti, kako se poboljšati v naslednjem letu.

Škratje so seveda ogorčeni, a dokler se ne vrne pravi Božiček, je usoda praznika v Gabrielovih rokah. Zato postane naloga Noelle še toliko bolj pomembna. Skozi zgode in nezgode Noelle kmalu najde svojega brata, ki pa se nikakor ne želi vrniti na sever. V Phoenixu je pričel poučevati jogo in v mestu sredi puščave se počuti kot doma. A Noelle ne odneha zlahka in je odločena, da bo bratu dokazala, da je usojen za mesto Božička.

Falajfl pove svoje mnenje

Noelle je fantazijski film, ki pripoveduje čarobno zgodbo Božične vasi in njenih prebivalcev, katerih celoten obstanek se vrti okoli ene same noči. Prizori s severnega tečaja veliko dolgujejo seriji filmov Božiček (Santa Clause) Tima Allena. Po drugi strani se tisti del filma, ki se dogaja v Phoenixu, zgleduje po božičnih romantičnih komedijah, ki jih hitro in poceni letno proizvajajo televizijski kanali.

Noelle ne bo postal klasičen božični film, ne glede na prikupnost njegove zvezde. Anna Kendrick blesti v vlogi nedolžne in srčne Božičkove sestre, ki živi za božič. Če bi se ‘duh božiča’ naselil naselil v osebi, Anna Kendrick več kot zadošča. Začuda ji močni podporni igralci ne pomagajo veliko. Če je Bill Hader tipično čemeren, Billy Eichner razočara z umirjeno interpretacijo Gabriela. Od Eichnerja pričakujemo več energije in navdušenja, kot hudobec pa je povsem neučinkovit in skoraj neopazen.

Tudi legendarna Shirley MacLaine je prišla le po plačo, kar se vidi v njenem nastopu. V svoji vlogi se komaj trudi in le energija Anne to božično pravljico nekako premika naprej. Morda največja zamera filmu gre na odsotnost napetosti. Čeprav ves čas vemo, da ura teče in da je božič ogrožen, ni nikoli občutka resne nevarnosti, ki je tako zelo prisotna v večini tovrstnih filmov. Vseeno je Noelle vrhunsko sestavljen korporativen izdelek, ki bo več kot zadovoljil množično občinstvo, čeprav je Netflixov Klaus boljši film.

Ocena: prav dobro | 4

Gregor je prekaljen pisun, ki je svojo novinarsko pot začel že v osnovni šoli kot založnik, urednik in edini novinar 'Špas revije'. Kasneje je pisal za razne publikacije, kot so Joker in Moj mikro, včasih povsem pomotoma.

Kliknite za komentiranje

Zapiši odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Več v ... Filmovizor

Reklamno sporočilo

Priljubljene objave

Reklamno sporočilo

Najnovejše na Falajflu

Falajfl na Facebooku

Na Falajflu si preberi več o

Na vrh